felsőoktatás

Információszabadság per az ELTE ellen

Általános probléma, hogy a Hallgatói Önkormányzatok gazdálkodása nem átlátható. Az ELTE jogi karán pert indítottunk, hogy kiderítsük mire költi a pénzét a HÖK.

2012 áprilisában küldtük el az adatkérő levelet, amelyre először az ELTE Egyetemi HÖK elnöke, Kalina Gergely válaszolt, azt firtatta, hogy kik vagyunk, mit akarunk és miért akarjuk egyáltalán. Mivel a közérdekű adatokat bárki, illetve mindenki megismerheti, ezekre a kérdésekre nem kellett válaszolnunk. Az érdemi elutasításra sem kellett sokat várni: április 26-án válaszolt az ELTE rektora, Mezey Barna. Sajnos a kéréseinket nem teljesítette, egyedül néhány költségvetést küldött el (amelyeknek egyébként is kint kellene lennie a HÖK honlapján). Az, hogy a HÖK mire költi a közös pénzt, nyilvánvalóan közérdekű adat: ilyen a tisztségviselőknek adott fizetés, vagy a Gólyatábor szervezési költsége. A rektor úr elküldte a 2009-es költségvetést, de a HÖK tisztségviselők fizetéséről, vagy a jutalomkeretről nem ejtett szót. A HÖK-ös tisztségviselők ugyanis fizetést kapnak munkájukért, az elnök például havonta kb 80 000 forintot. A jutalomkeretből pedig az elnök és egy alelnök döntése alapján, az Egyetem ellenjegyzésével bármely hallgató kaphat pénzt, közösségi munkájáért.

Információszabadság per az ELTE ellen

(Földvári Krisztián, az ÁJK HÖK elnöke 2011/2012-ben. Egyetlen adatkérő levelünkre sem válaszolt.)
Májusban írtunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak, hogy mondjanak véleményt. Fordulhattunk volna rögtön bírósághoz is, de a Hatóság hamarabb döntött, valamint a fokozatosságot meg akartuk tartani. A Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila szeptember 4-én válaszolt és nekünk adott igazat: felszólította az Egyetemet, hogy adják ki az adatokat! A Hatóság szerint: „Tekintettel arra, hogy feladatukat a HÖK alapszabálya határozza meg az elnök, a választmány tagjai, a hivatalos lap főszerkesztője, illetve szerkesztőségének tagjai, a küldöttgyűlés, a választási és az ellenőrző bizottság tagjai a HÖK mint közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörében eljáró személyeknek minősülnek, így az adatigénylő által kért adatok közérdekből nyilvános adatnak minősülnek az Infotv. 26. § (2) bekezdése alapján.”

Az Egyetem nem tett eleget a Hatóság felszólításának, ezért tavaly decemberben bírósághoz fordultunk. A perben a felperest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseli, valamint beavatkozóként a NAIH is részt vesz a perben, ők is azt kérik, hogy az adatok legyenek nyilvánosak. Az első tárgyaláson a bíróság hatáskörének hiányát állapította meg, áthelyezte a pert a Fővárosi Törvényszékre. A következő tárgyalás időpontja még nincs kiírva.

További részletek, az összes levelezés és a per eddigi összes anyaga elérhető az ajkhokfigyelo.blogspot.com blogon.

Megosztás