Egyéb

Orbántól kaptak ajándékot az érettségizők!

1185924_10200377896040493_1517212260_n.jpg

Pár perccel ezelőtt egy ismerősöm riadtan hív, hogy „van neked egy sztorim!” Elmondta, hogy a tesója most érettségizett és kapott egy csomagot. Azt hitte, hogy a egyetemről kapott valamilyen cuccot, de meglepetésére Orbán Viktor kandikált ki a borítékból.

A miniszterelnök egy könyvet küldött valószínűleg minden érettségizőnek, a címe „ISTVÁN KIRÁLY ÉS MŰVE”. Egyébként a szerzője Györffy György, aki Széchenyi-díjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt. Nem ismerem a munkásságát, ezért gyorsan segítséget kértem egy történelem szakos ismerősömtől. Beszélgetés:

Én: csááááááá! Figyelj már Györffy György menő történész volt?
Ismerősöm: Györffyről azt tudom, hogy a kommunisták nem szerették, de asszem nem a nézetei, hanem rögtön a származása miatt, mert valami nemes volt, ezért rábízták a vármegyék összeírását az 50-es években. Aztán ő a történeti földrajznak ilyen nagy alakja, meg emiatt elkezdett István királlyal foglalkozni
meg ezzel a kérdéssel, hogy a megyerendszer magyar, szláv, vagy nyugati dolog. 

(mármint azért a vármegyéket kapta az akadémiától, mert a történeti földrajz az egy retkesen unalmas dolog)
Na meg is volt a két perces gyorstalpaló Györffy György munkásságából. Most már bátran állíthatom, hogy a könyv jó! Visszatérve ez a könyv harmadik kiadása, amit 2000-ben adta ki a Balassi Kiadó. István műve 670 oldalas, 62 térkép és ábrát + 80 oldal képmellékletet tartalmaz. Biztos nem rossz, de legjobb benne a könyvjelző Orbán Viktor aláírásával és nekem mégis a szöveg ütött:
Kedves Újdonsült Választópolgár!
Kedves Fiatal Honfitársam!
Gratulálok kiemelkedő tanulmányi teljesítményéhez és kiemelkedő érettségi vizsgájához.Bizonyára Ön előtt is ismert, hogy a kormány 2010-ben hozzákezdett a magyar oktatás rendszerének. Az a cél vezérelt bennünket, hogy az átalakítás eredményeként olyan minőségi, színvonalas felsőoktatás álljon a magyar fiatalok szolgálatában, ahol a befektetett munka, a szorgalom és a tudás megtérül. Olyan felsőoktatás, ahol Ön nemzetközi mércével is versenyképes diplomát szerezhet, és kibontakoztathatja képességeit önmaga és hazája javára.Elismerésem jeléül fogadja szeretettel e könyvet Szent István királyunk életéről és munkájáról. További tanulmányaihoz sok szerencsét, kitartást és erőt kívánok Önnek!Orbán Viktor 
 
Amúgy a könyvecske a Balassi Kiadó honlapjszerint 2500-ról, 1750 forintra van leárazva, de mindhiába, mert öles betűkkel ki van írva, hogy „SAJNÁLJUK, ELFOGYOTT!”(nem is értem miért ). 
Gyors számítások szerint, ha persze csak 2000 forint/könyv/érettségizővel számolunk akkor a miniszterelnök magánakciója kb. 200 millióba került az adófizetőknek. Ebben még nincsen benne a postaköltség, de mivel csak saccolni tudom, ezért gyorsan beküldtem a Miniszterelnökségre egy adatigénylést. Majd minden kiderül!
Kár, hogy nem most érettségiztem (szomorú szmájli), mert szeretem az ingyen könyveket. Főleg a történelmieket. Lehet megveszem majd a Vaterán vagy kölcsön kérem. 

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá’ minket a Facebookon.

Megosztás