Egyéb

Továbbra is nagy a kavarodás az iskolakezdés körül

Tegnap már írtunk róla, hogy bár hétfőn kezdődik az iskola, még korántsem világos semmi a tanárok és tanítók számára, érdekes információkat hallanak a tantestületi értekezleteken. Problémássá vált a tankönyvek kiosztása is, a közoktatási helyettes államtitkár szabotázsról beszélt, míg abban az iskolában, ahol Orbán Viktor avat fel egy épületet hétfőn, a gyerekeknek padra tett könyvekkel kell várniuk a miniszterelnököt, így demonstrálva, hogy a médiában is megjelent ,,tévinformációk” ellenére minden rendben. Most újabb információmorzsákból szemezgetünk.

Kérjük, hogy aki további történeteket akar velünk megosztani, írjon kommentet vagy küldjön emailt az [email protected] címre, akár névtelenül is, de minél több konkrétummal.

Sok órát kell tartani

Az új közoktatási szabályozás 22-26 kötelezően megtartott tanórát ír elő, az iskolák igazgatóira bízva a pontos felosztást. Egy forrásunk iskolájában egységesen 26 órát kell tartaniuk a pedagógusoknak, ami azért elég sok: átlagosan naponta 5.2 órát kell osztályok előtt állva dolgozniuk. Ebben az iskolában mindenkinek kötelező lesz még 2 órát tanítania (versenyfelkészítés, korrepetálás), ami már napi átlagban 5.6 óra, és a törvény 32 óráig teszi lehetővé, hogy foglalkozásokra rendeljék a pedagógusokat, 8 órát hagyva egyéb tevékenységekre, például az órákra való felkészülésre.

Egy másik tanár a következőképpen írja le az óraszámát: 18 tanóra, 9 óra napközi, 4 lyukas óra, amikor be lehet küldeni helyettesíteni és 1 óra értekezlet. A korrepetálás és tehetséggondozás pedig ezután a 32 óra után következik majd.

Mi van a nyugdíjas tanárokkal?

Mint ismert (ld. még saját volt iskolám tanára, Weltner Mariann cikkét a Narancsban) a 62. életévüket betöltött tanároknak is kérvényt kellett beadniuk, ha tovább akartak dolgozni. Sok tanárnak jóváhagyták a kérelmét, sok tanárt és más dolgozót pedig elküldtek. Közülük van akit megpróbálnak szerződéssel foglalkoztatni, de a saját gimimben van aki ingyen tanít most. 

Vannak helyek, ahol nyáron arra kérték a nyugdíjasokat, hogy kérvényezzék az óraadói foglalkoztatást, de mivel még mostanra sem érkeztek meg az engedélyek vannak ellátatlan órák. XIII. kerületi iskolákban történt olyan, hogy bár korábban kérték tanároktól, hogy jöjjenek, most mégis inkább azt mondták, hogy ne jöjjenek, így a tantárgyfelosztás lyukas, az iskola pedig várja a megoldást. Ugyanebben a kerületben viszont olyan is előfordult, hogy amíg megoldás születik arra kérik a nyugdíjas tanárokat, hogy szívességből tanítsanak, remélve, hogy később pénzt is tudnak majd nekik adni.

Ne írják alá a szerződést?

Közben olyan vélemény is terjed a pedagógusok Facebookos tiltakozó csoportjaiban, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) jogásza azt javasolta, hogy akinek csökken a fizetése, ne írja alá a szerződését. Mint ismert, szeptembertől nagymértékű, akár 50%-os nettó fizetésemelést kapnak a tanárok. Ugyanakkor, az elmúlt években elmaradt inflációs korrekció miatt, a fizetésemelés utáni átlagos fizetés reálértéke megfelel a 2003-as szintnek. De vannak tanárok, akik kifejezetten rosszul jártak: mivel az újonnan bevezetett életpálya modellben egyelőre mindenki a legalacsonyabb lépcsőfokra került, amíg nem kapnak magasabb minősítést, az egyetemet végzett, 50 és 60 közötti tanárok fizetése csökkenhet is. Ehhez jön még például a túlóradíj elvétele is. Összeségében nagyjából 4500 pedagógus bére csökken, ezzel talán némi meglepetést okozva az emberminisztériumnak. A PDSZ jogásza most állítólag azt mondja: mivel a szerződésben foglalt fizetések csak kétoldalú megállapodással módosíthatóak, ha a tanár nem írja alá az új, csökkentett fizetésről szóló szerződést, nem lehet kisebb a bére. Ugyanakkor arra is többen felhívták a figyelmet, hogy hiába állhat esetleg meg az a jogi érvelés, mivel az eddigi szerződések érvénytelenné váltak (nem ezeket módosítják, hanem újakat kötnek), valójában alá kell írnia papírt annak, aki dolgozni akar. Ráadásul még ha állna is, hogy az eddigi szerződés módosul, a tanárokat ettől még el lehetne küldeni felmentéssel, ha nem mennek bele az alacsonyabb fizetésbe.

Kérjük, hogy aki további történeteket akar velünk megosztani, írjon kommentet vagy küldjön emailt az [email protected] címre, akár névtelenül is, de minél több konkrétummal.

 

Megosztás