Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Egyéb

Fegyelmi járt a szentesi drámaisok előadásáért

Fegyelmi járt a szentesi drámaisok előadásáért“A legnagyobb magyar” című előadásért kaptak fegyelmit a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának tanárai – írja a Délmagyarország. Megalakul a Magyar Nemzeti Válogatott Színész Gárda, ahonnan hamarabb tagadják ki az idegen szívű és idegen nevű jelentkezőket, mint a tehetségteleneket – erről szól a darab. Lapszemle.

A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban 1978 óta zajlik irodalmi-drámai képzés, ami még Várkonyi Zoltán elképzelései alapján jött létre. A színházi szakma által elismert és megbecsült drámatagozat szabad és inspiráló légkört nyújt diákjai számára, innen indult többek közt Alföldi Róbert, Gáspár Sándor, Fesztbaum Béla, Zsédenyi Adrienn, Náray Erika, Szőke András és Badár Sándor pályája.

A drámatagozat diákjai fesztiválokon is megfordulnak előadásaikkal – jelen voltak a szegedi Thealteren és a Pécs melletti Ördögkatlanon, de saját programsorozatot is szerveznek a tagozat alapítója, Bácskai Mihály emlékére, Skabá Fesztivál néven. A bemutatott darabok – így a “Magyar Járat”, az “Önmagával vívja” és “A legnagyobb magyar” – a közélet és a kultúra visszásságaira is reflektálnak. Matos Ibolya, a gimnázium tanára a Délmagyarországnak elmondta, hogy “A legnagyobb magyar”-ban a gyerekek megvallják, mennyire szeretik hazájukat, és nem ők űznek gúnyt a mai helyzetből, hanem az gúnyolja ki a magyarságot, ami ma történik.

A Délmagyarország információi szerint a Skabá fesztivál után a gimnázium igazgatója, a tavaly kinevezett Tóth Tamás József behívta az előadásokat rendező tanárokat, és fegyelmit adott nekik. Az igazgató nem kívánt nyilatkozni arról, hogy ő maga látta-e az előadásokat, és az iskola belügyének tekinti, hogy valóban adott-e fegyelmit. Azt tagadta, hogy azt mondta volna, hogy “nem fogja engedni, hogy a fővárosi liberális mocskot behozzák az iskolába”. Szerinte egyébként senkinek semmi köze ahhoz, hogy a kollégáival “egy iskolai dologról” mit beszélget.

Fotó: Thealter webnapló

Megosztás