Egyéb

A Corvinus volt diákjai szerint az egyetem brutálisan korrupt

A Corvinus volt diákjai szerint az egyetem brutálisan korrupt

 

Szerda éjszaka a [email protected] email-címről küldtek el minden nagy médiumnak egy nyílt levelet, amelyben ,,A Corvinus Egyetem volt hallgatói” aláírással vázolják az egyetem gazdasági igazgatója számára, hogy milyen kiterjedt korrupciós folyamatok zajlottak az egyetemen az elmúlt években a levélírók szerint.

Kollégiumi korrupció?

A levél csatolmányai szerint nagy volumenű korrupció vette körül a Corvinus kollégiumait az elmúlt években. Egy 2009-es keltezésű anyag szerint Erdőháti Nagy Lászlóné és cége a Botond Kft. nagyüzemben nyúlta le a Corvinus kollégiumainak pénzét kiszervezésekkel, akár 100 milliós nagyságrendről is szó lehet. Ez az ügy annak idejéb bekerült a médiába is, itt van például a Mandiner akkori posztja. Ugyanakkor Erdőháti Nagy Lászlóné ma is kollégiumigazgató az egyetemen.

A dokumentum például a következő konkrét vádakat fogalmazza meg Erdőhátiné Nagy Lászlónéval (ENL) és csapatával szemben:

  • ENL első intézkedésével megszabadult a Kinizsi Kollégium teljes személyzetétől és ,,elüldözte és/vagy kirúgta az értelmes nevelőtanárokat, rendszergazdákat”.
  • Ezután szinte mindent külsős cégeknek szervezett ki, prominens szerepet kapott a Botond Kft., amelynek ügyvezetője Dervár János és az egyetem akkori gazdasági igazgatója, Kővári Attila korábban üzlettársak voltak. Dervár az egyetem honlapja szerint jelenleg is a Kinizsi Kollégium üzemeltetési igazgatója, emailes elérhetősége pedig a Botond Kft.-hez köti. Kővári tevékenységéről itt és itt is tájékozódhatnak olvasóink.
  • A dokumentum szerint az ENL-Kővári-Dervár team bőven többet költött, mint kellett volna: ,,Furcsa módon az egyetem nem firtatta, hogy a kiszervezés következtében miért is kerül a fenntartás többszörösébe az addiginak – amíg a kirúgott karbantartók 24 órás szolgálatban kb. évi 8 millió forintba kerültek, addig az új üzemeltető szerződése előbb 22, majd 35, 2006-tól pedig már 92 millió forintról szól (viszonyításként: Tarkarét valamivel nagyobb a Kinizsinél, és kb. 100 milliós az éves költségvetése.”

Az egész 9 oldalas dokumentum letölhető itt.

Üvegzseb csalás?

További dokumentumokban, melyek egy Facebook oldalról származnak a ENL-ügy kapcsán Üvegzseb csalással is megvádolják az egyetemet. A bevezető dokumentum szerint az egyetemen rendszeresen manipulálták az üvegzseb dokumentumokat. Ezt például az 5 millió forint feletti szerződések 2009. április 30-án elérhető listájának, az 5 millió forint feletti szerződések 2009. június 30-án elérhető listájának és az 5 millió forint feletti szerződések 2009. december  31-én elérhető listájának összehasonlításával támasztja alá az elemzés. A három listából úgy tűnik, hogy más szerződések mellett például a Botond Kft. szerződései is gyorsan változtak.  Áprilisban egy 91,8 milliós határozatlan idejű szerződésük volt karbantartásra, júniusban már volt egy 50 milliós egyszeri szolgáltatási szerződésük is, decemberben viszont már csak 40,7 milliót ért ez a szerződés. Ehhez hasonlóan a 2009-es dokumentumokban azt látjuk, hogy az egyetemnek volt két összesen 94,8 millió forintos szerződése a Bita, Petrik és Társai Ügyvédi irodával, amelyek 2008. szeptember 1-jétől voltak érvényesek. A jelenleg elérhető szerződéslista viszont csak 79 millió forintot tartalmaz.

A teljes dokumentumcsomag letölthető itt.

 Már korábban is szóltak?

