Egyéb

Szigetváron is igazgatógondok vannak

Éppen kiposztoltam a nagykőrösi vicces igazgatóválasztásról szóló cikkemet, amikor valaki írt az ÁO-nak, hogy a szélesebb nyilvánosság elérése érdekében írjunk a szigetvári fejleményekről is. Jelenlegi igazgató vs külsős jelölt, 80%-os támogatás a jelenlegi vezetőnek, mégsincs kinevezés.

Az előző részek tartalmából:

  • Egy jászsági településen a helyi Fidesz erős embere, aki a csúnyán bukott polgármester választás (Fideszesként 2/3-1/3 arányban vesztett egy függetlennel szemben) után a helyi tankerület újonnan kreált vezetői székével vigasztalódhatott, benyomta iskolaigazgatónak saját emberét a tantestület választottjával szemben. Részletek itt.
  • A közelben viszont eredménytelen lett az igazgatóválasztás egy szegregáció miatt elmarasztalt iskolában, hiába támogatta mindenki az egyik jelöltet. Részletek itt.
  • A budapesti Kölcseyben plagizált az egyik pályázó, aki ráadásul minisztériumi dolgozó, korábban osztályvezető is volt környezetvédelmi területen. Nem neveztek ki igazgatót, hiába kezdődik mindjárt a tanév és van egy látszólag abszolút alkalmas, mindenki által támogatott jelölt. Részletek itt.
  • Nagykőrösön mást támogatott az önkormányzat és mást a tantestület. Az egyik jelölt Fideszes önkormányzati képviselő, a másik minisztériumi főosztályvezető. Az egyik mögött ott a városi lobbi, a másiknak egy Jobbikosnak tűnő lap obersovszkyzik. Részletek itt.

Szigetváron, a Zrínyiben kicsit hasonló a helyzet, mint jászapátiban, vagy tavaly saját volt iskolámban, a budapesti Radnótiban. Mindhárom helyen nagyon nagy támogatottságot kapott a regnáló igazgató, de mivel a fenntartónak nem tetsző döntés született, nem történt meg az iskolán belüli nyertes kinevezése. A Kölcseyben is hasonló történt, csak ott egy régóta igazgatóhelyettesként dolgozó tanárt szavaztak meg a dolgozók a minisztériumnak nem tetsző módon. A fenntartói nem tetszésnek természetesen lehetnek akár legitim okai is, jászapátiban súlyos szegregációs vádak érték az iskolavezetést, a Radnótiban pedig nem volt igazán erős a nyertes pályázat, például semmilyen pénzügyi koncepciót nem tartalmazott.

A két szigetvári pályázó a Pécsen nevelési tanácsadóként dolgozó Reichmesz Ádám (pályázata itt) és az iskola igazgatója, dr. Szabó Attila (pályázata itt) voltak. Szabót támogatta az iskola dolgozóinak 80%-a, ennek ellenére lett eredménytelen a pályázat. A helyzetet nehezíti, hogy néhány napon belül már dolgoznia kéne az új igazgatónak, és a jelenleg igazgató hiányában az iskolát vezető igazgatóhelyettesek megbízása is lejár a héten.

A helyi oktatási ügyekben jelentős, bár nem teljesen világos mértékű, befolyással bírnak a tankerületi vezetők. Szigetváron a helyi újságnak küldött poénos levelet Kalapáti Attila Ádám tankerületi igazgató, aki mossa a kezeit.

 

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá’ minket a Facebookon.

 

Megosztás