Egyéb

KLIK @ Zalaegerszeg: Az idő szorításában

Az Orbános és a Hoffmannos évnyitó és a tankönyvgondok után most egy zalaegerszegi gyógypedagógus forrásunk mesél arról, hogyan is indult az idei tanév. A lényeg: péntek délig nem volt semmilyen infó arról, hogy egyáltalán mi lesz a hétfőn induló tanévben.

A zalaegerszegi tanügyi vezetés eléggé az idő szorításába került, ugyanis a nem éppen laza timelineról írt nekünk forrásunk, aki nevének elhallgatását kérte. Abban a zalaegerszegi gyógypedagógiai intézményben, ahol dolgozik a következőképpen alakult a tanév indulása:

  • augusztus 28-án a tanévnyitó értekezleten az igazgatóm nem tudott tantárgyfelosztást, órarendet ismertetni (szegregált gyógypedagógiai intézmény), nem volt információja arról, hogy a 3 meghirdetett álláshelyre lesz-e emberünk;
  • ugyanezen a napon délelőtt 10 órára hívta össze a KLIK értekezletre az iskolaigazgatókat;
  • a nyár folyamán semmilyen felújítási/karbantartási munka elvégzésére nem kapott engedélyt az igazgatóm (súlyosan halmozottan fogyatékos gyerekekkel dolgozunk: vizelet, széklet, nyál, agresszió miatti törés-zúzás, stb.)
  • a tanítói diplomájával 2 éve 4 órás állásban gyógypedagógiai asszisztensként nálunk dolgozó kolléganőm 4 meghirdetett tanítói állásra nyújtott be pályázatot, és csak pénteken (aug. 30-án) délelőtt kapott értesítést az új igazgatójától (ő meg – az én igazgatómmal egyetemben – pénteken reggel kapott értesítést a KLIK-től, hogy mely új kollégáinak telefonálhat a szept. 2-i munkakezdésről;
  • szept. 2-án már élesben, gyerekcsoportban, mindenféle fel-/előkészület nélkül kezdenek dolgozni az új kollégáink;
  • intézményünk integráltan többségi óvodákba/iskolákba járó SNI-s gyerekek pedagógiai/egészségügyi célú rehabilitációjának ellátására kijelölt intézmény – a KLIK helyi tankerülete nem szervezte meg az érintett gyermekek ellátását, nem tudjuk, hány gyereket kell ellátnunk (szept. 2-ával indulnia kellene az ellátásnak);
  • jómagam aug. 30-án pénteken 11 óra körül kaptam meg a 2013/14-es tanévi munkámra vonatkozó alapvető fontosságú információkat: egyáltalán mi lesz a munkám, hol és milyen gyerekekkel fogok foglalkozni (ez még szept. 2-án változhat).

A helyzetet így foglalta össze emailjében középkorú, több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógus:

 Tudjuk, minden átállás, átszervezés nehézségekkel jár. Ám az az arrogáns, lekezelő, hazug kommunikáció, amelyet az emberminisztérium az arcunkba tol, kinyitja a zsebemben a bicskát. A zalaegerszegi tankerületnél egészen biztosan senki sincs, aki valaha is dolgozott volna a gyógypedagógia bármely területén.

Megosztás