Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Egyéb

Tovább épülnek a kijevi barikádok – percről percre

​Az ukrán ellenzék nem tárgyal Viktor Janukovics elnökkel. Két hónapja tartanak a tüntetések, szerda óta halálos áldozatai is vannak az összecsapásoknak. Az alapvető szabadságjogokat korlátozó törvények miatt szomszédunk Európa legfiatalabb diktatúrája, ahol rohamrendőrcök brutálisan bánnak el a demonstrálókkal. Folyamatosan frissülő cikkben követjük a pénteki eseményeket is.

Fotó: Pavlo Podufalov / KyivPost

  • ​Csütörtökön több ukrán megyében az ellenzék vette át az irányítást, vagy vette blokád alá az adminisztrációt.
  • Janukovics csütörtökön azt ígérte, elengedik az elfogott tüntetőket, ha az ellenzék betartja a tűzszünetet. Az ellenzék ehelyett országos sztrájkot akar, és nem tárgyal Janukoviccsal, mert szerintük csak időt akar nyerni.
  • Budapesti egyetemisták szimpátiatüntetést szerveznek a tüntetők mellett és az ukrán rendőri brutalitás ellen vasárnap délután a Blahán.

Január 22. óta minden nap követjük az ukrán eseményeket – kattints ide az összes hírösszefoglalónkért!

Helyszíni stream:

Az eseményeket budapesti időzóna szerint tüntetjük fel, Kijevben egy órával több van.

Január 24., péntek

A szombati eseményekről itt számolunk be.

02:14 A BBC interjút készített azzal az újságíróval, akit egy másik aktivistával együtt elraboltak, megvertek, és megkínoztak. Társa, egy 51 éves szeizmológus nem élte túl a tortúrát, egy Kijevhez közeli erdőben találták meg holtan. Az újságíró, Ihor Lucenko szerint elrablói a kormány parancsára cselekedtek, és a kihalgatással kombinált kínzás során nyilvánvaló volt számára, hogy elrablóinak gyakorlata van abban, amit csinálnak. Itt az interjú

01:15 Így tüntettek a dnyepropetrovszki futballultrák ma.

01:12 A Nemzeti EllenállásVezérkara közleményt adott ki, melyben elutasítják azokat a vádakat, mely szerint a Majdan önvédelmi csoportjának köze lenne ahhoz az incidenshez, melynek során egy rendőrt lelőttek Kijev belvárosában, illetve tagadják, hogy foglyul ejtettek volna három rendőrt. (blogs.pravda.com.ua)

00:34 Egyelőre felfüggesztjük közvetítésünket, de ha eszkalálódik a helyzet Kijevben, akkor újra jelentkezünk, illetve holnap reggel folytatjuk friss hírekkel.

00:09 Felmondott az ukrán köztévé főszerkeztője, Julia Galuska. (EuroMaidan PR)

23:55 Térképen ábrázolták, hogyan terjedt az #euromaidan hashtag a twitterem.

23:22 Híradások szerint meglőttek egy rendőrt Kijev egy belvárosi kerületében. Tartani lehet attól, hogy az incidenst a kormány a tüntetők elleni keményebb fellépés alapjának fogja tekinteni. Napok óta keringenek pletykák arról, hogy ilyen típusú provokációkat készít elő a kormány. (EuroMaidan)

23:14 Maxim Bernakevics lélegzetelállító videót csinált a tüntetések legvéresebb napjáról, január 22-ről.

22:58 Janukovics elnök azt állítja, hogy külföldiek, köztük nemzetközi körözés alatt álló bűnözők voltak a tüntetők által elfoglalt közigazgatási épületekben: “Nem csak ukránok csatlakoztak, hanem külföldiek is, akik közül többen korábban harci cselekményekben vettek részt, és nemzetközi körözési listákon szerepelnek. Ott rejtőzködnek az elfoglalt épületekben. Tudjuk  hogy fegyverek is vannak ott.”(Interfax)

22:55 Ukrán tüntető válaszol a kérdésekre egy ​Reddit-threadben.

22:41 Kirovohrádban ötszáz ember tüntet a rendőrség előtt, ahol a letartóztatott ellenzéki futballultrákat tartják fogva. (EuroMaidan)

22:31 Ez volt a helyzet este tízkor.

Kék: Régiók Pártja (kormány)

Kék-sárga: ellenzék

Piros: hatalomátvételi kísérlet

Rózsaszín: tömegtüntetések

22:28 Az egyébként oroszbarát Odesszában is nagy tüntetés van.

