Egyéb

Az orvosoknak is júniusig tart majd a vizsgaidőszak

Bár nem mai a hír, de annál tanulságosabb, hogy a Semmelweis Egyetem új dékánja, Dr. Hunyadi László professzor egyik első kezdeményezésére, eltörölték az intézményben az augusztusi vizsgaidőszakot. Felálló és háborgó HÖK az egyik oldalon, jogszabályok a másikon.

Amennyire borzalmas lehetne nyáron tanulni, annyira hasznos is egy augusztusi pótvizsgaidőszak, ami éppen annyi időt szerez a hallgatóknak, hogy a legnehezebb anyagot is bemagolják egy pótvizsgára. A Semmelweisz Egyetemen régi hagyomány az, hogy a hallgatók közül sokan, az utolsó tavaszi alkalomkor direkt megbuknak a vizsgán, hogy időt nyerjenek maguknak augusztusig.

Azonban Hunyadi László dékán szerint pusztán csak a szerényebb értelmi képességű diákok mentsvára a nyár végi plusz alkalom. Az intézmény Hallgatói Önkormányzata erre még akkor frissiben annyit reagált, hogy „az augusztus vizsgaidőszak olyan vívmány, amely a hallgatók egy igen nagy részének feltétlenül szükséges ahhoz, hogy teljesíthesse a Semmelweis Egyetem által támasztott magas követelményeket”.

A dékán végül hajthatatlannak bizonyult, és az egyetem legutóbbi szenátusi ülésén végleg eltörölte az augusztusi vizsgaidőszakot, amelyről időközben sokan azt is hangoztatták az intézmény részéről, hogy valójában jogellenes. Mire júliusban leültek dönteni a kérdésről, a HÖK annyit tett hozzá a kérdésről való szavazásnak, hogy felállt és kiment a gyűlésről, noha vétójoggal élhetett volna. Így a dékán jegyzőkönyvbe mondatta, hogy a HÖK nem élt vétójogával, és bukó az augusztusi vizsgaidőszak.

De mire is menne egy hallgató, ha plusz egy hete lenne, előtte 2-3 hónap szünettel, hogy levizsgázzon? Majd tanul a Szigeten? Netán őt is bezárva tartják otthon, ahogy a gimiben elhasalt gyereket, hogy készüljön a pótvizsgára?

Teljesen tök mindegy. Egyrészről érthető a hallgatói felháborodás, másrészről pedig basszus, a jövendő orvosaimtól elvárom, hogy ne elbukdácsoljanak az egyetemen, mire a betegágyamhoz jutnak, hanem legyenek képesek mindent elsajátítani már a megadott időszakon belül, ami éppen király minden más egyetemnek.

A sztoriért külön köszönet DrCardiovascularisnak, és ha neked, mint hallgatónak/HÖK-ösnek pontos információid vannak, ne habozz azt megírni az [email protected]-ra!

(Staufenberg Vanda)

UPDATE

Megkeresett minket az egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatósága. Emailjükben azt írták, hogy értesülésünk téves, az egyetem Szenátusa nem hozott döntést az augusztusi vizsgaidőszak eltörléséről. Azt írják: ,,a bejegyzés állításával ellentétben a Szenátus még nem hozott döntést az egyetem tanulmányi és vizsgaszabályzatának (TVSZ) módosításáról.”

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá’ minket a Facebookon.

 

Megosztás