Egyéb

Válasz: miért nem közalkalmazottak a HÖK-ösök

Egyetemi alkalmazottak lennének a HÖK-ösök? – tette fel a kérdést egy olvasónk, volt hallgatói önkormányzati tisztségviselő. Leírom, hogy szerintem miért nincs igaza és miért nem is lenne jó, ha a HÖK-ösök az egyetem közalkalmazottai lennének.

A szerző úgy érvel, hogy ha a HÖK-ös információszabadság perben kimondja a bíróság, hogy a hallgatói képviselők közfeladatot látnak el, akkor közalkalmazottá kell tenni őket. Vagyis akkor a bíróság döntése egyúttal azt is jelentheti, hogy ez a közfeladat egyúttal az a közfeladat is. Szóval ha az információszabadság törvény szerint közfeladatot látnak el, akkor ebből következik, hogy közalkalmazottak is.

Röviden

1. A HÖK az egyetemmel szemben védi a hallgatók érdekeit (pl. vizsgafelvétel hibái, rossz tanárok). Ha az egyetem lenne a HÖK-ösök munkáltatója, utasíthatná őket és az egyetemtől függene a fizetésük.

2. Attól, hogy a bíróság kimondja, hogy valaki az információszabadság törvény szerint közfeladatot lát el, még nem teszi közalkalmazottá: lásd Országgyűlés szerződései, vagy a Marslakókat gyártó kft sem lett közalkalmazott, pedig nyilvánosak a szerződései, mert közpénzt költenek.

Hosszan

A HÖK az egyetemmel szemben is védi a hallgatók érdekeit, ha pedig az egyetem közalkalmazottaivá válnának a HÖK-ösök, akkor az egyetem lenne a főnökük. A főnök pedig utasíthatja a beosztottat, szóval akkor hogy is lenne ez az érdekképviselet a főnökkel szemben? Jobb a rendszer úgy, ahogy van.

Egyébként attól még, hogy a bíróság egy szervről kimondja, hogy közfeladatot lát el, még nem válik automatikusan közalkalmazottá is. Például ha az Országgyűléstől kikért pornólátogatási adatok ügyében pert indítanának és azt megnyerné a sajtó, a képviselők nem lennének közalkalmazottak. A közalkalmazottak ugyanis dolgozók – egy képviselő nem az. Ugyan úgy, mint a HÖK-képviselőknek, a parlamenti képviselőknek sincs főnöke, csak a választóik és nem utasíthatja őket senki. Rossz is lenne máshogy.

Ha a HÖK-ösök az egyetem közalkalmazottaivá válnának, akkor a főnökük lenne az egyetem, tőle függenének („vajon kirúg-e a főnök, ha rosszat mondok?”), tehát ez teljesen nonszensz ötlet. A HÖK függetlenségét semmisítené meg és a képviselet eszméjét tenné tönkre egy ilyen szabályozás, teljesen kiüresítené a hallgatói érdekképviselet lényegét.

A szerző szerint a közalkalmazotti viszonnyal összehasonlítva nem is az az igazán fontos, hogy mennyit keresnek a HÖK-ösök, a keresetről úgyis csak a Magyar Nemzet közöl majd érdektelen táblázatokat. Pedig jó lenne tudni, hogy mire megy a közös pénz, szóval már most jelezzük: ha egyszer megkapjuk az adatokat, nem csak a Magyar Nemzet címlapján lesznek hatalmas táblázatok, nevekkel & számokkal.

Megosztás