Egyéb

#közösségiszolgálat#yolo#swag #mitkeresekénitt

Magyarországon minden 2016-tól érettségiző középiskolás köteles 50 óra közösségi szolgálatot teljesíteni, írták törvénybe 2011-ben. A 2012/2013-as tanévtől kezdődően minden kilencedikes a törvény hatálya alá esik. A cikket Országh Viki, középiskolás vendégszerzőnk írta.

​Különböző terülteken lehet „közösségi szolgálni”, elviekben az egészségügyön át a környezetvédelemig mindenféle szegmens belefér. Együttműködési megállapodást kell kötnie az iskolának minden egyes a projektben résztvevő intézménnyel. Minél több ilyen résztvevő intézmény van, annál sokszínűbb lehetőségek közül választhatnak a diákok. A tanulónak minden alkalommal igazolnia kell, hogy az adott helyen járt. A projektek során iskolai felkészítő- és levezető foglalkozásokon kell majd részt venniük a jelentkezőknek.

Lényeges kérdés, hogy szükség van-e az ilyen jellegű tevékenységek kötelezővé tételére? Kell-e még terhelni az amúgy is nagy nyomás alatt lévő diákokat?

Alapvetően egy hasznos dolognak gondolom a karitatív tevékenységeket.* Segítségnyújtás közben sok értékes emberrel lehet találkozni, új ismeretségek köttethetnek, nem utolsó sorban fontos elem a jókedv és egy jó csapat is.

Ám, aki ezt nem magától határozza el, hanem kötelezik rá, nem feltétlenül a dolog pozitív oldalát nézi majd. A kezdeményezés mellett szól azonban, hogy a mai diákok körében (tisztelet a kivételnek) már múló fogalom az önzetlenség, az anyagi haszonszerzést mellőző munka elvállalása. Egy anyagias világban élünk, ezt ők is látják, hallják, tapasztalják. Ennek a hozzáállásnak a megváltoztatására, a világképük árnyalására kiváló alkalom lehet a közösségi szolgálat.

Nyitottság és rálátás, önmaguknak a világban való elhelyezése, egy más közeg megismerése-ehhez is segítheti a diákokat a közösségi szolgálat. Válasszon mindenki a saját érdeklődési körébe beleillő munkát, és próbálja meg élvezni az ott eltöltött időt. 50 óra nem sok. Ha azt vesszük, hogy a mai tinédzserek hetente legalább 10 órát töltenek facebookon illetve a gép előtt, akkor ez a pár óra a 3 év alatt bőven teljesíthető feladat, főleg, ha jókedvvel végzik azt. Ezt is kiposztolhatják, mehet instára a közös kép, mindegy, milyen aláírással. Ott voltál, és tettél valamit. Hiszen lehet ez jó is! Lesznek, akik nem fogják élvezni, de lesznek, akik egy új hobbit találnak, az érdeklődési körüket bővítik, kellemes élményeket szereznek.

Ez a törvény összességégben pozitív célzatú, segítő szándékú. Ki kell még forrnia magát, természetesen. Hiszen, ha belegondolunk Magyarországon hány középiskola működik, akkor több tízezer diáknak kell helyet biztosítani különböző területeken. Ugyanakkor felvetődik a kérdés, kell-e ennyi dolgos kéz? Nyilván sok feladat közül lehet választani, de mégis, tényleg mindenki valami valóban hasznosat fog csinálni?

Ha te is szeretnél cikket írni az Átlátszó Oktatásra, írj egy emailt az [email protected]!

(Kép ​innen.)

Megosztás