A mostani nyílt levelet megfogalmazó volt diákok (ha tényleg tőlük jött az email) egy korábbi, Mészáros Tamás akkori rektornak küldött levelüket is csaolták. Ebben már akkor a következő korrupciós vádakat fogalmazták meg:

  • Az egyetemi pénzügyek publikus áttekinthetőségét szolgáló üvegzseb adatok 2010. június 28-án megváltoztak. Nem csak szerkezeti változások történtek, hanem tartalmiak is. Többek között a Kinizsi Kollégium üzemeltetéséről szóló 91 792 861 Ft-os, 2006-ra vonatkozó szerződésmódosítás teljes mértékben eltűnt az új verzióból.
  • Az egyetem évi 274 101 000 forintot fizet ki egy offshore, panamai tulajdonosi háttérrel rendelkező cégnek a Ráday Kollégium PPP-díjaként (2010-es üvegzseb alapján). Ez havi szintre lebontva pontosan 91 672 Ft hallgatónként. Ez sokkal több pénz, mint amennyiből Budapest belvárosában kényelmes albérletet lehet bérelni. A szerződés lejárata 2027.
  •  A Tarkaréti Kollégiumban 2010-ben informatikai eszközbeszerzés történt 2 969 109 Ft értékben. A megrendelés része volt a kiszállás és beüzemelés is: 1 103 749 Ft. Az eszközök azóta is dobozban állnak, tehát egyrészt értelmetlen volt a beszerzés, másrészt a beüzemelési szolgáltatás úgy lett kifizetve, hogy az valójában meg sem történt. A megrendelőn a kollégiumok igazgatója, Erdőháti Nagy Lászlóné saját kezű aláírása szerepel.
  • 2008-ban felújításra került a Kinizsi Kollégium egy szintjének vizesblokkja. Ezt ugyanaz a Botond Kft végezte, mint akinek a 91 milliós karbantartási szerződése eltűnt az üvegzseb kimutatásokból. A felújítás az új verziójú adatok szerint 31 599 720 forintba került (ugyanez a „régi” adatok szerint 37 919 664). A szintet átlagosan használó 57 fő esetén ez fejenként 544 381 Ft. Ilyen összeggel számolva egy átlagos, négy fős családnál egy fürdőszoba felújítása (nem megépítése!) 2 217 523 forintba kerülne.
  • A Kinizsi Kollégium portaszolgálatát jelenleg ellátó, szintén offshore hátterű (Seychelles szigetek-en bejegyzett) Bross Security Zrt. nem szerepel egyik üvegzseb kimutatásban sem.
  • Mind a 2009-es, mind az idei évben problémák voltak az elsős kollégiumi felvételik során (ami elsősorban a Tarkaréti Kollégiumot érintette), így a lehetségesnél kevesebb ember költözött be a kollégiumba. Ennek folytán kevesebb pénz folyt be a kollégiumok költségvetésébe. Ennek felelőse egyértelműen a Kollégiumi Tanács.
  • A Pesti Campus kollégiumainak igazgatója Erdőháti Nagy Lászlóné. Az ő megbízatása az idei évben lejár. Mindezidáig nem került meghirdetésre a pozíció az Oktatási és Kulturális közlönyben. A legutóbbi esetben, amikor hasonló pozíció meghirdetésre került (2006-ban), akkor az az augusztus 31-i (akkor még Oktatási Közlöny) számban történt. Ebben a hirdetésben van benne az is, hogy az igazgatói megbízás legfeljebb 5 évre szól.
  • A nyár folyamán a Tarkaréti Kollégiumban előfordult, hogy nem volt takarítás, mivel a takarító cég számlái nem kerültek kiegyenlítésre hónapokkal a határidő lejárta után sem. Ugyanennek a takarítócégnek a munkatársai egyik reggel munkakezdéskor értesültek arról, hogy a munkáltatójuk már nem áll szerződésben a kollégiummal (pontosabban az egyetemmel), így aznap nekik már nem kell takarítani. Nyílván később sem. Az őket váltó új cég adószáma jelenleg fel van függesztve az APEH által.
  • 2009 őszén körbejárta egy levél a Corvinus Egyetemet, mely főleg a kollégiumok gazdálkodásával kapcsolatosan osztott meg információkat. Ennek hatására Ön elrendelt egy belső vizsgálatot, mely 15/2009 szám alatt a kollégiumok gazdálkodását vizsgálta. A vizsgálat „természetesen” semmilyen visszásságot nem állapított meg, azonban határozott utalást tett bizonyos személyi összefonódásokra.

A teljes dokumentumcsomag letölthető itt.

A most hozzánk is eljuttatott levél szövege a következő:

Tisztelt Gazdasági Igazgató Úr!

