Egyéb

,,Ide aztán mindenkinek lesz kedve hazajönni” – Egy tanár a diákolimpiai díjkiosztóról

Danka Miklós, a 2008-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpián ezüstérmet nyert. Cambridge-ben diplomázott, Londonban dolgozik. A jelenlegi körülmények miatt nem akar Magyarországon élni, de felkészítő tanárként ott volt a diákolimpiai érmesek tegnapi parlamenti ünneplésén. Az ő élményei következnek.

Néhány éve én is ünnepeltem a Parlamentben diákként, most pedig mint felkészitő tanár voltam ott. Habár ez egy örömteli alkalom, a miniszterelnök ömlengése közepette nehéz volt nem arra gondolni, hogy két év múlva talán már nem lesz ennyi diákolimpikon, mert nem lesz, aki felkészítse őket. A tanárok megalázva, a tehetséges diákok több mint fele pedig külföldön: ide aztán mindenkinek lesz kedve hazajönni.

Ahova érdemes hazajönni

A miniszterelnök beszéde adta meg az alaphangot a ceremóniához. ,,Nem kampanybeszéd”, mondta, majd a foglalkoztatottság növekedéséről beszélt, ami teljesen releváns, hiszen ezek a gyerekek nyilván közmunkások lesznek. A beszéd központi temája a külföldi tanulás volt: menjenek csak a diákok világot látni, csak aztán jöjjenek haza. A saját oxfordi tanulmanyútját és hazatérését hozta példaként. A hazatérésre körülöttem a reakciók: ,,bár ne tetted volna”. Viktor úgy mondta, olyan hazáért küzd, ahova érdemes hazajönni. Az oktatáspolitika pedig sikeres. Valóban, ezért nem nyilatkozhatnak a tanárok.

,,Külföldi tanulmányai miatt a díjat felkészítő tanára veszi át.” Feltűnően sokszor hangzott el ez a mondat: saccra minden második tanulónál ez volt hallható, pedig nem csak vegzősök jutnak ki diákolimpiára. A 2013-as diákolimpikonok listáját megvizsgálva kiderül, hogy a végzősöknek a fele-kétharmada külföldön tanul, nekik is jó részük az angliai Cambridge-ben. Ez önmagában még érthető: ezek a külföldi egyetemek a világon is az elsők közé tartoznak, így a magyar egyetemeknek csak elvétve van esélyük felvenni velük a versenyt. Hogy közülük hány gondolja úgy, hogy Magyarországra valóban “érdemes hazajönni”, az már egy másik kérdés, de az eddigi tapasztalatok nem túl kecsegtetőek.

Nézzük a számokat!

A táblázatban azok a diákolimpikonok vannak, akiknek megtaláltuk a nevét. Kommentben szóljatok, ha valaki kimaradt. Nem mindenkiről tudjuk, hogy hol jár egyetemre, olyan is van aki még középiskolás. A 28 ember közül 18-ról tudjuk, hol kezdte meg felsőfokú tanulmányait. Ebből a 18 emberből 10 ment Angliába (7 Cambridge, 2 University College London, 1 Imperial College London), 8 pedig itthon maradt (7 ELTE, 1 Debreceni Egyetem).

