Egyéb

A pontos ember az igazán értékes ember

A piliscsabai, római katolikus Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 2 kisdiákja reggelente elkésik a napkezdő miséről. A szülők egy fegyelemre nevelő levelet kaptak az intézménytől, melyben kiemelik: hogy aki késik, annál egy komoly jellemhiba rögzülhet.

A facebookon került megosztásra az alábbi cenzúrázott levél:

Kérdés kinek a hibájából késik a gyermek? A szülőkéből? Tulajdonképpen kinek szól ez a levél? A magától értetődő válasz már a nyelvünkön lenne, de ne ítéljünk elhamarkodottan, amíg fontos részleteket nem tudunk.

A levelet posztoló szülőt kérdeztük a kialakult szituációról:

„Minden reggel a gyerekek rettegnek, hogy elkésnek. Nem is a felírás miatt a kapuban, hanem mert a többiek majd csúfolják őket az osztályban érte. Nem tudom, ez megtörténik-e, de a gyerekek ezt mondják és reggel az a program, hogy az egyik gyerek nyafog, hogy ő már kész, hadd menjen külön a többiektől, mert elkésik és ebből baj lesz. Ennek semmi köze ahhoz, hogy ő veszít valamit azzal, hogy késik, hanem az adminisztráció és a csúfolás miatt lesz baj.”

Arról, hogy általánosságban mi a véleménye arról, hogy a gyerekeket alsó tagozat első osztálytól felírják a késésért, azt felelte, hogy az iskola célja bűntudatot kifejleszteni bennük, amire a levél is szépen utal, és ha nem csak a katolikus iskolában csinálnák, azt mondaná, hogy keresztény programpontról van szó. „Szerintem mélyen megalázó, hogy a gyerek amikor az életben kb. először van olyan szituációban, hogy a nevét megkérdezik, akkor ezt mint a bűn bevallását teszi meg, és ezt nevezem úgy, hogy lealázzák a gyereket és a nevét, ráadásul úgy, hogy ő nem is tehet róla, azaz valaki más „bűnéért” vonják őt felelősségre.” – teszi hozzá az édesapa.

A pontos ember az igazán értékes ember

Mint azt korábban írtam, a reggeli késések nem az óráról, hanem a reggeli kötelező miséről történnek.

Arról, hogy mit gondol a kialakult szituációról azt felelte:

„Az egész azért abszurd és elmebeteg, mert egyértelműen a szülők neveléséről van szó a módszerrel, amiből én nem kérek, hiszen a gyereknek (nálam a legnagyobb ötödikes) nincs karórájuk, telefonjuk, ébresztőórájuk, vagyis nincsenek is tudatában, hogy elkésnek-e (az ötödikes pl. még mindig nem tudja, de a többi sem, hogy pontosan hány órakor is kezdődik az első óra!), nem ők határozzák meg hogy mikor kelnek fel, őket ezért felelősségre vonni hát az fog jellemtorzulásokat okozni, ha ezt megtanulják.”

A szülő szerint kérdés az is, hogy mit gondolnak a gyerekek a szülőről, aki helyett őket büntetik (akár a csúfolás, akár ez a levél, akár a magatartás jegy formájában).

Szerinte jó apropó a gyereket a szülővel összeugrasztani. „Nem mondom, hogy ez felsőben, és/vagy ha már önállóan kel fel a gyerek, nem lehet jogos, de alsóban nonszensz és pedagógiai katasztrófa” – teszi hozzá.

Fanó

Megosztás