22:23 Kirovohrádban többezres tüntetés van.

21:51 Kiújultak az összecsapások a kijevi főtér mellett, a Hrusevszkij utcán. A rendőrség gumilövedékeket és gázgránátokat vetett be, a tüntetők pirotechnikai eszközöket, Molotov-koktélokat és köveket használnak. (EuroMaidan)

21:42 Sajtótájékoztatót tartott a 34 éves Mihailo Gavriljuk, csernyivci munkás és az EuroMaidan aktivistája. Az egész világot bejárta az a felvétel, amin Gavriljukot szerdán meztelenre vetkőztetve bántalmazták a rohamrendőrök. Az arcát zúzódások borítják, a keze remeg, ahogy az esetről beszél. Elmondta, hogy az egész testén kék foltok vannak. Gavriljuk egy másik tüntetőt akart biztonságos helyre vinni, amikor a rendőrök körbevették, ütni kezdték és átkutatták a ruháit. Egy pár zokni maradt rajta, miközben folyamatosan verték. Ezután úgy döntöttek a rendőrök, hogy levágják Gavriljuk kozákokra jellemző hajtincsét. Ez eltartott egy darabig, mert életlen késsel csinálták, és utána úgy döntöttek, hogy levágnak egy még nagyobb darabot. Ezután meztelenül kellett pózolnia egy jégcsákánnyal és azt kiabálni, hogy szereti a Berkutot. Ezután egy rendőrségi járműbe rakták, ahol egy másik elfogott férfi adta neki ruhái egy részét. Gavriljukot bevitték a rendőrségre, ahol elájult, onnan kórházba került. A kórházból aztán visszament a tüntetésre.

Gavriljuk nem tesz feljelentést, azt mondta, Isten ítélkezik majd a bűnösök felett. Ha mégsem, akkor a nép áll bosszút. Elmondta, hogy nem fél semmitől, és a kormányellenes tiltakozás győzni fog. (KyivPost)

21:34 Szumiban tüntetők megakadályozták, hogy a megyei tanács elfogadjon egy Janukovics tüntetők elleni fellépését támogató határozatot, amely a tüntetőket “szélsőségeseknek” nevezte volna. Több ezren tüntettek ma a városban, és a polgármester kiállt az EuroMajdan mellett,  illetve javasolta, hogy tartsanak egy “nürnbergi pert” a Berkut ellen.

21:27 Donyeckban vegyszerrel fröcsköltek le tüntetőket kormányhű provokátorok, első és másodfokú szem- és bőrsérüléseket szenvedtek. (maindanua.org)

20.55 Egy Facebookon kiszivárogtatott, december 12-i keltezésű levél szerint Sztaniszlav Suljak altábornagy, az ukrán belügyminisztériumhoz tartozó belügyi hadsereg parancsnoka hadifelszereléseket kért a védelmi minisztériumtól, közte négymillió töltényt és százezer gránátot. Ez arra enged következtetni, hogy a halálos áldozatokhoz vezető, összehangolt támadásra már több, mint egy hónapja készült a kormány.

Az ukrán The Insider értesülése szerint a levél feladásának napján, és alig két nappal a tüntetések feloszlatására tett előző próbálkozásokat követően az ukrán belügyi hadsereg az Orosz Föderáció Biztonsági Szolgálatával is tárgyalt az oszlatás hatékony módszereiről. Suljak a levél szerint a következő felszereléseket kérte: 4 millió 9 mm-es pisztolytöltény, 150 ezer 14,5 mm-es vaktöltény, 100 ezer 40 mm-es gránát, 200 USB-56 és 150 UST-55 sátor, ötven KP-125 gulyáságyú, 1050 TVN-36 termosz.

20.36  Ungváron több mint ezren tüntettek a polgármester lemondását követelve, majd miután a városházát nem tudták elfoglalni, a megyeházához vonultak. Itt azt kérték, hogy a megyei kormányzó bocsássa rendelkezésükre a megyeháza tanácstermét, de ennek nem tett eleget, így blokád alá vették az épületet. Bejelentették, hogy holnap a kárpátaljai járások küldötteinek részvételével néptanácsot fognak alapítani, ami a regnáló hatalmat váltja fel. Az épület előterében rohamrendőrök vannak, az intézmény dolgozóit hazaküldték és szombatra is szabadságot kaptak, bár Ukrajnában munkanap lesz. (Kárpátinfo)

20.14 Stephen Colbert: Kiállok mellettetek, ukrán barátaim, és hogy ezt bizonyítsam, addig nem veszem le a fejemről ezt a tésztaszűrőt, amíg el nem éritek vagy le nem küzditek azt, amiért vagy ami ellen harcoltok.

