Egyéb

Művészek tiltakoznak a hajléktalanság kriminalizálása ellen

A nemrég újra elfogadott, a hajléktalanságot kriminalizáló törvény ellen tiltakoznak nyomasztó utcai akciójukkal művészek. Egy belvárosi aluljáróban rajzoltak fel ,,filmekből jól ismert hullakörvonalakat”.

Ezt mondják az akcióról honlapjukon:

A ‘Tetthely’ egy olyan köztéri vizuális figyelemfelkeltés, amit a hajléktalanokat sújtó aktuális törvénymódosítási javaslat „ihletett”. A 2013. októberl törvénymódosítás értelmében Magyarországon a hajléktalanokat kriminalizálják, városban való létüket ellehetetlenítve száműzik őket a közterekről.
Reakcióként filmekből jól ismert földön fekvő hullakörvonalakat rajzololtunk 10 résztvevő és fehér szigetelő szalag segítségével az aszfaltra, Budapesten az V.kerület egyik fedett átjárójában, ahol korábban sok fedél nélküli vészelte át az éjszakákat. A művészek fele lefeküdt a földre a többiek pedig fehérrel meghúzták a körvonalukat. A megvalósítás módja is az alkotás fontos része volt: a földön fekvő és körberajzolt személy pár percre átélte a hajléktalanok helyzetét, illetve eddigi helyzetét, hiszen mostantól már ott sem feküdhetnek. 
A köztér mindenkié, a hajléktalanokat onnan kitiltani bűntény. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet.
 
 

//

Megosztás