Egyéb

Folytatásos királydráma: puccs az almádi kéttanyelvűben

Legutóbb június elején írtunk a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium sagájáról. Akkor éppen az derült ki, hogy a diákokat politikai nézeteik szerint listázó, majd Heller Ágnes előadását letiltó igazgatónő elég jól feküdt a Dunántúli Református Egyházkerületnél ahhoz, hogy a patinás Pápai Református Kollégium Gimnáziumának igazgatónőjévé válaszzák. Most a kéttannyelvű belépett azon közoktatási intézmények sorába, ahol a fenntartó KLIK a szülők, a tantestület és az önkormányzat véleményét figyelmen kívül hagyva puccsszerűen új igazgatót nevezett ki.

A „Petíció az Almádi Gimnáziumért” Facebook-oldalán megjelent beszámoló szerint egy éven belül harmadszorra került sor igazgatóválasztásra. Az egyetlen – belső – pályázó, Dr. Várkuti Anna biológiatanár, 22 éve tanít az iskolában, pályázatát a tantestület 95%-a támogatta, és hasonló arányban szavazott a közalkalmazotti munkaközösség is. Emellett a pályázatot egyhangúan támogatta a diákönkormányzattól kezdve a szülőkön át, az összes tanári munkaközösség és az önkormányzat is.

Az előző igazgató lemondási ideje miatt azonban új igazgatót csak szeptember 1-től lehet kinevezni, így addig egy megbízott igazgatóhelyettes vezeti az iskolát, ami igencsak megnehezíti a tanévre való felkészülést. Augusztus 5-én azonban a fenntartó pályázatot írt ki három tanári állásra, melyek egyébként be vannak töltve. Az egyik pályázatra már a megjelenés előtt volt jelentkező, akit fel akartak vetetni az igazgatóhelyettessel mint megbízott intézményvezetővel.

Ez a tanár szerdán, augusztus 21-én megjelent a a tanév alakuló értekezletén, majd másnap közölték az intézményvezetővel, hogy az újonan érkezett kolléga lesz az igazgatóhelyettes szeptember 1-től, annak ellenére, hogy intézményvezetői tapasztalta nincs, és csak most tért vissza a GYES-ről, 6 év után. Tehát ha a miniszter  nem tud majd választani az egyetlen, szinte egyhangú támogatást élvező igazgatói pályázat közül, akkor a régi-új kolléga gyakorlatilag igazgatói munkakörbe katapultálhat.

Az előző részek tartalmából:

  • Egy jászsági településen a helyi Fidesz erős embere, aki a csúnyán bukott polgármester választás (Fideszesként 2/3-1/3 arányban vesztett egy függetlennel szemben) után a helyi tankerület újonnan kreált vezetői székével vigasztalódhatott, benyomta iskolaigazgatónak saját emberét a tantestület választottjával szemben. Részletek itt.
  • A közelben viszont eredménytelen lett az igazgatóválasztás egy szegregáció miatt elmarasztalt iskolában, hiába támogatta mindenki az egyik jelöltet. Részletek itt.
  • A budapesti Kölcseyben plagizált az egyik pályázó, aki ráadásul minisztériumi dolgozó, korábban osztályvezető is volt környezetvédelmi területen. Nem neveztek ki igazgatót, hiába kezdődik mindjárt a tanév és van egy látszólag abszolút alkalmas, mindenki által támogatott jelölt. Részletek itt.
  • Nagykőrösön mást támogatott az önkormányzat és mást a tantestület. Az egyik jelölt Fideszes önkormányzati képviselő, a másik minisztériumi főosztályvezető. Az egyik mögött ott a városi lobbi, a másiknak egy Jobbikosnak tűnő lap obersovszkyzik. Részletek itt.
  • Szigetváron a jelenleg hivatalban lévő igazgatót az iskola dolgozónak 80%-a támogatta, de a pályázatot eredménytelennek nyilvánították. Részletek itt.
  • Válon a polgármester felesége annak ellenére jutott igazgatói kinevezéshez, hogy a tantestületi szavazáson 50% alatti támogatást kapott. Viszont a család Kövér Lászlóval is jó kapcsolatot ápol: az igazgatóvá kinevezett feleség évfolyamtársa volt Kövér feleségének, és a bajszos házelnök a gyermekük keresztapja. Részletek itt.
  • Teljes hogyovolt háttérinfókkal az Index jóvoltából itt.
  • Pilisen plágiumgyanús pályázattal indult és nyert az egyik igazgató-jelölt

 

Lájkojjá’ minket a Facebookon.

Megosztás