20.06 Dnyepropetrovszkban a Passzazs üzletházon elhelyezett kijelzőn reklámok helyett most az 5-ös csatorna adása megy, hogy az emberek valós információhoz juthassanak. (9-channel.com)

20.03 Az odesszai Majdan arra szólított fel mindenkit, hogy induljanak Kijevbe. Ez az út kb. öt óra, és azért sem célszerű elmenni, mert amiatt, hogy most sok helyen zajlanak a tüntetések, nincs elég rendfenntartó, hogy az ország minden területére jusson. (Kálmán Mihály)

19.55 Több ezren vannak a Hrusevszkij utcai barikádokon. A tüntetők sisakokat, maszkokat viselnek, közlekedési táblákból készült pajzsok vannak náluk. Két egyetemista azt javasolta a Kyiv Post tudósítójának, hogy maradjon távol a barikádoktól, egyre többen vannak a rendőrök. Attól tartanak, hogy újra lőni fognak. Az egyik diák elmondta, hogy a szülei nem tudják, hogy itt van. A másik azt mondta, hogy egyik osztálytársát nemrég ismeretlenek megverték, amiért részt vett a tüntetésekben. Egy középkorú nő érkezik, azért aggódik, hogy ettek-e a fiatalok. A 38 éves kijevi Vitalij a fasisztákhoz hasonlítja a Berkutot, amiért a fagyban vetkőztetnek meztelenre embereket. “Nem jó az, ami történik, de ők feszítették eddig a húrt”, mondja az összecsapásokról. Az utcát kövek és égett gumimaradványok borítják. (KyivPost)

19.46 A luhanszki közalkalmazottaknak kötelezővé tették a részvételt a holnapi kormánypárti tüntetésen. (EuroMaidan)

19.38 Szumiban a polgármester és a frakciója támogatja a tüntetéseket, hétfőre gyásztüntetésre hívta fel a lakosságot. (lb.ua)

19.32 Barnával jelölve az ellenzéki kézben lévő, pirossal a blokád alatt lévő területek. A rózsaszín megyékben tüntetnek. (Церковь Свидетелей Покращення)

19.13 Nagyon aggódnak Dimitro Bulatov barátai és rokonai, tudósít a Szabad Európa Rádió. Bulatov az AutoMaidan, a tüntetők autós csoportjának szóvivője. Még szerdán tűnt el nyom nélkül – azon a napon találták meg Jurij Verbickij tudóst holtan egy Kijev melletti erdőben.

Az AutoMaidan vezetője Olekszij Hricenko, egy helyi IT-vállalkozás vezetője, egy ellenzéki politikus fia. Elmondta, hogy a hatóságok már vadásznak rájuk, mert sikerült felidegesíteniük őket. Csapatuk nagy népszerűségnek örvend, olyan középosztálybeli dolgozók alkotják, akik normális országban szeretnének élni. Tagjaik egyharmada nő, köztük Tatjana Csornovol újságíró, akit a múlt hónapban ismeretlenek kirángattak autójából és megverték. Számos megfélemlítő akcióról és támadásról számoltak be tagjaik.

Hricenko elmondta, hogy folyamatosan követik és fenyegető SMS-eket is kapott, apja pedig már több olyan névtelen üzenetet kapott, amikben azt írták, hogy meghalt. Egy másik AutoMaidan-vezetőt, Szergej Kadzsinovot úgy vitték el, hogy zsákot húztak a fejére és belökték egy autóba, amikor elállták a rohamrendőrök útját. A rendőrségre vitték, ahol több órán át kihallgatták, majd elengedték, de laptopja, telefonja, papírjai, lakáskulcsa és a nála lévő 230 dollárnyi pénz nem került elő.

