Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Felsőoktatás

A HÖOK-nak nem kell eleget tennie a közérdekű adatigényléseknek?

Miközben ma az Átlátszó Oktatás blog nyomán az Index is megírta, hogy tavaly 78 miliót költött a HÖOK, ebből 50 milliót állami forrásból, ma azt írta nekünk Körösparti Péter elnökhelyettes, hogy a HÖOK-nak nem jogi kötelessége eleget tennie a közérdekű adatigényléseknek:

Tisztelt G. Szabó Dániel!

Válaszlevelével kapcsolatban az alábbiakról kívánom tájékoztatni:

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem költségvetési intézmény, hanem egy, a felsőoktatási törvény által nevesített, egyéb egyesület kategóriájába tartozó szervezet, melynek nyilvántartó szerve az Oktatási Hivatal. Ebből kifolyólag a HÖOK-nak a részére folyósított állami támogatás (közpénz) bemutatásán kívül semmilyen közérdekű adatigénylésnek nem kell eleget tennie.

Amennyiben ön másként gondolja, természetesen jogában áll bírósághoz fordulni. Álláspontom szerit a HÖOK az ön rendelkezésére bocsátott adatokkal eleget tett adatszolgáltatási kötelezettségének.

Megjegyzem, az ön által hivatkozott jogszabály szerint jogunkban állt volna még 15 nap haladékot kérni, tehát a kéréstől számítva a 30. napon kiadni a kért adatokat. Úgy gondolom, jóhiszeműségünket bizonyítja, hogy nem éltünk ezzel a lehetőséggel.

Természetesen a korábbi levelemben jelzett személyes találkozó elől továbbra sem zárkózom el, kérésére nagyon szívesen vendégül látom a HÖOK irodájában, ahol bármely számlát megtekintheti.

Üdvözlettel:

Körösparti Péter

HÖOK elnökhelyettes

Ez lehet, hogy jogilag így van, de kicsit furcsának tartjuk, hogy nem lehet pontosan tudni mire költi az állami milliókat a névleg minden magyar egyetemi és főiskolai hallgatót képviselő szervezet.

Remélhetőleg hamarosan létrejön egy személyes találkozó, ahol már a HÖOK szerződéseibe és számláiba is belenézhetünk.

Ha ti is szeretnétek többet tudni, adjatok be közérdekű adatigénylést az Átlátszó KiMitTud segítségével a HÖOK-hoz.

Megosztás