Tárgy

Név

Eredmény

Külföld/belföld

Egyetem

Informatika

Weisz Gellért

ezüst

külföld

Cambridge

Informatika

Nagy Vendel

bronz

Informatika

Simig Dániel

dicséret

külföld

Imperial, London

Informatika

Leitereg András

dicséret

belföld

ELTE

Matematika

Janzer Olivér

ezüst

külföld

Cambridge

Matematika

Szabó Attila

ezüst

külföld

Cambridge

Matematika

Nagy Róbert

bronz

külföld

Cambridge

Matematika

Tardos Jakab

bronz

belföld ELTE

Matematika

Havasi Márton

bronz

külföld

Cambridge

Matematika

Fehér Zsombor

bronz

Fizika

Szabó Attila

arany

külföld

Cambridge

Fizika

Kovács Áron Dániel

arany

belföld

ELTE

Fizika

Juhász Péter

ezüst

Fizika

Jenei Márk

ezüst

külföld

UCL

Fizika

Papp Roland

ezüst

külföld

Cambridge

Kémia

Sályi Gergő

arany

belföld

ELTE

Kémia

Székely Eszter

arany

belföld

ELTE

Kémia

Bolgár Péter

ezüst

külföld

Cambridge

Kémia

Czipó Bence

ezüst

Földrajz

János Miklós

ezüst

Földrajz

Szuda Ágnes

ezüst

Filozófia

Palasik Róbert

arany

külföld

UCL

Csillagászat és asztrofizika

Bécsy Bence

ezüst

belföld

ELTE

Csillagászat és asztrofizika

Granát Roland

bronz

Csillagászat és asztrofizika

Kopári Ádám

bronz

Csillagászat és asztrofizika

Kunsági-Máté Sandor

dicséret

belföld

ELTE

Biológia

Országh Noémi

ezüst

Biológia

Hajnal Bence

ezüst

Biológia

Uzonyi Anna

ezüst

Biológia

Kolostyák Zsuzsanna

bronz

belföld

Debreceni Egyetem


Gyere ide. Most megrúglak, utána pedig csókolj kezet, jó?

A számomra legvisszataszítóbb rész az volt, amikor a felkészítő tanárok fogtak kezet a miniszterelnökkel. Hogy köszöntöd azt, és hogy nézel annak a szemébe, aki megalázott, megrugdosott, és aki megnehezíti a hivatásod? Voltak ott nyugdíjaskorú, tapasztalt felkészítőtanárok, akik külön időt és energiát fektettek ezekbe a tehetségekbe, és akiknek most évente kell könyörögniük, hogy a nyugdíjnál is kisebb összegért taníthassanak, ahelyett, hogy nekik könyörögnének. Voltak ott nyugdíjhoz közeli, 20-30 év tapasztalattal rendelkező tanárok, akiket most egy laza, megalázó mozdulattal a Pedag 1 kategóriába soroltak a pedagógus életpáyamodellben. Ők most nevetséges portfóliókkal bizonyíthatják a hátralévő két évben, hogy nem csak véletlenül neveltek diákolimpikonokat. Olyan tanároknak is kezet kellett fogniuk Viktorral es Zoltánnal, akiknek a 30%-os béremelés 20-80 ezer forintos csökkenést eredményezett, pont mert extra időt töltöttek ezekkel a diákokkal. Tanároknak, akik most már nem tudják tanulmányi útra vinni diákjaikat, mert 32 órát kell az iskola falai között tölteniük.

Ezeknek a kedves, lelkes tanároknak törik félbe a lelkesedését. Hogy mi a tanárok reakciója? Nehány, korábban inspirálóan lelkes tanárommal beszéltem: a válaszok számomra megdöbbentőek és lehangolóak voltak. Egy pár otthagyta a közoktatást; néhány még küzd és reménykedik; de a legtöbb egyszerűen megfáradt, és már csak azt szeretné, ha békén hagynák és taníthatna.

A Megasztár nyolcadik döntője

A Vastag-testvérek parlamenti haknijával semmi baj nincs, mindössze furcsán disszonáns hatást keltett, mint egy disznó frakkban. A levegőt feszült kínosság lengte be, és ahogy az a videón 1 perc körül látszik, a helyzettel a miniszterelnök sem tudott mit kezdeni. A Vidám Vasárnap jelleg végig megmaradt, és láthatóan az első sorban ülők nagyon féltek, hogy Vastag Csaba majd odatartja a mikrofont, és énekelni kell.

Nem életrevaló emberekről beszélünk

A pálmát egyértelműen Balog Zoltán beszéde vitte. A ceremóniát követő, a sajtó számára nem nyilvános fogadáson Balog Zoltán a beszédében 5 percen keresztül sorolt bántó csúfolódásokat, amit ezen és más gyerekek sokszor elviselnek, majd egy ravasz fordulattal hozzátette: ez persze mind nem igaz rátok. „Csámpás lábúak”, „összeakad a lábuk a diszkóban”, „szobatudósok”, „sápadtak”, “nem életrevaló emberek”, stb. Gratulálok, hogy még egy boldog, az elismerésről szóló ünnepségen is sikerül néhány gyerek rémálmait megidézni. A megértés mintapéldája.

Hozzátette, hogy megéri tanulni, hiszen elismerés jár érte. Ja, hogy lehet, hogy ezek a gyerekek nem politikusok, és esetleg más is hajtja őket?

A fogadáson Calvados nem volt.

Megosztás