Bulatov is kapott fenyegetéseket, a háromgyermekes férfinek olyan játékokat küldtek, amelyek azzal a zöld fertőtlenítőszerrel voltak bekenve, amit gyermekek sérülésére használnak. Bulatov az eltűnése napján azt mondta az egyik lapnak, hogy ha történik is vele valami, attól az ellenállás csak nőni fog, és ha ez kell a győzelemhez, hát történjen meg. (Szabad Európa Rádió)

18.58 Lemondott Denisz Ivaneszko, Janukovics sajtóosztályának vezetője, Ruszlan Kiriljuk, az ukrán közigazgatási bíróság vezetője, Claude Radoux, Ukrajna luxemburgi tiszteletbeli konzulja és Irina Mamontova, az Obolon megyei törvényszék bírája, aki szerdán négy tüntető egyetemi hallgató házi őrizetbe vételét rendelte el. (KyivPost)

18.39 Ezren ostromolják a kirovográdi megyeházát. A városban molotovkoktélt dobtak egy EuroMaidan matricás autóra, a vezetője könnyebben megsérült. (EuroMaidan / Gre4ka.info)

18.31 Trollkontent: “A Berkut átállt a nép oldalára és vezeti az aktivisták támadását!” (EuroMaidan)

18.29 A belügyi erők keleti területi parancsnoksága kitüntetéseket osztott a rendfenntartóknak január 22-i “példás helytállásukért”. (KyivPost)

18.24 A tüntetők által elfoglalt ivano-frankivszki megyeháza ma délelőtt.

18.23 Viktor Janukovics szerint a tüntetők által elfoglalt kormányzati épületekben külföldi, nemzetközi körözés alatt álló bűnözők rejtőznek. A képen: tüntetők pihennek a kijevi városházán. (Interfax / KyivPost)

18.20 Fociszurkolók dulakodtak rendőrökkel a dnyepropetrovszki városháza előtt. A városban mintegy kétszáz szurkoló gyűlt össze, hogy segítséget nyújtsanak a Kijevben tüntetőknek azzal, hogy megfékezik a provokátorokat és a kormány által felbérelt huligánokat. (Interfax / 056.ua / KyivPost)

18.13 Piros szín jelzi a tüntetők által elfoglalt kijevi területeket, kék azokat, amit a Berkut és a rendőrség tart kézben. A kettő találkozásánál, a stadionnál van az ütközőpont. (EuroMaidan)

17.52 Janukovics amnesztiát ad azoknak a tüntetőknek, akik nem követtek el “komolyabb” cselekményeket. Elmondta, hogy folytatja a párbeszédet az ellenzéki vezetőkkel, hogy megállítsák az erőszakot. Ehhez minden legitim eszközt meg fog ragadni. Szerinte a rendőrség és a biztonsági erők törvényesen járnak el, a keményebb fellépést a tüntetők radikális cselekedetei váltják ki. Kifejtette, hogy tudomása szerint a tüntetés két részre szakadt, szerinte a békés tüntetőket el kell választani a radikálisoktól, akik veszélyt jelentenek az állampolgárokra. Az elnök szerint a közigazgatási épületek elfoglalása és fegyverek birtoklása súlyos törvényszegésnek minősül, de kompromisszumos megoldást keres az elfoglalt épületek felszabadítására és a radikális cselekmények megállítására. (Interfax)

17.40 Felül fogják vizsgálni a január 16-án elfogadott, alapvető szabadságjogokat korlátozó törvényeket, mondta ma Janukovics elnök. (Interfax / KyivPost)

17.37 A tüntetők által elfoglalt lviv-i megyeháza. (Steve Rosenberg twitter)

17.26 Tony Blair, Bill Gates, Richard Branson és Mohammed Yunus egy perc csenddel adózott a tüntetések halálos áldozatainak Davosban.

17.24 A rendőrökkel szemben felsorakozó Hrusevszkij utcai tüntetők elszántak, dühösek és beszédesek. De nem számítanak rendőri támadásra. “Tudom, hogy éjfélig nyugalom lesz”, mondta egyikük. Így egyelőre a tűznél melegednek. “Fegyverre, sisakokra, jó cipőre lenne szükségünk”, mondta egyikük. 

Van némi ellentét a Függetlenség téri tüntetők, és a radikálisabb Hrusevszkij utcaiak között. Az utóbbiak egyike azt mondta, hogy a téren tüntetők nem adtak neki alvóhelyet, mert a militánsabb csoport tagja. De ő amúgy se szereti Ruszlanát, az énekesnőt, a Függetlenség tér egyik vezéralakját, szerinte túl mérsékelt. De a legjobban persze Janukovicsra és a rendőrségre dühös. (KyivPost)

17.15 Mintegy kétezren vannak a Hrusevszkij utcai barikádokon, a tüntetők csak elvétve engednek nőket a frontvonalhoz. Egyelőre nyugalom van a tűzfészekben – az emberek próbálnak megmelegedni a tűznél, beszélgetnek, esznek. Mások a barikádok tetejéről néznek szembe a rendőrökkel, “dicsőség Ukrajnának” – skandálják. Egy idős férfi rákiabált a tüntetőkre, akik hátat fordítottak neki. Néhányan azt kérik a rendőröktől, hogy tegyék le a pajzsokat és beszélgessenek. Mások énekelnek. (KyivPost)

