Egyéb

Gödöllő, vol 4: Tessék mondani, hol kell rektorságért lobbizni?

Eljutott hozzánk egy email, amelyben Győrffy Balázs, Nemesgörzsöny polgármestere, Fideszes országgyűlési képviselő, MAGOSZ alelnök és agrárkamarai elnök Balog Zoltán emberminiszternél és Lázár Jánosnál, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnál lobbizik Póti Péter rektori kinevezéséért.

Egyetemi forrásaink szerint maximum a Feneketlen-tó felszíne az, amit eddig megírtunk a gödöllői Szent István Egyetem ügyeiről. Amit eddig tudunk:

  • A gödöllői egyetemen rektor nélkül indult a tanév, és érdekes rektorhelyetteseket neveztek ki érdekes eljárással. Egyetemi forrásunk szerint a háttérben a Vidékfejlesztési Minisztérium próbálja lenyúlni az egyetemet. Bővebben…
  • A gödöllői egyetemen elszaladtak a fizetések. Volt év, hogy a júniusban távozott rektor 60 millió forintot vitt haza, de dékáni szinten is volt 2 milliós fizetés – ez a közszféra fizetésplafonja, többet nem is kereshetett Dr. Villányi László dékán :(. Efölött akár évi 10 milliós jutalmat is lehetett kapni, egy közintézményben, gazdasági válság idején, felsőoktatási pénzkivonások idején. Bővebben… 
  • A GTK különösen problémás volt: június végén távozott az a Dr. Villányi László dékán, akinek négy közeli rokona (két lánya, sógora és a sógorának fia) is a karon dolgozik. Ezen a karon több úgynevezett ,,ügyvivő szakértő” is dolgozik, közülök van aki 2-300 ezer forintot keres, van aki pedig 6-800 ezret vagy akár 990 ezret. Bővebben…
  • Amikor a fentieket megjelentettük egy fizetési listával alátámasztva, az egyetem jogtanácsosa emailben kérte, hogy azonnal szedjük le. Bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál is. Szerintünk itt bizony egy jogi szürkezónáról van szó, részletesen válaszoltunk neki azonban. Bővebben…

Két egyetemi forrásunk is azt mondja: a fenti pontoknál nagyobb bajok is vannak az egyetemen, ahol komoly korrupciós problémák vannak, valamint lobbicsoportok háborúznak.

Tessék mondani, hol kell rektorságért lobbizni?

Úgy tudjuk, hogy a rektorválasztás során először Dr. Szabó István, a Gépészmérnöki Kar dékánja, a Mechanikai és Géptani Intézet igazgatója, egyetemi tanár kapta a legtöbb szavazatot. Őt egy négyesfogat fúrhatta meg:

  • Győrffy Balázs, agrárkamarai elnök, MAGOSZ alelnök, nemesgörzsönyi polgármester, Fideszes honatya
  • Figler Kálmán, a Szent István Egyetem gazdasági főigazgatója
  • Farkas Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jelenlegi és a Vidékfejlesztési Minisztérium volt közigazgatási államtitkára, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Birtokpolitikai Tanács elnöke
  • Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a MAGOSZ szövetségi igazgatója, aki korábban az ,,állami földek jogellenes elherdálását vizsgálta”, majd Papcsák Ferenc után elszámoltatási kormánybiztosként is működött, Fideszes honatya.

Az agrárkamarai lobbi kiszemeltje a rektorságra Póti Péter volt. Póti a Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék tanszékvezető docense. Forrásunk szerint Póti kinevezése azért nem történhetett meg végül, mert nem egyetemi tanár, csak docens. Póti végül rektorhelyettesi kinevezést kapott, úgy hogy az egyetemnek nincs kinevezett rektora. A beugró Tőzsér János lett. Tőzsér előtte a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Állattenyésztés-tudományi Intézetének igazgatója volt. Ő ideiglenes intézményvezetői kinevezést kapott, nem lett rektor, erről nyilatkozó forrásunk úgy véli: még megy a lobbizás egy végleges rektor kinevezése körül.

Május végén például Győrffy emailt küldött Balog Zoltán emberminiszernek, melyben korábbi parlamenti beszélgetésükre hivatkozott. Egy jogi állásfoglalás alapján szerinte ki lehetett volna nevezni Pótit ideiglenes intézményvezetőnek. Az email szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is Pótit támogatta, ahogy talán az emailből másolatot kapó Lázár János is. Az emailből az is kiderül: Győrffyék május végén is elutasították a Szenátus által támogatott Szabó István kinevezését. Forrásunk kérésére egyelőre nem hozzuk nyilvánosságra a teljes emailt.

Forrásunk kiváló professzornak, de gyenge vezetőnek tartja Tőzsért, akit szerinte egyedüli indulóként paradox módon a túlzásba vitt lobbizás miatt nem szavaztak meg a Szenátusban. Négyen, Figler, Villányi, Póti és az eddig még nem említett Magyar Ferenc GTK-s funkcionárius is nagyon lobbiztak mellette. Villányi körbetelefonálta a Szenátus tagjaitm, akiknek viszont nem tettszett, hogy a szintén Villányi emberének tartott, GTK-s dékánként Villányit követő Káposzta József után újra Villányi lobbija nyerne.

A kép forrása: Lobbyists for McCain

//

Megosztás