Egyéb

Hiller a leghülyébb oktatáspolitikus?

Az Átlátszó Oktatás előszeretettel fikázza a Fideszes oktatáspolitika vezetőit, Balog ,,BaZo” Zoltánt, Klinghammer ,,Klingon” Istvánt vagy akár Hoffmann ,,Umbridge” Rózsát. Nem gondoltuk volna, hogy egy szép napon Hiller István Kálmán Olgánál bejelentkezik a leghülyébb oktatáspolitikus címre.

A NER oktatáspolitikai elitcsapata előszeretettel hazudik, bullshittel és költi a pénzt baromságokra. Elég felidézni a saját kormányának tagjait többször is értéktelen hülyének nevező Klinghammer István felsőoktatási államtitkár produkcióját, az egyetemek csődközeli helyzetét és a megszorításokat (az elmúlt években reálértéken kb. felére csökkent a felsőoktatás állami dotációja), a haveroknak kiosztott oktatási pénzeket, a külföldieknek adott ösztöndíjakat, és még mondhatnánk tovább. Ja igen, csökkenő tanári fizetések meg ezekről cinikusan beszélő BaZo minszter.

Ilyen helyzetben azt gondolná az ember, hogy ellenzéki oktatáspolitikusnak lenni havaj: egy-két jólirányzott infografika kb. bármiről, és máris jobbnak tűnik az illető, mint a kormányzati csődtömeg.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá’ minket a Facebookon.

Hiller István hiába volt korábban miniszter és pártelnök, most vagy a TV-szerepléstől ijedt meg, vagy az MSZP ajánlata Magyarországnak tényleg vérgagyi populizmus és elementáris ostobaság keveréke, Kőbányai Sörrel leöblítve. (Ez utóbbira már van bizonyítékunk.)

Tényleg csak a legjobb részekről beszéljünk egy kicsit. Ahelyett, hogy azt vetné a Fidesz szemére, hogy durván vonják ki a forrásokat, inkább nagyobbat mond. Ha a Fidesz 10%-kal csökkenti a rezsit, mi majd 20%-kal. Hillernek konkrétan azzal van baja, hogy hiába kerültek be idén többen államira, összesen kevesebben kerültek be, mert kevesebben mentek önköltséges képzésre. Ezzel tényleg van baj: azt jelzi, hogy a magyar egyetemek annyira rosszak és annyira kicsi irántuk az érdeklődés, hogy az emberek nem akarnak értük pénzt kiadni.

Mi erre Hiller reakciója? Jó akkor inkább töröljük el az önköltséges képzést, menjen mindenki államira. Yololvassák: az az ember, akinek oktatási minisztersége idején először akarták bevezetni (az általam egyébként támogatott) nemtandíjat most mindenkinek ingyenes egyetemi tanulmányokat ígér. Több percen keresztül azon vitatkoznak Kálmán Olgával, hogy most akkor megszerzed, megtartod, megvan a (nem)tandíj, és egyáltalán ki tud tandíjmentesebb felsőoktatást ígérni. Eljutnak onnan, hogy a Gyurcsány-Hiller rendszerben Hiller szerint nem volt tandíj (hanem más volt valami más néven) oda, hogy volt tandíj, de most már nincs, de most inkább megtartjuk, hogy nincs, sőt még kevésbé lesz. Lehet, hogy én nem tudok magyarul, de nagyjából ennyit sikerült kihámoznom Hiller handabandázásából.

Hillernek a képzési struktúrával kapcsolatban is sikerül rákontráznia a Fideszes városi legendákra: egyszerre csesztetik a kormányt a gazdasági és jogi képzés betámadásáért, valamint azért, hogy még sem sikerült eléggé betámadni. Hiller szerint a kormány nem érte el a célját, hogy többen menjenek informatikusnak meg orvosnak, de közben ugye kénytelen magát a célt is megkérdőjelezni, és végülis úgy tűnik, hogy ő is elhiszi: a magyar felvételizők hülyék, és nem tudják melyik szak éri meg nekik. A kilátásaink nem túl jók. Azért Hillerhez hasonlóan gratulálunk mindenkinek, akit felvettek.

Megosztás