17.00 Janukovics azt ígérte, hogy a keddi parlamenti ülésen kormányátalakítást jelent be. (Interfax / AFP / KyivPost)

16.56 “Nőket verünk – Berkut” – írták a rohamrendőrök kordonjára. (EuroMaidan)

16.49 Ellenzéki helyzetértékelés a Facebookon: “A három ellenzéki vezető, Klicsko, Jacenyuk és Tyahnyibok két napon át tárgyalt Janukovics elnökkel, aki minden ellenzéki követelést elutasított, egyedül az elfogott tüntetők szabadon bocsátására mutatott hajlandóságot abban az esetben, ha a tüntetők elhagyják azt az utcát, ahol a kormányzati hivatalok vannak. Ezt a követelést az ellenzék elutasította, egyelőre tűzszünet van érvényben. 

A Berkutnak négyezer tagja van Ukrajna-szerte, nagy részüket Kijevbe vezénylik. Néhány egység megtagadja a parancsot, egy Berkut-egység fel is oszlott. A fegyveres erők kinyilvánították, hogy senkire nem fognak lőni. Azt gyanítják, hogy Janukovics orosz rohamrendőröket hoz, akik a Berkut egyenruháját veszik fel.

Továbbra is vannak felbérelt focihuligánok, de az a pletyka terjed, hogy nem kapják meg a kormánytól a beígért pénzt, így egyre kevesebben vannak. 

Célba veszik az újságírókat is, és a tüntetőkre is lőnek gumilövedékkel, elfogják, levetkőztetik, megverik őket, otthagyják a hóban meghalni. A kórházakból sérülteket vittek el a rendőrök, akiket azóta sem láttak. 

Ezalatt másutt is egyre nagyobbak a tüntetések, számos megye hivatalát elfoglalták a tüntetők és helyi kormányzatot alakítottak. Janukovicsnak nincs elég embere ahhoz, hogy ellenőrzés alatt tartsa az egész országot. Már Kelet-Ukrajnában is csökken a támogatottsága, sok, eddig erősen kormánypárti területen egyre nő a tiltakozás. A keleti városok ultrái Kijevbe mennek, hogy szembeszálljanak a felbérelt focihuligánokkal. 

A kormányzati túlkapások mindenki számára nyilvánvalóak, akik követik az internetet, és épp az a probléma, hogy a keleti megyékben nagyon kevesen neteznek. A televíziócsatornák állami ellenőrzés alatt vannak, a tüntetőket szélsőjobbos neonáciknak állítják be, de egyre nyilvánvalóbb a hazugság. 

A külföldi kormányok lassan ellenlépéseket tesznek, az Egyesült Államok több ukrán kormánytag vízumát visszavonta. Azarov miniszterelnököt kizárták a genfi világgazdasági fórumon. Oroszország most a szocsi olimpiával van elfoglalva, nem valószínű, hogy annak végéig beavatkozna, és nem is tehetné meg ezt csak úgy Európa legnagyobb országában. 

Félő, hogy lesznek még halálos áldozatok, de nem látszik olyan forgatókönyv, ami alapján Janukovics túlélhetne. Túl messzire ment, az emberek pedig nem tűrnek tovább.” (EuroMaidan)

16.30 Az ukrán parlament elnöke szerint nem kerül napirendre a szükségállapot kihirdetése a keddi rendkívüli ülésen, a békés megoldást fogják tárgyalni. (Interfax / KyivPost)

16.13 Ukrajna megyéi fél négykor. Kékkel a kormány által ellenőrzött területek, kék-sárgával az ellenzék által elfoglalt megyék. A piros területeken hatalomátvételi kísérlet, a rózsaszín megyékben tömegtüntetések zajlanak. (Szergej Gorbacsev)

16.03 Ukrán egyetemisták a világ közvéleményének segítségét kérik a Facebookon, videóüzenetben.

15.57 A Régiók Pártja közleménye szerint az ellenzék cselekedetei Ukrajna kettéosztására irányulnak. Szerintük az elmúlt napok eseményei azt mutatják, hogy az ellenzéki vezetők egyáltalán nem urai a kijevi helyzetnek. (Interfax / KyivPost)

