Egyéb

Szegeden is söprögetnek az oktatás tisztaságáért

Az oktatásban uralkodó állapotok ellen tart demonstrációt a Hívatlanul Hálózat szombaton délután három órakor. Országszerte lesznek megmozdulások, így a szegedi Széchenyi téren is. Az ottani tiltakozás szervezői szerint az a legtragikusabb, hogy az oktatás szereplői – különösen a tanárok – félelemben vannak tartva. Interjú.

Borzasztóan kézenfekvő az első kérdés. Mi az Őszi nagytakarítás célja?

Szirmai Éva: Rendet rakni egy olyan rendszerben, amely egyszerre gyerek-, tanár- és szülőellenes. Nem szűk pedagógusérdekek érvényesítéséről van szó, hanem a közoktatás egészének „mocskosságáról”. Óvodától egyetemig próbálják meg ellehetetleníteni az oktatást és nevelést. Hol innen, hol onnan kapunk egy-egy jobbegyenest – költségvetési megszorítás, pedagóguskar, kötelező délutáni foglalkozások, óraszámemelés formájában. De az igazán rettenetes, hogy a pedagóguspálya presztízsét rombolják napról napra, a szülők alkalmasságát vonják kétségbe és a gyerekeket nyomorítják meg.

Gradzikiewicz Mária: Gyerekekhez méltó közoktatást szeretnénk, emberhez méltó országot, pártpolitikán felüli összefogást. Nagyon nem tartjuk jónak a mostani köznevelési törvényt – követeljük ennek eltörlését, a kidolgozóinak felelősségre vonását, elbocsátását. Tűrhetetlen, hogy félnek a tanárok, a diákok, a gyerekek, a szüleik, fél mindenki. Halljuk az elégedetlenséget, meg azt, hogy egyetértenek velünk, szurkolnak, de sokan nem mernek eljönni sem. A döntéshozók azt képzelik, engedelmes generációkat nevelhetnek. Szerintem csak az ellenkezőjét érik el, látom a fiatal barátaimon és rokonaimon, hogy sokkal lázadóbbak, mint mi voltunk, és tisztában vannak az eszközeikkel.

Milyen formában fejezitek ki az elégedetlenségeteket?

G. M.: Egyelőre nagyon szelíd formában. Családi rendezvényt szervezünk a Széchenyi térre. Többek közt láthatósági mellényben fogunk söprögetni.

Sz. É.: A szervező, a Hívatlanul Hálózat nagyjából egy hónapja jött létre facebook csoportként és az volt a célja, hogy az ország minden szegletéből információkat gyűjtsön a közoktatásban uralkodó helyzetről. Ez a csoport most úgy döntött, hogy a pedagógusok világnapján a nyilvánosság elé lép, így Budapesten és az ország több nagyvárosában egyidőben, szombaton délután 3 órakor demonstrációkat tartanak. Hívatlanul ugyan, de megjelenünk, hogy véleményt mondjunk.

Beszédek tehát lesznek. Párbeszéd lesz-e? A téli egyetemi tiltakozások talán legfontosabb hozadéka az volt, hogy fórumokon fejthették ki véleményüket a tiltakozók, nem csak passzív hallgatók voltak.

Sz. É.: Nagytakarítás közben is lehet beszélgetni, de ha annyit elérünk, hogy a felsőoktatási megmozdulások után találkozunk a kollégáinkkal a közoktatásból, már megtettük az első lépést.

Mi a Hívatlanul csoport? Azt is beszélik – persze mindig mindenről beszélik -, hogy ellenzéki politikai erők kezdeményezése.

G. M.: Szerintem vegyes társaság vagyunk és pont ez a lényeg, hogy a pártpolitika helyett többről van szó. Túl kéne már ezeken a dolgokon nőni, nem működik, hogy mindig mindenki csak pártokban gondolkodjon. Vannak sokkal fontosabb dolgok. A család, a gyerekek és az oktatás is ilyen, ezeknek pártok és világnézet felett kellene állni.

Sz. É.: Számomra nem derült ki az elmúlt időszakban, hogy van-e a csoportnak ilyen kötődése. És ez jó. Akiket ide meghívtam, azokról biztosan tudom, hogy egészen másképp látjuk a világot, de itt egyetértünk, mert sokkal inkább szakmai, mint politikai kérdésként kezeljük a közoktatást.

Milyen területekről jelezték eddig, hogy részt vennének? Szülők, diákok, egyetemisták, köz- és felsőoktatásban tanítók, más rétegek? Vannak, akiket még nem sikerült elérni?

Sz. É.: Leginkább a tanárkollégákat hiányoljuk, de pont ma világosítottak fel bennünket, hogy a pedagóguskarba való belépéssel megfosztották magukat a demonstráció lehetőségétől. Ezt tartom a legtragikusabbnak: hogy félnek, hogy van okuk a félelemre. Én kifejezetten szülőként, nagyszülőként szeretnék megszólalni, mert egyetemi oktatóként mindent elmondtam a korábbi megmozdulásokon. Ahogy akkor jól esett a diákok és a tanárkollégák támogatása, most úgy érzem, nekünk is ki kell állnunk mellettük. Vagy helyettük, ha félnek.

G. M.: Egyébként minden rétegből jelezték, hogy részt vennének, a gyakorló tanárok viszont eléggé félnek. Én még nem tudom pontosan, kik szólalnak majd fel, várjuk a jelentkezőket, szeretnénk minden csoportot megszólaltatni. Vannak olyan fiatalok is, akik már nem tanulnak és még nincs gyerekük, de őket is érinti a probléma, mert a leendő családjukról is szó van. Ilyen emberek is jönnek majd.

Megosztás