Egyéb

Szakiskola helyett fizetős OKJ egy budapesti iskolában

pek_2.jpg

Egy budapesti élelmiszeripari szakiskolában (konkrétan a Pesti Barnabásban, ez az egyetlen a fővárosban ilyen intézményből) egy péknek tanuló srác megbukott két tárgyból is 11-ben. A pótvizsgán csak az egyik tárgyból tudott átmenni, így az igazgatónál kérvényezte az évismétlést. Mivel már nem volt tanköteles, és – állítólag – nem volt hely, nem tudta folytatni tanulmányait a szakiskolában.

Ez önmagában jogszabályokba ütközik, ugyanis a köznevelési tv. azt, írja, hogy “az iskola igazgatója a szülő kérésére legfeljebb egy alkalommal engedélyezheti az iskola első évfolyamának megismétlését, akkor is, ha a tanuló az előírt tanulmányi követelményeket sikeresen teljesítette. Ebben az esetben a megismétlésre kerülő évfolyamról nem kap bizonyítványt a tanuló. A szülő kérésére az iskola magasabb évfolyama is megismételhető legfeljebb egy alkalommal.” Vagyis nem döntethetett volna így az iskola igazgatója, nem beszélve az erkölcsi problémákról. Ráadásul csak a tanév utolsó napján (08.31.) tehette volna meg (a történetet korábban kaptuk).

Viszont kapott a diák egy továbbtanulási lehetőséget az iskola fizetős OKJ-s képzésének keretében, ahol ugyanazt a végzettséget kapta volna, mint az iskolában, 10 hónap alatt. 160.000 Forintért + 50.000 vizsgadíj, de akár mézeskalács készítőnek is tanulhat, ugyanennyi tandíjjal. A pénzt két részletben kell befizetni. Ha nem lenne egyértelmű, az iskola az ingyenes, négyéves szakiskolai képzés helyett a fizetősbe akarja kényszeríteni a srácot. És nem jár többet családi pótlék sem.

Talán nem kell mondanunk, hogy ez hogyan érint egy adott esetben rosszabb helyzetű családot. Bár valószínűleg tényleg tele van az eggyel lejjebbi évfolyam, de lehet, eggyel több diák elfért volna ott. Így viszont meg kell kérdőjeleznünk az igazgató alkalmasságát, mert nem a diák hanem az iskola pénztárcájának érdekeit nézi.

Megosztás