Egyéb

Antidemokrácia és mutyi Kaposváron


A Magyar Narancs információja szerint a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán, sőt, később az EHÖKben is “elfelejtettek” választásokat kiíírni. Közben az EHÖK-elnök kapcsolatai a Fidelitasig vezetnek, nem csoda, ha itt elmaradtak a diáktüntetések.

A Kaposvári Egyetemen négy kari HÖK (Állattudományi Kar (ÁTK), Gazdaságtudományi Kar (GTK), Művészeti Kar (MK) és Pedagógiai Kar (PK), illetve egy összegyetemi EHÖK van. Utóbbinak tavaly év elején új elnöke lett Kolber Kitti személyében, aki Jobban Róbertet a PK HÖK elnökét kérte fel. Jobban ideiglenesen helyettesét, Molnár Mátét kérte fel a posztra. Neki ugye ki kellett volna írni egy választást, de a Narancs szerint ezt elfelejtette, sőt, az októberi rendes tisztújítás is elmaradt, noha ez ellentétes saját szabályaikkal. Molnár már másfél éve megbízott elnök, noha egy választott elnöknek is csak egy évre szól a mandátuma. Mivel nincs legitim vezetése a PK HÖKnek, az jelenleg jogilag nem is létezik, de küldötteket kell küldeniük többek közt a Kari Tanácsba is. Nem kerekedett az ügy körül nagyobb balhé eddig, egyedül egy hallgató írt anonim blogján egy nyílt levelet a témában. Előtte megpróbált személyesen kapcsolatot teremteni az “elnökkel”, nyilván sikertelenül, és nyílt levelére is csak egy fenyegető beszólást kapott egy másik HÖK tisztségviselőjétől, állítja a Magyar Narancsban a cikket jegyző Vári György.

Molnár Máté példáját követve az EHÖK elnöke illetve elnöksége is “elfeledkezett” arról, hogy egy év után lejár a mandátumuk, így bár ugye év elején már ki kellett volna írni a választást, ez elmaradt. A Narancs információi szerint továbbá, bár legalább 4 fős felügyelőbizottságnak kellene ellenőrizni az EHÖK működését, csupán 2 fő volt benne, abból az egyik ma már nem az Egyetem hallgatója, így egy ember “felügyeli” a törvényességet. Sajnos azt nem tudták kideríteni, vesznek-e fel az illegitim hökelnökök juttatást a munkájukért.

Kolber Kitti mindeközben a GTK hallgatója, sőt, aktív hökös, az elnökség tagja, a diákjóléti bizottság vezetője, így egyszerre van ifj. Olsovszky Árpád GTK HÖK-elnök alatt és felett a hierarchiában. Ezek mellett Kolber az Új Kollégium nevelőtanára, a kollégium vezetője Olsovszky Árpád, az idősebb. Sőt, a Narancs értesülései szerint ifj. Olsovszky is felbukkan “ügyintézőként” az apja koleszában, bár ő már lediplomázott, így ez a közalkalmazotti törvénybe ütközne. Az egyetem szerint ifj. Olsovszky nem áll velük közalkalmazotti viszonyban, de azt már nem tudta kideríteni a Magyar Narancs, hogy akkor milyen alkalmazottként ügyintéző. Ide tartozik, hogy bár a hallgatói létszámarányok más írnának elő, de több GTK HÖK képviselő van a szenátusban mint PK HÖK képviselő.

Olsovszky a HÖK mellett a helyi FIdelitasnak is tagja 2010 óta,rögtön pozíciót is kapott. Bár nem mindenki kedveli, karrieristának tartják, de felső kapcsolatai révén esélye van az Új Nemzedék program megyei irodahálozatának vezetésére. Ezek a kapcsolatok akár kizáró elemek is lehetnének az érdekvédelemben, de se Kolber, se ifj. Olsovszky nem válaszolt arra a kérdésre, hogy hogyan képzelik a pártszervezet és az egyetemi beosztá mellet a höközést. Ez talán árulkodó, hogy itt még decemberben sem tüntetett a HÖK.

A PK hallgatói, bár tudják, hogy nem volt tisztújítás, nem törődnek az esettel, nem érdekli őket, mit is csinál a HÖK.

Megosztás