Egyéb

Frissítve! SZTE TTIK HÖK elnök: Borzalmas rasszista szóvicc karácsonyra

Borzalmas, viszont nagyon rasszista szóviccet posztolt karácsonykor a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke. Hét másik HÖK-ös vezető pedig lájkolta. Update: Juhász Tamás nem érzi gáznak a posztot, a kari vezetés viszont bocsánatkérésre szólítja fel.

A fentebb látható fotó az Egyesült Államokban működő Ku Klux Klan (KKK) nevű​ szervezet tagjait ábrázolja. A KKK a fehérek felsőbbrendűségét hirdető, anti-katolikus és antiszemita szervezet, amelynek működéséhez számos brutális gyilkosság is kötődik. Juhász Tamás, az SZTE TTIK HÖK elnöke Karácsony napján a következő szöveggel posztolta a képet: 

Sajnos, idén sem lesz már fehér karácsonyunk 

Az eredeti publikus poszt ​itt látható. Amennyiben Juhász Tamás törölné a posztot, készítettünk belőle print screent is. 

A posztot lájkolók névsora szintén érdekes:

A 27 lájkoló között az SZTE HÖK berkeiben jártas szakértőnk a következő HÖK-ös vezetőket azonosította:

 

UPDATE 

Juhász Tamás válasza delmagyar.hu kérdéseire:

A posztot viccnek szántam, és ezért nem is ért negatív kritika az ismerősöktől. A posztból süt az irónia, ha valakinek van oka rajta megsértődni, az talán a Ku Klux Klan, mert az ő korlátoltságukon nyugszik – válaszolta e-mailen történt megkeresésünkre az elnök. Arra a kérdésre, hogy vezető pozícióban lévő fiatalként szerinte befolyásolhatja-e más hallgatók gondolkodásmódját, azt válaszolta, „nem gondolom, hogy nagyobb befolyással lennék társaim gondolkodására, mint a filmek amiket néznek, a zene amit hallgatnak, vagy a könyvek amiket olvasnak.Nem kívánok nagy fontosságot tulajdonítani ennek az ügynek. A cikket jegyző bértollnok nem ismer. Akik íratták vele, azok pedig pontosan tudják, hogy mennyire távol áll tőlem az a gondolkodásmód, amit igyekeznek rám aggatni. Mindazonáltal, köszönöm a Buci Maci magazin szintű kitüntető figyelmüket.

A Természettudományi és Informatika Kar Vezetősége  alábbi közleményben reagált:

Szomorúan értesültünk róla, hogy Karunk HÖK elnöke a híradások szerint rasszista tartalmú bejegyzést tett fel a személyes oldalára, mellyel több HÖK tag is egyetértett. A Kar vezetése elítéli a diszkriminatív tartalmú bejegyzést és reméli, hogy az érintettek – akik egyben felelős közszereplők is – mielőbb eltávolítják a sokak jogos felháborodását kiváltó posztot és elnézést kérnek tettükért.

A reakció megjelenését követően a kérdéses poszt nyilvánosan már nem érhető el Juhász Tamás facebook oldalán. 

Megosztás