Egyéb

Másfél hónapig nem fizetett a rászoruló hallgatóknak a BGE Külkereskedelmi Kara

Március tizedike volt az ösztöndíjak kifizetési határideje, mégis április végén utalta hallgatóinak a szociális támogatást, Bursa Hungarica-ösztöndíjat és tanulmányi ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem (korábban Budapesti Gazdasági Főiskola) Külkereskedelmi Kara. A szociális támogatás és a Bursa Hungarica rászorultaknak jár, így sok embert különösen érzékenyen érint az amúgy nem egyedi eset. BGE-s hallgatók elmondása szerint ritka az olyan utalás, ami nem késik legalább két hetet, miközben a jogszabályok nyolc napban maximálják a lehetséges csúszást például a rendkívüli szociális ösztöndíjnál, és havi rendszerességet írnak elő a többinél. Papíron már három hónapra előre kifizették a pénzeket, de a hallgatók ebből április utolsó hetéig semmit nem kaptak. Kerestük a kart, de érdemben nem válaszoltak.

tamogatoi_rontgen_jav2

Évek óta hadilábon áll a BGE a hallgatói támogatások kifizetésével: nemcsak a tanulmányi ösztöndíjjal, de még a rászorultsági támogatásokkal is sokszor késnek, általában többet, mint a törvényi határidő engedné – mondta több névtelenséget kérő forrásunk is. A szociális támogatást és a Bursa Hungarica-ösztöndíjat rászorultsági alapon osztják, jellemzően messziről bejáró vagy kollégista hallgatóknak, akik nehéz szociális helyzetben vannak – kevés az egy főre jutó jövedelem, árvák, esetleg gyereket nevelnek. Ezek a támogatások a rászoruló hallgatók számára komoly segítséget jelentenek, hiszen havi 15-45 ezer forintból már eltarthatják magukat, amíg munkába nem állnak. Sokan pedig még a szociális támogatás mellett is dolgoznak, szabadidejükben.

forrás: bgf.hu

forrás: bgf.hu

A BGE azonban nem képes teljesíteni az utalásokat időben: az elmúlt két és fél évben utalásaik negyedét sem voltak képesek határidőig teljesíteni, átlagban 24 napot késtek, többször 46 napig vagy tovább tartott, míg a diákok megkapták a pénzüket. A késések komoly terhet rónak rájuk, hiszen hetekig bizonytalanságban élnek.

bgekeses

 

Leginkább a tájékoztatás hiánya a zavaró. Állítólag a diákjóléti szervezetünk sem tud semmit a késésekről, és ők is csak külön megkeresésre reagáltak, alapvetően nem jött semmilyen tájékoztatás sehonnan.

A portálunknak panaszkodó hallgatók szerint a szociálisan rászorulók között rendszeres, hogy nem tudnak megfelelő mennyiségű vagy minőségű ételt venni, vagy kölcsön kell kérniük barátaiktól. Szerintük ilyen körülmények között a tanulmányi eredményeik is romlanak, ami miatt végül kisebb tanulmányi ösztöndíjat fognak kapni.

Lassan ott tartunk, hogy valaki nem tud hazamenni vagy kaját venni, mert nem utalják a szoctámot a bürokrácia miatt. A médiához már senki sem mer fordulni, így viszont nem lesz változás.

A BGE Külker Diákjóléti Bizottság március másodikán arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy a beérkezett szociális pályázatokat feldolgozták. Ennek ellenére április 19-én egy hallgatói hozzászólásra is csak annyit tudtak mondani Facebook-oldalukon, hogy átadták a Tanulmányi és Oktatásszervezési Hivatal részére a kiutalással kapcsolatos adatokat.

Lassan átlépve májusba még egy forintot sem láttunk a tanulmányi ösztöndíjakból, pedig a rendszerben 3 hónap is teljesítve van.

A Nemzeti Felsőoktatásról szóló törvény és a hallgatók juttatásairól szóló kormányrendelet havi utalásra kötelezi az egyetemeket, a rendkívüli szociális támogatás esetében pedig külön 8 napos átfutási határidőt szab meg. A BGE ugyan kiírja havonta a kifizetéseket, ezek teljesítése viszont sokszor csak azután történik meg, hogy már a következő havit is kiírták.

Ha egy nappal később fizeted be a tandíjat vagy a 200 Ft-os fénymásolási díjat, rögtön kiírnak 3500 Ft késedelmi díjat. Visszafelé persze nem várható el semmilyen kárpótlás.

Kérdéseinkkel megkerestük a Külkereskedelmi Kar Diákjóléti Bizottságát, az oktatási dékánhelyettest, és a Külkereskedelmi Kart is. A Kar Hallgatói Szolgáltatási Osztályának koordinátora felvilágosított minket a panasztétel rendjéről, a megoldásról viszont semmit nem írtak. Az Egyetem többi egysége nem válaszolt megkereséseinkre.

Ha tetszett a cikk Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás