Egyéb

Hogyan „törtük fel” az Egyenlítőt?

Az Egyenlítő blog nyitva hagyta levelezőlistáját – egyszerűen ott volt a neten, és bárki elolvashatta. Németh Gábor, a blog alapítója videóüzenetében azt mondta: “történik egy olyan, hogy valahogy a Goldenblog hajrájában a privát levelezőlistánkra bejut valaki, azt kinyitja, nyilvánossá teszi, kiszivárogtatja az ott található leveleket”.

 

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá’ minket a Facebookon.

GSzD: Hadd mondjuk el, hogyan történt ez valójában. Nem volt itt semmi feltörés, semmi hekkerkedés, semmi összeesküvés. Egyszerűen az Egyenlítő blog a Google Groups-os levlistáját nyitva hagyta, elfelejtették kiszedni a pipát a “Témák megtekintése” menüpont mellől, azóta javították a hibát és a lista mostmár titkos. Csinált már ilyet más is, meg is írtuk, hogy egy csomó HÖK-ös levelezőlista volt nyitott. Egyébként mindenkinek javasoljuk, hogy barangoljon a nyitott levlisták közt, hátha találunk még érdekeset (itt kell felül beírni a keresőszavakat).

gugli.png

M. G.: Lehet csűrni-csavarni a dolgot, semmi nem változtat azon a tényen, hogy az Egyenlítős lányok-srácok kicsit elrúgták a pöttyöst. Félreértés ne essék, remek dolog, ha egy politikai erő keresi a nyilvánosságot, hiszen a választói elé kell tárnia, mit gondol a közügyekről, mit tenne egy adott helyzetben. A gond ott kezdődik, ha a pártkommunikáció részeként működő felületet a független vélemények közé próbálják besorolni. Bizony gáz, ha valaki egy olyan tét nélküli, baráti versengésnek, mint a Goldenblog, úgy vág neki, hogy párhuzamot von a pártja választási kampányával. Gáz, ha pártirodákat mozgósít és az emberek orra alá nyomja a tabletet. Gáz, ha fizetett hirdetést vet be, miközben mások tartalommal és kreativitással próbálnak versengeni.

Szomorú látni, hogy a legnagyobb ellenzéki erőnél ennyire futja – pitiáner manőverekbe beleállni, dilettáns módon titkosítatlanul hagyott belső levelezéssel. A lebukás után két dologba tudnak kapaszkodni: a levelezésük feltörésével vádolják azokat, akik feltárták a szerencsétlenkedésüket, a hívek szerint meg minden manőver megengedhető a Fidesszel szemben. Kérdés, hogy egy olyan politikai erőt, ami mindent megenged magának, miért váltsunk olyanra, ami szintén nem ismer korlátokat. A változáshoz hozzáértésre és egyenes gerincre lenne szükség, nem a Goldenblog megnyerésére a fair play felrúgásával. Kapjatok észbe, srácok, amíg nem késő.

Fanó: Az Egyenlítő blog „lebukott”. Mielőtt bárkiben felmerülne a gondolat, hogy miért is foglalkozunk mi ezzel, mint oktatáspolitikai blog: azért, mert egyrészt rajtunk keresztül indult el az info, másrészt a Goldenblog verseny vezette szimatunkat az igazság forrása felé, melyen mi magunk is indultunk. Nem sértődött kisgyerekek vagyunk, de azért az ennyire kimagasló pontszámmal való vezetés mindig gyanús.

Az Egyenlítő blog (már a neve is vicces) „lebukásáról” többen is cikkeztek. Az actual facts-eket összefoglalta az Index, a Törökzsoltit Süsünek tituláló Tutiblog, de még az MTI is hírcsokrába fogta – mindközül talán a legmókásabban, eképpen: „Hoppál Péter, az Egyenlítő nevű blog és az MSZP közötti kapcsolatot feltáró sajtóhírre kérdésre reagálva azt mondta: úgy tűnik, a baloldalon semmi nem változott az 50-es, 60-as és 70-es évekhez képest, mivel ma is a pártközpontból próbálják irányítani a sajtót alaptalan, személyeskedő és gyűlölködő politikájuk megjelenítésére.” A független, nagy és objektív eMTéI…. Ki beszél akkor itt centralizált médiáról? Ja, hogy!

Prinz: Már hetek óta gondolkoztunk azon, hogy az egyébként a magyar blogoszférában prominens helyet betöltő Egyenlítő TV blog hogyan tudott jóval több szavazatot szerezni, mint az összes többi ismert magyar blog együtt. Volt olyan, hogy a Goldenblog szavazáson az összes szavazat 25-30%-a az övék volt. Az ránézésre is nyilvánvaló volt, hogy a magát ,,baloldali demokratának” nevező blog gyakorlatilag egy online Népszava, de ahhoz már szerencse kellett, hogy random rákeresve a blog nevére a Google Csoportokban, ráakadjunk véletlenül saját maguk által nyilvánossá tett belső levelezésükre. Az MSZP-s fiúk ugyanazt a hibát követték el, mint pár hónapja a HÖK-ösök.
 
Egyébként, ha nem lenne világos, senkinek nem az a baja, hogy van egy MSZP-s blog. A baj az, hogy hasonlóan például a KIM-ből tolt Mandinerhez, itt is a független értelmiségi szerepében tetszelegnek a bloggerek, holott egy szimpla pártblogról van szó.

Sörősz: Tegnap élesedett az Egyenlítő legújabb “mi nem vagyunk ám Török Zsolt kézivezérlésű droidjai” magyarázkodása a neten. Most azonban nem írásban, hanem már videóban is elmondják a már ismert mantrát. No de miért is írunk mi erről? Azért, mert ha még valaki emlékszik az Index cikkére, akkor bár ott jelent meg először, ők is ránk hivatkoztak, mint forrás.

Ránk hivatkoztak, mert mi találtuk meg a levelezést. A “privát” levelezést. No de mitől is lesz valami privát? Attól, hogy te annak titulálod? Nos az, hogy az író mit is gondol levele tartalmáról, és, hogy milyen Google Groups (közismertebb nevén gugli levlista) beállítások is vannak beállítva, az két külön dolog, ahogy azt már jó pár HÖK is megtapasztalhatta, amikorfelfedtük, hogy mindenki száméra olvasható és szabadon hozzáférhető levelezést folytatnak, többek között a mi adatigényléseinkről is.

Élve Németh Gábor szavaival, enyhe csúsztatás azt sejtetni, hogy itt az Anonymust megszégyenítő tehetségű hekkerek feltörték a világ egyik legnagyobb informatikai cégének szervereit és ott minden személyes jogot sárbatiporva kutakodtak. Egész egyszerűen beütöttük a Google Groups keresőjébe az egyenlítő blog kulcsszót és tádáááá – ott volt nyíltan egy évnyi levelezés.

Kicst úgy érzem magam most, mint a BME botrány esetében. Nem értem, és nem tudom felfogni, hogy az ELTE HÖK listázós botránya után ki mondta azt a BME GTK HÖK csapatából, hogy igen srácok, az egész alakos kép, FB profil és Griffor ,,perverz-teszt” bekérése jó ötlet…

Ugyanez a helyzet a nyílt levlistákkal is. Nem fér a fejembe, hogy a HÖK levelezések kiszivárgása után, aminek esetében is csak gugliztuk egy jót, hogy lehet annyira felelőtlen Németh Gábor és csapata, ha már, ahogy a videóban is többször kifejti, mennyire védeni kell a többi Egyenlítős bloggert, akkor az adatvédelemben ennyire trehányok. Ekézi a magyar médiát, hogy micsoda borzalom és tragédia, hogy névvel, titulussal hoznak le bloggereket, aki ezek után megüthetik a bokájukat, miközben egy év alatt nem sikerült egy opciót bepipálni a Google Groups beállításoknál.

Egyébként így végül hadd jegyezzem meg, hogy az egész videó egy kommunikációs baki. Nem a minőséggel és a beszélő tehetségével van a legnagyobb baj – egyébként ez nem csak simán rossz, mint a székházfoglalók sajtótájékoztatója, hanem hiteltelen is -, hanem egyszerűen teljesen felesleges. A hír a gyorsan pörgő neten, már rég kifulladt, a nagyobb hírcentrumok és véleményformáló oldalak már letudták az ügyet, de most ezzel a videóval ismét sikerülhet feléleszteni az érdeklődést. Aki eddig még nem olvasta a levelezést, az ez után a videó után már biztos fogja, tehát a fiúk nem a vádakat mossák le, hanem még szélesebb körben terjesztik.

Megosztás