Egyéb

A Pázmány nagyon kemény, ha testmozgásról van szó: kötelezővé tették a hallgatóknak a sportnapon való részvételt

Szeptember 20-án, szerdán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem sportnapot tartott. Ez egy egyetemi tanulmányoktól független rendezvény, az ilyeneken rendszerint fakultatív a részvétel. Ennek ellenére a rektor körlevelet írt, hogy a megjelenés minden hallgatónak kötelező. Az egyetem szerint ezzel nincs semmi probléma, mert ez „nem túl nagy kérés.”

A Pázmányon szeptember 20-án egész napos sportnapot tartottak, ahol különböző, sporttal kapcsolatos előadások és programok voltak, például sporttörténeti előadás, foci, vagy röplabda. Ez a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS), és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) által kezdeményezett rendezvénysorozat, „amelynek célja, hogy az UNESCO által 2015-ben az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává nyilvánított szeptember 20-án a hallgatók változatos programok keretében sport – vagy azzal kapcsolatos – tevékenységeket végezhessenek.” Erre a napra a Pázmányon oktatási szünetet rendeltek el, hogy mindenki részt vehessen a programokon.

 

Ezzel eddig semmi baj nem lenne, viszont a rendezvény előtti napokban Szuromi Szabolcs, az egyetem rektora körlevélben kérte a dékánokat, hogy hirdessék ki: a rendezvényen, de legalább egy programon, kötelező a részvétel.

 

„Az R/6271/2017. sz. rektori körlevél alapján ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a hallgatóknak valamelyik előadáson vagy sportprogramon a részvétel kötelező.”

 

A Jog- és Államtudományi, Információs Technológiai és Bionikai, illetve a Bölcsészet- és Társadalomtudományi karokon biztosan kiküldték az üzeneteket, a Hittudományi karról nincsenek információink. Ehhez képest a nyilvános invitálásban még csak annyi szerepelt, hogy mindenkit szeretettel várnak és buzdítanak a részvételre.

 

Szerintünk nincs rendben, hogy kötelezővé teszik a részvételt egy egyetemi rendezvényen, ami egyébként a tanulmányoktól teljesen független. Az egyetemi hallgatóknak pontosan meg van határozva, hogy mit kell teljesíteniük a képzés során, az ezen kívül eső programok, legyen az bármilyen egyetemi nap vagy sportnap nem tartoznak ezek közé. Egy felnőtt embernek joga van eldönteni, hogy mihez kezd az ilyenkor felszabadult idejével, ebbe nem szólhat bele az egyetem. Ezért megkerestük a Rektori Hivatalt, hogy mi a jogalapjuk arra, hogy kötelezővé tegyék a sportnapon való részvételt, illetve milyen szankció jár azért, ha valaki mégis távol marad, és ezt hogyan fogják ellenőrizni. Kértük továbbá, hogy csatolják az idézett rektori körlevelet is.

 

A körlevelet nem csatolták, és arra sem válaszoltak, hogy mi alapján kötelezhető a hallgató egy ilyen rendezvény látogatására, vagy mi a helyzet azzal, akinek aznap nem lenne órája. Az viszont kiderült, hogy bár a résztvevőkről nem fognak katalógust vezetni, és „különösebb szankciója” sem lesz a távol maradásnak, az egyetem szerint nincs semmi gond az ilyen üres keménykedéssel, sőt:

 

„Úgy gondoljuk, hogy amennyiben az aznap egyébként kötelező oktatási programja alól mentesül egy hallgató, úgy nem túl nagy kérés, hogy a kezdeményezés szellemében legalább egy sporttal kapcsolatos elfoglaltságból kivegye a részét. Ezen túl még marad bőven ideje, hogy például a más intézmények által kínált lehetőségeket is igénybe vegye aznap.”

 

Hozzátették, hogy azért tették kötelezővé, mert:

 

„A sportnap célja nem pusztán egy általános oktatási szünnap biztosítása, hanem az, hogy a rendezvény célkitűzésének megfelelően töltsék el hallgatóink a felszabadult időt.”

 

Azt természetesen nem lehet tudni, hogy végül a sportnap résztvevői közül hányan voltak, akik csak azért mentek el, mert azt gondolták, hogy muszáj ezzel töltetünk a „felszabadult időt”, és hány olyan hallgató volt, aki kötelezés nélkül is szívesen ment.

 

Egyébként az oktatási szünet ellenére, volt olyan oktató, aki megtartotta az óráját.

Borsi Rebeka

 

Megosztás