15.53 A kormányzó Régiók Pártjának egyik parlamenti képviselője bejelentette, hogy kilép a pártból. (EuroMaidan)

15.34 A mezőgazdasági minisztérium az első kormányépület, amit elfoglaltak a tüntetők. A Spilna Sprava csoport tagja a KyivPost-nak elmondta, hogy nem ütköztek ellenállásba, “meggyőző erejük hatott az őrre”. A tüntető az arcát nem takarta el, de nevét nem árulta el. Elmondta, hogy az új törvények szerint tizenöt év börtön várna rá, de inkább a halált választaná. A Spilna Sprava vezetője, Olekszandr Danyiljuk szerint a börtön és a halál kockázata ellenére tovább folytatják a kormányzati épületek elfoglalását, mert a kormány többé nem legitim. Ezzel szemben Mikola Azarov külügyminiszter megismételte, hogy a tüntetők szélsőségesek, és meg kell tőlük tisztítani a kormányzati épületeket.

Kijevben a tüntetők december elsején foglalták el a városházát. A kereskedelmi kamara székházát is bevették a Majdanon, ez most a tüntetések székházául szolgál. Danyiljuk szerint a tüntetők nem szélsőségesek. “Nem vagyunk terroristák, mi vagyunk a legbékésebb emberek. Két hónapja vagyunk a téren, ezalatt Janukovics megölte az embereinket, megvert bennünket, felgyújtotta az autóinkat és házainkat” – mondja. “Nekünk kell egy terrorista állam ellen harcolni. A srácaink nem szélsőségesek, amit tesznek, az önvédelem.” 

Danyiljuk elégedetlen az ellenzéki vezetőkkel. Szerdán a politikusok 24 órát adtak Janukovicsnak, de a határidő lejártával az ultimátum elfelejtődött. “Arszenij Jacenyuk erkölcsi hulla, le kellene lőnie magát” – mondta Danyiljuk a Batykivscsina párt vezéréről. Szerinte az ellenzéknek köszönhetőek a halálos áldozatok is. 

A minisztérium dolgozói elvihették személyes tárgyaikat. “Őrület, ami itt folyik”, mondta egy ott dolgozó nő. “Az élelmiszerbiztonságot kellene itt felügyelnünk, még szerencse, hogy nem az energiaügyi minisztériumot foglalták el!” Danyiljuk szerint érthető a köztisztviselő felháborodása, mert a miniszterük vastagon érintett korrupciós ügyekben.

Danyiljuk Facebook-oldalán jelentette be, hogy pályázatot hirdetnek a megüresedett miniszteri székre, ahol számítanak a szombaton traktoraikkal Kijevbe vonuló gazdálkodókra. (KyivPost)

14.26 A Közigazgatási Bíróság elutasította azt a beadványt, ami a január 16-án elfogadott jogkorlátozó törvények jogellenessé nyilvánítását kérte. (Interfax)

14.15 “A tüntetők mezőgazdasági munkára készülnek” – írja XS a twitteren.

14.12 Barikád egy kijevi metróállomásnál. (Oleg Kovalcsuk twitter)

14.08 Tegnap Ungváron is volt tiltakozó akció, a Petőfi téren mintegy ezer tüntető tartotta fel a forgalmat. A kormány politikája és a halálos áldozatokat is követelő összecsapások miatt tiltakozva folyamatosan körbehaladtak a zebrákon. Kárpátalján egyébként nyugalom van. (Borsod Online)

13.59 A krími megyei tanács arra kéri az elnököt, a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot és a parlamenti képviselőket, hogy hirdessenek szükségállapotot. “Az erőszak rákos sejtekként terjed a Majdanról szerte Ukrajnában. A tüntetők azt gondolják, büntetlenül elfoglalhatják a hivatalokat. Hét régióban szélsőségesek támadják a hatóságokat és barikádokat emelnek. A lviv-i, rivnei és ternopili megyei hivatalok a kezükön vannak. A tömegzavargások résztvevői illegitim módon veszik kezükbe a hatalmat azzal, hogy önjelölt népi tanácsokat alakítanak. Az alkotmányos és államrend alapjai kerültek veszélybe” – írják. Az aláírók megjegyezték, hogy már korábban is kérték a szükségállapot kihirdetését, ha ez akkor megtörtént volna, akkor most nem lenne polgárháborús helyzet. Azt is kérik, hogy a “törvényen kívüli” megyékbe semmilyen állami finanszírozást ne juttassanak, amíg nem áll helyre a rend. (Interfax)

