Egyéb

Tanévkezdés: hibák a gépezetben UPDATE

Az új tanév számos változást hozott az iskolákba, melyek nem mennek zökkenőmentesen. A következő rövid történetek különböző budapesti középiskolákban történtek meg, forrásaink középiskolás diákok, tanárok és szülők:

Van, ahol megkérték a diákokat, hogyha sportolnak, mindenképpen kérjenek felmentést a negyedik és ötödik tesi alól erre hivatkozva, mert nincs elég terem (ugye még csak az évfolyamok fele nyerte ezt meg).

Több helyen is probléma volt a tankönyvekkel. A  KELLO több esetben nem szállította le az összes könyvet, ez persze megakaszthatja a tanítást (van, ahol 15-ből csak 6 könyv érkezett meg, máshol 33-ból csak nyolc diáknak van meg a csomagja). Sok esetben pedig rossz könyvet szereztek be, vagy rossz évfolyamét tették be. Volt, ahol az ingyenesek rosszat kaptak, míg a fizetősek jót. Az egyik forrásunknak azt igérték, 2-3 hónapon (!) belül orvosolják a problémát. Máshol épp ellenkezőleg, a lemondott, ki nem fizetett könyveket is odaadták, ezeket le kellett adni a könyvtárba. Van olyan iskola, ahol korábban a tankönyves cég vezényelte a könyvek kiosztását, most a diákoknak kell.

Az egész napos iskola miatt egy általános iskolával is rendelkező gimnáziumban a felsőbb évesek nem férnek el a menzán, akár külső helyre kell majd menniük. Ennek az egyik oka az, hogy az ötödikeseknek heti harminc órája lesz, így az ötödik óra után már nem tudnak ebédelni, nem úgy, mint korábban.

Egy elitiskolában az egyik osztályfőnök jelezte a diákok felé, hogy a tanárok idegesek lesznek a csökkenő fizetés miatt.

Orbán Viktor törökbálinti tanévnyitója alatt a gyerekek végig az osztálytermekben üldögéltek, így az esemény szokás szerint gyerekek nélkül, a tekesek és a média jelenlétében zajlott.

UPDATE: Egyre gyűlnek a sztorik, egyre több olyan hír juta a fülünkbe, hogy hiányos, hibás tankönyvcsomagok kerülnek kiosztásra. Egy ötödikes osztály nem kapott irodalomkönyvet, ugyanebben az iskolában a tavalyi órarend szerint tanítanak, a tantárgyfelosztás most készült el. Van olyan iskola is, ahova még meg sem jöttek a könyvek. Egy forrásunk a következő levelet kapta:

„Tisztelt Szülők!
A tankönyvekkel kapcsolatos ügyek sajnos bonyolultabbak, mint gondoltam.
Kérem, hogy minden INGYENES hozza vissza holnap a tankönyveit és a könyvek listáját tartalmazó papírt!
Aki NEM INGYENES, hozza vissza a könyvek listáját tartalmazó papírt (a könyveket NE!). Ezen pipálják ki azokat a könyveket, amelyeket megkaptak, jelezzék azokat, amelyeket NEM kaptak meg, és azokat is jelezzék, amelyekre MÉG SINCS SZÜKSÉG.
Csak abban az esetben írják alá lent a papírt, ha minden stimmel (tudomásom szerint ilyen diák nincs).” 

Egy iskolában az egész napos tanítás alól csak 7-8.-ban lehet felmentést kérni.

 

Megosztás