Egyéb

Megújuló problémák

Képernyőkép - 2013-09-02 - 01.49.39.pngMeg nem erősített hírek szerint problémák merültek fel a Szegedi Tudományegyetem – Közép-Európa legzöldebb egyeteme – egyik büszkeségével, a napelemes megújulóenergia-projekttel kapcsolatban.

A megvalósulás számokban: 

  • 24 egyetemi épületen 2754 db napelem
  • 2032 tonnával kisebb a szén-dioxid kibocsátás
  • 7%-ot elérő megújuló energia hányad 

Forrás: Szegedi Tudományegyetem

 A projekt idén áprilisban sikeresen befejeződött, hamarosan elkezdődik a tényleges energiatermelés – a probléma nem műszaki jellegű. Információink szerint uniós utóvizsgálat zajlik a beruházással kapcsolatban – a 880 millió forint összköltségű projekt száz százalékos uniós finanszírozásban valósult meg.

Projekt alapadatok
Pályázó neve: Szegedi Tudományegyetem
Projekt megnevezése: Napelemes energiatermelés a Szegedi Tudományegyetemen
OP név: KEOP
Pályázat neve: 4.4.0/A/09 Megújuló energia alapú villamosenergia-, kapcsolt hő és villamosenergia-, valamint biometán termelés
Forrás megnevezése: ERFA
Beruházás helye (helység): Szeged
Megítélt összeg: 879 375 888 .- HUF
Támogatás aránya: 100 %
Támogatási döntés dátuma: 2010.12.17

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

 Egyes találgatások szerint az ügy összefüggésben lehet a magyar uniós forrásokat érintő brüsszeli kifogásokkal is. Az mindenesetre tény, hogy a projekt indulása nem volt zökkenőmentes. Az egyetem által meghirdetett közbeszerzést ugyanis az első körben nem a későbbi kivitelező, az E-OS Innovatív Zrt. nyerte. (Az E-OS Innovatív Zrt. többségi tulajdonosa közvetetten a Közgép Zrt.) Első körben a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. adta a legjobb ajánlatot, míg a Villszer Procontrol Solar Konzorcium és az E-OS Innovatív Zrt. érvényes ajánlata mellett a többi hat pályázó ajánlattételét érvénytelenné nyilvánították. Csakhogy az E-OS a Közbeszerzési Döntőbizottságnál megtámadta az eredményt , és a KDB ki is zárta a két másik pályázót. Ezek után a közgépes cég ajánlatát hirdette ki győztesnek az egyetem.

 Külön érdekesség, hogy az E-OS egyik tulajdonosa és vezetője a cég megalakulása óta az a Tiborcz István, aki nemsokára frigyre lép a miniszterelnök lányával. Ugyanakkor nemrégiben új tulajdonosok tűntek föl az E-OS-ban, és a cég nevét is megváltoztatták (ELIOS INNOVATÍV Zrt.). Az ügy tisztázása érdekében levélben az érintettekhez fordulunk.

Fotó: u-szeged.hu

Megosztás