Egyéb

Vicces/botrányos igazgatóválasztás Nagykőrösön is

jászsági és a Kölcseys igazgatóválasztásokról szóló cikkeim után több újabb tippet kaptam emailben. Ezúttal Nagykőrösre látogatunk, ahol két Fideszes lobbi feszült egymásnak: a helyi önkormányzat Fideszes képviselőjeként is működő tanár vs az EMMI főosztályvezetője.

Az előző részek tartalmából:

  • Egy jászsági településen a helyi Fidesz erős embere, aki a csúnyán bukott polgármester választás (Fideszesként 2/3-1/3 arányban vesztett egy függetlennel szemben) után a helyi tankerület újonnan kreált vezetői székével vigasztalódhatott, benyomta iskolaigazgatónak saját emberét a tantestület választottjával szemben. Részletek itt.
  • A közelben viszont eredménytelen lett az igazgatóválasztás egy szegregáció miatt elmarasztalt iskolában, hiába támogatta mindenki az egyik jelöltet. Részletek itt.
  • A budapesti Kölcseyben plagizált az egyik pályázó, aki ráadásul minisztériumi dolgozó, korábban osztályvezető is volt környezetvédelmi területen. Nem neveztek ki igazgatót, hiába kezdődik mindjárt a tanév és van egy látszólag abszolút alkalmas, mindenki által támogatott jelölt. Részletek itt.

Nagykőrösi lobbik: Jobbik, MSZP, LMP

Nagykőrössel kapcsolatban az LMP helyi szervezetének vezetője keresett meg minket helyesírási és fogalmazási hibáktól, képzavaroktól hemzsegő emailben, amibe persze nem írta bele, hogy ki is ő. Ilyen értelemben hasonló a helyzet a minapi jászsági ügyhöz, ahol a tippadó email független képviselőnek próbálta beállítani a helyi MSZP-seket, és hallgatott arról, hogy a kormány által nem támogatott, de helyben népszerű igazgató szegregáló gyakorlatot folytatott az intézményben.

Mindenesetre sztori az van Nagykőrösön is. A Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatói pályázatán ketten indultak: Jeruskáné Berényi Erzsébet, az iskola tanára és az önkormányzat Fideszes képviselője és Szakál Ferenc az emberminisztérium főosztályvezetője. Szakál esetében rögtön felmerül a kérdés, hogy miért szeretne egy vidéki általános iskola igazgatója lenni egy minisztériumi főosztályvezető. A jelenlegi minisztériumi struktúrában a főosztályvezetői szint a legmagasabb olyan szint, ahol még gyakran, de persze nem mindig, nem politikai kinevezettek, hanem valódi szakértők dolgoznak. Efölött csak a helyettes államtitkárok és az államtitkárok állnak, akikből nagyon kevés van, és legtöbbjük politikai kinevezett. Vagyis Szakál számára elég nagy visszalépés lett volna a Petőfi igazgatása.

Ha jól értjük a történetet, Jeruskáné pályázatát, mely itt olvasható, csak a tantesület kisebbsége támogatta. Vele volt viszont az önkormányzati lobbi és Dr. Czira Szabolcs polgármester. Az önkormányzatnak, Jeruskánét és a polgármestert is beleszámolva 9 Fideszes tagja van, valamint 1-1 MSZP-s, Jobbikos és Civil Mozgalmas. Legutóbbi számában az egyébként szinte kizárólag kormánypropagandát nyomató a hivatalos önkormányzati lap másfél oldalas, címlapon kezdődő interjút közölt Jeruskánéval, amelynek felében ,,szűk érdekkör”, haszontalan MSZP-sek stb. stílusban beszél a pályázatról. Sajnos az iskola honlapján nem működnek a pályázatokra és a pályázatok értékelésére mutató linkek, így jelen pillanatban nem tudunk egészen pontosat mondani a jelöltek népszerűségéről.

De nem csak Jeruskáné mögött áll egy érdekes lobbi, hanem Szakálnak is kampányoltak, mégpedig a Heti Hírek nevű egészen érdekes lapban. Van Obsersovszky-interjú éppúgy, mint a másik jelölt gyalázása. De a Heti Hírek legérdekesebb része, hogy főszerkesztője és a cikkek írója az abonyi Lőrinczy Veronika, aki egy másik hasonló színvonalú terméket is főszerkeszt, mégpedig a Jobbikos beütésű Mi Abonyunkat.

Fő tanulság: a nagykőrösi politika sokkal érdekesebb és kiszámíthatatlanabb, mint a budapesti ún. nagypolitika.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá’ minket a Facebookon.

Megosztás