Egyéb

Március 15., a tanárok napja [Galéria]

Március 15-én, délután 3 órára tízezres nagyságrendű tüntetést szerveztek a pedagógusok. A Tanítanék Mozgalom kezdeményezéséhez több mint 70 civil szervezet és szakszervezet csatlakozott. Az eső és a hideg szél ellenére a hvg.hu egyik tudósítója által elkapott rendőrségi rádióbeszélgetés szerint közel 30 ezer ember vonult végig a Hősök terétől egészen a Kossuth térig, hogy így tiltakozzanak a közoktatás állapota miatt. Pukli István bejelentette, hogy ha a kormány 23-áig nem teljesíti a követéseiket március 30-án egy órán át, országos sztrájkot fognak tartani.  

banner2_mozgo_2

A tüntetés jelképe egyértelműen a kockás minta volt. Klinghammer István emlékezetes megszólalásában a tanárok megjelenését szidalmazva fogalmazott úgy, hogy „pipa” ha a tévében azt látja, hogy „borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál.” Ezt követően rengeteg diák és tanár öltött kockás inget, hogy ezzel fejezze ki tiltakozását az elhangzottakkal kapcsolatban. (erről korábban itt, itt és itt írtunk.)

IMG_0214

Fotó: Csetri Dániel

Szinte mindenkin láttunk valamit, ami kockás. A leleményesebbek az időjáráshoz alkalmazkodva még kockás esernyőt is kerítettek a tüntetésre.

IMG_0186

Fotó: Csetri Dániel

Volt aki egy eléggé egyedi, nemzeti színű, kockás kokárdát hozott magával eseményre. (Nem összekeverendő az un. „kockárdával”, ami kb. így néz ki.)

IMG_0188

Fotó: Csetri Dániel

A 3 órai nagy tüntetés előtt kezdődött, különálló diákok, most vagy soha demonstráció idején még csak alig néhány ezer embert láttunk az utcákon. A tömeg azonban néhány perccel három előtt a pár ezerből tízezres méretűre duzzadt.

391B6968

Fotó: Szántó Gerzson

A 15-ei tüntetés nem csak az oktatásról szólt, hanem az egészségügyről is. A fekete ruhás nővérként elhíresült Sándor Mária beszédében a magyar ápolók és egészségügyi dolgozók helyzetére hívta fel a jelenlévők figyelmét. Az egészségügyért tüntetők egy, az Andrássy útat szinte egészében átérő molinóval vonultak végig a Kossuth térre.

IMG_0197

Fotó: Csetri Dániel

IMG_0198

Fotó: Csetri Dániel

A tömegben Farkasházy Tivadar egy ilyen, „Csókot!” feliratú, Balog Zoltánt és Orbán Viktort ábrázoló képet osztogatott.

IMG_0233

Fotó: Csetri Dániel

Az alkotás azonban nem minden embernek nyerte el a tetszését…

IMG_0219

Fotó: Csetri Dániel

A Kossuth téren a tömeg kicsit megoszlott. Alkotmány utcánál és a pódium körül szinte mozdulni se lehetett, azonban a tér északi végén egész kényelmesen sétálgattak a tüntetők.

IMG_0289

Fotó: Csetri Dániel

IMG_0354

Fotó: Csetri Dániel

Az MTVA stábkocsija nem sokkal Pukli István sztrájkra szólító nagy beszédje előtt elviharzott a Kossuth térről.

IMG_0254

Fotó: Csetri Dániel

A szónoklatokat végül Pukli István beszéde zárta, amiben bejelentette, hogy ha a kormány március 23-áig nem teljesíti a követéseiket 30-án egy órán keresztül országos sztrájkot fognak tartani. Mint mondta,

„Ami ezen a héten egy, az a következő héten kettő.”

-utalva arra, hogy „ez még csak a kezdet.”

391B7041

Fotó: Szántó Gerzson

Beszédét nagy tapsvihar követte, ami után a tüntetés, nem sokkal háromnegyed hat előtt véget ért.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

A cikk az Átlátszó Oktatás gyakornoki programjában született,
Szántó Gerzson segítségével.

Megosztás