Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Egyéb

Nincs pénz a Képzőművészeti Egyetemen, csúsznak a fizetések

Eljutott hozzánk a Magyar Képzőművészeti Egyetem vezetésének levele. Nincs pénz, csúsznak a fizetések.

Nem ez az első eset idén, hogy egy egyetem vezetésének arról kellett tájékoztatnia tanárait vagy hallgatóit, hogy fogytán a pénz. A Corvinuson lifteket kellett lekapcsolni, a rektor a volt hallgatóktól kért pénzt, de már be van tervezve a következő szénszünet is. Hasonló dolgok történtek a SZFE-n, de például Miskolcon is.

Az MKE vezetése az alábbi levélben kérte a dolgozók türelmét:

Tisztelt Munkatársak! Ez év eleje óta közismert, hogy az Egyetem olyan komoly gazdasági gondokkal küzd, amelyet saját erejéből megoldani nem tud. Az intézmény vezetése a 2013. évi állami támogatás csökkentésének ismeretében immár 10 hónapja folyamatosan küzd a helyzet megváltoztatásáért. Az egyetem január végén média nyilvánosság mellett ígéretet kapott a kormányzattól az elvont állami támogatás visszaadására, melyet a tanév kezdetéig írásban is megerősítettek. Az illetékes minisztériumi képviselők bár elismerik  és ígérik a támogatás megadását, a mai napig a hiányzó összeg folyósítása nem történt meg. A gazdasági hivatal minden pénzügyi lehetőséget megpróbált és kihasznált, hogy a hiány ellenére az intézmény működjön, mindenki időben megkapja a munkabérét. Az intézmény működtetéséhez sz…ükséges anyagi feltételeket 2013. szeptember hónapig tudtuk csak nagy nehézségek árán biztosítani, szeptember közepén azonban világossá vált, hogy az október elején esedékes bérekre nincs meg a fedezet. Azóta folyamatosan tárgyal az intézmény vezetése a minisztériummal és a kincstárral. A fenntartó kérésére eddig 5 különböző költségtervet készítettünk. A mai napon az 5. változatot az intézmény vezetői személyesen vitték be a minisztériumba, ahol azt az ígéreték, hogy várhatóan jövő hét közepén, 9- 10-én megkapjuk a bérek kifizetéséhez szükséges fedezetet. A nem várt nehézség enyhítésére a mai napon az intézménynél közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó munkatársaknak 50-50 000.- Ft -ot  utalunk  számlájukra, ezzel az intézmény bankszámláját teljesen lemerítettük. A havi járandóság fennmaradó részét a minisztériumi ígéret szerint jövő hét közepén tudjuk átutalni. Akkor kerül sor az ösztöndíjak folyósítására is. Addig is a megértésüket és türelmüket kérjük! Az intézmény vezetése

Megosztás