13.39 A litván államfő, Dalia Grybauskaitė bejelentette, hogy országa segítséget nyújt a sérültek gyógykezelésében. (Dalia Grybauskaitė twitter)

13.35 Visszavonulnak a Berkut tagjai Lviv-ben. Egyes források szerint legalább öt tiszt szüntette be a tüntetőkkel való szembenállást a városban. (Interfax / KyivPost)

13.32 Elhagyja a pártot a kormányzó Régiók Pártjának lviv-i alapszervezete. Elmondták, hogy a párt nem valósította meg azt a programot, amit a választáson ígértek, az elnöknek új kormányt kell alakítania és előrehozott választásokat kiírni. (Interfax / KyivPost)

13.29 Barikád a Hrusevszkoho utcán. (EuroMaidan / Katya Tisenko)

13.15 Nem maradt kiút a Janukovics-rezsim számára, ragaszkodnia kell a hatalomhoz, másképp bíróság előtt találná magát – írja Jurij Andrukovics költő az európai közvéleményhez írt levelében. Olyan törvényeket hoztak, ami alapján “minden tilos, amit a hatalom nem engedélyezett”. Azt írja: a sisakos, maszkos tüntetők nem szélsőségesek, radikálisok és provokátorok, ő, a családja és barátai is így mennek tüntetni, mert nincs más választásuk, ha meg akarják védeni saját és szeretteik életét, egészségét. A tüntetésekkel már nem állhatnak le, mert az azt jelentené, hogy beletörődnek abba, hogy országuk életfogytiglani börtönné változott. A teljes levél a 444-en.

13.03 Arnold Schwarzenegger színész, Kalifornia volt republikánus kormányzója rövid videóüzenetében támogatja az ukrán tüntetőket. A KyivPost szerint a “the Ukraine” kifejezés meglehetősen szerencsétlen, mert azokat az időket idézi, amikor az ország még szovjet tagköztársaság volt, de az üzenet pozitív és sokat jelent az EuroMaidan résztvevőinek és támogatóinak.

12.56 Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet szerint az európai országoknak politikai támogatást kellene nyújtaniuk Ukrajna számára, ahelyett, hogy szankciókkal fenyegetnek. (Interfax)

12.30 Elengedték az utolsó tüntetőt is, akit a december elsejei Bankova utcai zavargásokkor fogtak el. Az akkor letartóztatott kilenc személy korábban nem került összetűzésbe a törvénnyel, és nem voltak politikai pártok tagjai. Valerij Harahuc újságíró, Vladiszlav Zahovorko teherautósofőr, Gennagyij Cserevko kereskedelmi alkalmazott, Jurij Bolotov magánvállalkozó, Szergej Nuznyenko fotós, Mikola Lazarevszki tervező, Olekszandr Osztacsenko építész és Jehor Previr informatikus hallgató voltak a letartóztatottak, illetve a most kiengedett Jaroszlav Pritulenko (a fotón) bolti eladó. Viktor Janukovics december 23-án írta alá azt a törvényt, ami alapján az addigi békés tüntetésekben részt vevőket szabadon engedték és ejtették az ellenük felhozott vádakat. (Interfax / KyivPost)

12.12 Az ukrán internetszolgáltatók szövetsége szerint a telekommunikációs szolgáltatások zavartalanul működnek. A szövetség felszólította a hatóságokat, hogy ügyeljenek az állampolgárok információhoz való alkotmányos jogára, és arra, hogy a hálózatok működését semmi ne zavarja. (Interfax)

11.46 Tíz busznyi rendőr tart Donyeckből Kijevbe. (Nikita / lenta.ru)

11.32 A tüntetők kezén van a csernyivci megyeháza is. (Danilo Janevszki / Project Maidan)

11.12 A Facebookon Hargitai Soma lefordította a BusinessInsider cikkét, melyben egy ukrán újságíró magyaráz el tíz dolgot, amit tudni kell a kijevi helyzetről. Itt olvasható, a kommentek közt.

