Egyéb

Itt a pedagógus életpálya rendelet és a köznevelési törvény módosítása

tanárokfizetesememe.jpg

A július 9-én kelt dokumentumot pénteken délután küldték meg társadalmi egyeztetésre a szakmai szervezeteknek, hétfő délelőtt 10 órási véleményezési határidővel. Vannak meglepetések és érdekességek.

Eltérő véleménnyel fogadták az érintettek, amikor július 10-én bejelentette a miniszter, hogy elindul a pedagógus életpályamodell, de csak 60 százalékban. Még a kormánypárt oktatáspolitikusait is meglepetésként érte Balog Zoltán bejelentése.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá’ minket a Facebookon.

Az Átlátszó Oktatás megszerezte az EMMI kormány számára készített előterjesztését aminek címe: „A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosításáról, valamint a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról”. A dokumentumot Béresné dr. Dunai Gyöngyi főosztályvezető-helyettes, Thaisz Miklós politikai tanácsadó és dr. Madarász Hedvig vezető főtanácsos készítette. A 48 oldalas dokumentumot pénteken délután küldte meg a minisztérium szakmai egyeztetésre a szervezeteknek, ezt hétfő délelőtt 10 órási véleményezési határidővel. Az általunk megkérdezett egyik szakmai szervezet vezető tisztségviselője szerint „a tervezet véleményeztetésére adott idő a legvadabb szocialista időket (8 nap) is alulmúlja, egyértelműen látszik, hogy az egész nem több kipipálandó feladatnál, a tartalmi részre egyáltalán nem kíváncsiak.”

Az anyag nemcsak a pedagógus életpálya részleteit tartalmazza, hanem a pedagógusminősítési rendszert. Ez alapján nagyon nem lesz könnyű élete a kezdő és tapasztalt tanároknak sem. Megjelennek az átláthatatlan fokozatok, a gyakornok, Pedagógus I. és II., mestertanár, kutatótanár. Ezek magasabb fizetési kategóriát is jelentenek. A kormány agyafúrt és politikával átitatott minősítési rendszert vezethet be, amivel akár mesterségesen alacsonyan is tarthatja az alacsonyabb fizetési kategóriában lévő pedagógusok számát, mivel „a minősítést a kormányhivatal szervezi 2013 őszétől kezdődően, és egy bizottság végzi, melynek tagja az intézményvezető és két megfelelően felkészített külső szakértő.” A minősítés során csak kettő fokozat szerezető a „megfelelt” és a „nem felelt meg”. E mellett a vizsgáztatás és az értékelés rendszere bonyolult és túlbürokratizált:

a)      amennyiben a munkakör részét képezi foglalkozás, tanóra megtartása, a jelölt legalább három szakórájának vagy foglalkozásának látogatása és elemzése,

b)      a gyakornok portfóliójának áttekintése, értékelése (portfólióvédés).

(9) A minősítő vizsga értékelésének részei:

a)      portfólióvédés,

b)      amennyiben a munkakör részét képezi foglalkozás, tanóra megtartása, a meglátogatott szakóra vagy foglalkozás,

c)       az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés során a pedagógusra vonatkozó megállapítások,

d)      az intézményi önértékelés pedagógusra vonatkozó megállapításainak értékelése.

Az anyag sok érdekességet tartalmaz még. Nem dolgoztuk fel az egész 48 oldalt, de mivel radikál átláthatóság pártiak vagyunk.

AZ ANYAGOT MINDENKI LETÖLTHETI ITT.

kép: tenytar.hu

Megosztás