Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Egyéb

Külföldi talpnyalással akarunk javítani a magyar egyetemek megítélésén

Stipendium Hungaricum néven indít új ösztöndíjprogramot az EMMI, hogy erősítse hazánk nemzetközi kapcsolati tőkéjét és Magyarország megítélését. Mindezt úgy, hogy ingyen kerülhetnek be a hazai felsőoktatásba az idegen országok diákja, sőt még havi járandósságot is kapnak a megélhetésükhöz.  

Külgazdasági kapcsolataink fejlesztéséhez, piaci törekvéseink támogatásához; a magyar országkép, a magyar tudás és szellemiség nemzetközi szintű megismertetéséhez, a Magyarországon tanult külföldi hallgatók fontos kapcsolati tőkét jelentenek. Az itt végzett külföldi diákok szakmai kötődésük révén országunk jó hírét szolgálják, ezzel is segítve a magyar eredmények megismertetését a világban. Ezért alapította a magyar a kormány a nemzetközi oktatási kapcsolatokban is új típusú ösztöndíjat jelentő Stipendium Hungaricumot.

Írja az EMMI a kormány hivatalos weboldalán indoklásként az új ösztöndíjprogramhoz. Azonban a minisztérium elég pozitív képet fest arról, nem mutatva be az árnyoldalát a dolognak.

Valóban fontos hazánk nemzetközi ismertségén és szakmai elismertségén javítani, amelynek a felsőoktatási csereprogramok jó motorok lehetnek, de egy megtépázott hazai felsőoktatásban külföldiekre költeni visszás. Pláne egy olyan országban, ahol kevés egyetemen vannak valódi angol nyelvű kurzusok. Mert a legtöbb hazai iskolában (természetesen vannak kivételek) nincsenek vagy csak alibi szinten vannak idegen nyelvű tárgyak, egy egész diplományi órarend szinte sehol sem elérhető. Ez meg inkább ront a hazai karok megítélésen, mintsem javítana.

Másik szempont, hogy Magyarországon a felvételi rendszer sajátossága, hogy a legtöbb külföldi érettségit amúgy is roppant igazságtalanul számítja be a hazaiakkal szemben, például az ötös érettségi automatikusan 100%, a hármas meg 69% (erről mindig külön döntenek a felvételinél, de ritkán térnek el ettől a megoldástól). Ezzel a lehetőséggel eddig is sokan éltek a határon túlról, jóval nagyobb eséllyel kerültek be itthon egy egyetemre (mint mondjuk Szlovákiában, ha ott érettségiztek), hála az EU-nak, a legtöbbször éppen ingyen. Ehhez képest a Stipendium Hungaricum csak annyival tud többet, hogy havi megélhetéssel veszteget meg mindenkit.

Az megint más, hogy a hallgatói létszámok folyamatos csökkentése mellett mennyire jó üzenet a magyar fiataloknak, hogy az anyaország inkább külföldieket támogat, főleg, hogy a szegényeknek szánt Bursa Hungarica ösztöndíjakat nagyon nehézkesen tudták csak fizetni, amit egy külföldivel eljátszani erős országimázs-romboló cunami lenne.

Ha már a külföldi tudományos megítélésünkön akarunk javítani, nem inkább a hazai ERASMUS-programoknál kellene elérni azt, hogy tényleg legyenek angol kurzusok, olyan rendes igaziak mindenhol? Aztán lépjünk csak tovább, plz! Akkor tényleg nagyon hasznos lenne a Stipendium Hungaricum is.

Megosztás