 
Kérem engedje meg, hogy a Corvinus Egyetem néhány volt hallgatója nevében szóljunk Önhöz.
 

Az utóbbi időben egyre többször jutnak el hozzánk a sajtóból olyan hírek, hogy hosszú idő után először van valaki, aki tud és akar tenni Alma Materünk ésszerűbb, pénzügyileg hatékonyabb működéséért. Már gólya korunk óta furcsálltuk azt, hogy– gazdasági egyetemként – iskolánk állandó pénzügyi gondokkal küzd. Az a felismerés pedig egyenesen kiábrándítóan hatott, hogy a mi egyetemi éveink során ez nem is zavart senkit, legalábbis látható lépés nem történt ennek megszüntetése érdekében.

 
Iskolánk külvilág felé mutatott egységességének megbontása – amit Ön az utóbbi időben többször felvállalt – nyilván nem a legelegánsabb dolog, ami történhet hazánk egyik legjobb felsőoktatási intézményével. Ugyanakkor véleményünk szerint ez egy elfogadható ára annak, hogy végre ésszerű gazdálkodás működjön és megtörténjenek a nagyon régóta szükséges átszervezések. Felnőtt emberekként és gyakorló közgazdászokként tisztában vagyunk azzal, hogy egy ilyen átszervezési, racionalizálási folyamat nem hajtható végre áldozatok nélkül.
 
Ugyanakkor arról is meg vagyunk győződve, hogy a jelen – fenntarthatatlan és mielőbbi megoldásért kiáltó – helyzet legkevésbé a közalkalmazotti bérért is lelkiismeretesen dolgozó oktatóknak és dolgozóknak köszönhető. Sokkal inkább hisszük azt, hogy különböző, értelmetlen kiszervezések, ál-közbeszerzések és a hallgatók fejlődését nem szolgáló, felesleges beszerzések okozzák.
 
Ezen véleményünket saját tapasztalatainkra, valamint az egyetem polgárságát több ízben is megjárt, ám hivatalos visszhangot érdemben soha nem kapó anyagokra, összefüggésekre rávilágító tényfeltáró írásokra alapozzuk.
 
Ezek a – hivatalos egyetemi jelentések közötti ellentmondásokra is rávilágító – anyagok a maguk idejében szinte mindenkihez eljutottak, aki az egyetemen élt és mozgott. Furcsa módon azonban a valós vizsgálatok – és az esetleges felelősségre vonások – nem történtek meg.

Őszintén bízunk benne, hogy az Ön személyében végre olyan emberre találunk, aki hajlandó a problémákat érdemben átvizsgálni, a megfelelő eljárásokat lefolytatni és az esetleges felelősöket – hivatalosan is – megnevezni.

 
Ha a csatolt dokumentációban felsorolt összegeknek és tényeknek csak egy része is igaz, akkor komoly pénzek vándoroltak és vándorolnak – valós értékteremtés nélkül – magánvagyonokba, egyes esetekben offshore cégekbe. Kérjük működjön közre ezek felkutatásában, szükség esetén megszüntetésében, mert ha sikerül, akkor sok Corvinus-os oktató és dolgozó tarthatja meg munkáját és képezhet olyan tudású embereket, amilyeneket képzett eddig is, amilyenek lehettünk Mi is.
 
Kérjük használja a csatolt anyagokat arra, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem átlátható és hatékony gazdálkodású, valóban a hallgatók érdekeit szolgáló intézmény legyen.
 
Segítségét a jövő generációk nevében is köszönjük
 
Üdvözlettel
 
A Corvinus Egyetem volt hallgatói

A levélhez két csatolmány tartozik, melyeket kattintással tölthetnek le tőlünk az érdeklődő olvasók.

  • Korlevel_Kollegium_2009.pdf – 2009 őszén Corvinusos hallgatóknak küldött e-mail, mely elsősorban a kollégiumi vezetéssel kapcsolatos lehetséges visszaéléseket taglalja.
  • facebook_2011.zip – 2011 őszén publikált facebook-oldal tartalma. Ide kerültek feltöltésre olyan dokumentumok, melyek a Corvinuson furcsa körülmények között megváltozó üvegzseb-jelentéseket, gyorsan és hiányosan lefolytatott, értékelhető eredmények nélkül lezáródó belső ellenőrzést, furcsa beszerzéseket taglalnak eredeti, hivatalosan publikált dokumentumokra alapozva.

//

Megosztás