Egyéb

A bőség zavara – Hálózatok Szegeden

bloghu.jpg

Azoknak, akik Facebook-on keresztül jelentkeztek az SZTE hallgatói önkormányzatainak gólyatáboraiba, egyebek mellett a „Szegedi Hallgatói Hálózat” oldalát is követniük kell, hogy a rendszer elfogadja regisztrációjukat. A HÖK közleménye szerint szokásos eljárás, hogy segítenek azoknak, akik ilyen megkereséssel fordulnak hozzájuk. A szegedi HaHa-tagok viszont semmit nem tudnak a Facebook-oldalról, amin egyelőre semmilyen tartalom nincs.

Balázs Kata és Bugyi László elmondta, hogy a szegedi HaHa-sejt a februári megmozdulások óta passzív, a hallgatók aktivitásának csökkenése miatt. Így megbeszéléseik sem voltak, de ha adódna alkalom az újbóli közös fellépésre, abban szívesen részt vesznek. Az, hogy a szervezet hogyan jelenik meg a nyilvánosság előtt – akár a jelentkezéshez lájkolandó Facebook-oldal formájában -, mindenképp közös döntés függvénye.

– Közösen döntöttünk volna róla, megvitattuk volna a lehetőséget, azt, hogy kivel állunk össze és kivel nem. Ragaszkodtunk volna a Hallgatói Hálózat szabályaihoz, a szavazáshoz – mondta Kata. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzattól nem függenek – még az első nagy decemberi tiltakozáshullámban sztrájkbizottságot alapítottak a hallgatói képviselettel közösen, de erről Kata szerint nem az egész csoport megkérdezésével született döntés. Ezt az együttműködést később nyílt levélben mondták fel.

Nem könnyíti meg az eligazodást, hogy öt különböző szegedi Hallgatói Hálózat-oldal is található a Facebook-on. – Az üres oldalakat nem mi hoztuk létre, és nincs tudomásunk az alkotó kilétéről. Jelentettük ezeket a Facebooknak, de nem tűnnek el – mondta el Kata.

Zsargó Tamás, aki a decemberi diáktüntetések kapcsán képviselte aktívan a szegedi HaHa-sejtet, szintén nem tud az oldalról – ő tanulmányi elfoglaltságai miatt február óta nem tudott részt venni a csoport életében.

A tagok tudta nélkül a semmiből felbukkant HaHa-oldal már átlépte az ezer követőt, vélhetően a gólyatábori jelentkezések kapcsán. Az már magában érdekes, hogy egy elvileg alulról építkező, autonóm szerveződés kötelező jelleggel gyűjt követőket, de még érdekesebb lesz, hogy mire használják majd a felületet.

Ha tetszett a poszt (és akkor is, ha nem), szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkolj bennünket a Facebookon.

Megosztás