Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Egyéb

Dr. habil. Luděk Šimička – közbeszerzési oktatás a BCE-n

A Közbeszerzési Hatóság (KH, korábban Közbeszerzések Tanácsa) két évre szóló együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Corvinus Egyetemmel, melynek értelmében oktatókat fog delegálni a BCE szeptembertől induló akkreditált közbeszerzési menedzser posztgraduális szakirányú továbbképzésébe.

Korábban az ELTE szakjogász, illetve az NKE közbeszerzési tanácsadó szakirányú továbbképzéseiben vett részt a KH, de együtműködött még egy sor oktatási intézménnyel, illetve OKJ-s és nem-OKJ-s képzést nyújtó intézménnyekkel is.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá’ minket a Facebookon.

A KH nevével ellentétben kevés hatósági felhatalmazással rendelkezik, így például nem vizsgálja a közbeszerzésekhez kapcsolódó korrupciós ügyeket.  Szinte elfacsarodott a szívem, amikor ilyen mondatokat találtam a KH legutóbbi (2011-es) beszámolójában, hogy:

A Tanács pozitívumként értékelte, hogy a [Transparency International-]tanulmány a feltárt negatívumok és javaslatok mellett sem kérdőjelezi meg a Tanács létének, működésének szükségességét, nem vonja kétségbe az apparátus szakmai felkészültségét és a közbeszerzési folyamatokban betöltött szerepét.

A BCE viszont éppenséggel elég sokat tesz a korrupció feltárása érdekében, a BCE Korrupciókutató-központja (sic!) rendre érdekes és tudományos megalapozottságú kutatásokat publikál a témában, bár kutatói eddig nem vettek részt a BCE közbeszerzési referensképzésében (Boros Anita, KH-s főosztályvezető és BCE-s adjunktus azonban már eddig is összekötő kapocs volt a két intézmény közt).

A közbeszerzési eljárások tisztaságának vizsgálatát egyébként igencsak megnehezítették az elmúlt években, hiszen a visszalésszerű jogorvoslat-indítók és a visszaélésszerű adatigénylők megfékezése érdekében a kormány max. 150,000 forintról a közbeszerzési érték 1%-ára módosította a jogorvoslati eljárás díját, illetve radikálisan visszenyeste a közérdekű adatigényléssel megszerezhető, közpénz elköltésére vonatkozó adatok körét. Ennek ellenére, vagy inkább éppen ezért, sok sikert kívánunk az új programnak.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá’ minket a Facebookon.

 

Megosztás