10.15 A putyinista propagandát közvetítő Russia Today arról számol be, hogy a kormánypárti “Kijeviek a Tiszta Városért” szervezet több ezer tagja körbevette az Egyesült Államok kijevi nagykövetségét, követelve, hogy “Amerika ne avatkozzon Ukrajna belügyeibe”, és “ne finanszírozza a zavargásokat”. Szerintük az USA áll a történések hátterében. (Russia Today / YourAnonNews)

10.09 Stefan Fuele EU-biztos ma Kijevbe érkezik, hogy közvetítsen a kormány és az ellenzék közt, és segítsen csillapítani a feszültséget. Vitalij Klicsko szerint a csütörtöki tárgyalás Viktor Janukoviccsal semmilyen eredményre nem vezetett, és további vérontástól tart. (EurActiv / KyivPost)

10.01 A Belügyminisztérium közlése szerint csütörtök estig százhárom tüntetőt állítottak elő. (Interfax / KyivPost)

09.58 A tüntetők megbénították a mezőgazdasági minisztérium munkáját, a hivatal dolgozói nem tudnak munkába menni. (Interfax / KyivPost)

09.54 A ternopili megyeháza elfoglalása miatt is büntetőeljárás indul, közölte a belügyminisztérium. (Interfax / KyivPost)

09.50 Az ukrán belügyminisztérium szerint a cserkaszi megyeházáról este 11 óra körül eltávolították a tüntetőket. Többekkel szemben eljárás indul a rendőri intézkedésnek ellenszegülés és zavargás miatt. Ötvennyolc embert tartóztattak le. A liga.net szerint ötszáz tüntető újra ostromolja az épületet, amit ötven rohamrendőr véd. (Interfax / KyivPost / Nikita / liga.net)

09.45 Mécsesekkel emlékeznek Kijevben a szerdai összecsapásokban elhunyt, örmény származású Szerzs Nihojanra. (AFP / KyivPost)

09.41 Az Ukrajnában kormányzó Régiók Pártjának két tagját nem engedték be az Egyesült Államokba. (Interfax / KyivPost)

09.40 Az orosz állami tévében arról beszélt az ukrán kormánypárti Oleg Carev, hogy Ukrajna területén Oroszország ellen folyik háború. “Ha nem teszünk ellene semmit, a tűz Oroszországra is át fog terjedni” – mondta, arra buzdítva az oroszokat, hogy avatkozzanak be. (Nikita)

09.35 Az életüket vesztett tüntetőkre emlékeztek tegnap a kijevi utcákon. A rendőrség nem ismeri el, hogy miattuk halt volna meg bárki. (AFP / KyivPost)

09.33 Vitalij Klicsko elmondta, hogy a három ellenzéki vezetőnek csütörtökön megígérte Viktor Janukovics, hogy elengedik a letartóztatott aktivistákat. (Interfax / KyivPost)

09.27 Uniós diplomáciai források szerint jövő kedden az Ukrajnában kialakult helyzetről tárgyal majd az EU és Oroszország. (Nikita / zn.ua)

09.24 Lemondott Klod Radu, Ukrajna luxemburgi tiszteletbeli konzulja. “Amikor a demonstrálókat mesterlövészek a tetőkről lövik, amikor a rendőrök embereket ölnek meg azért, mert kifejezik a véleményüket, az diktatúra” – indokolta visszalépését. (Nikita / zn.ua)

09.22 Mínusz 15 fok van Kijevben, nem is lesz ma melegebb. Az utakat jég borítja. (Nikita / Sinoptik)

09.19 Vitalij Klicsko, az UDAR párt vezetője felhívást intézett a világ demokratikus országaihoz:

“A Janukovics-rezsim harcba szállt az ukrán néppel szemben, olyan eszközöket használva, amit csak diktatúrákban szokás. A rendőrök brutálisan és életveszélyesen lépnek fel a tüntetők ellen, több tüntető meghalt vagy megsérült, és többeket a kórházi ágyukból vittek el a hatóságok. Aktivisták tűntek el nyom nélkül, volt, aki holtan került elő, vannak, akikről semmit nem lehet tudni. Öten életüket vesztették, több mint százan kórházban vannak és több, mint harmincan eltűntek.

Arra kérjük az ukrán demokrácia minden hívét, hogy tevékenyen gyakoroljanak nyomást az ukrán kormányra, hogy szüntesse be a harcot saját népe ellen. Meg kell védeni az ukrán civil társadalmat a kormány elnyomásától.

Nem lehet tovább halogatni a cselekvést.”

09.02 Nick Tetyuk története a Facebookon: a múlt éjjel két tüntető metróval tartott hazafelé, az égett gumi szaga érződött rajtuk, amit a demonstrálók azért égetnek, hogy a füsttel megnehezítsék a lövéseket leadó rendőrök dolgát. Egy idős, oroszul beszélő nő kifakadt rájuk: “elegem van a zavargásukból, undorítóan bűzlenek” – mondta. “Ez a szabadság illata, kár, hogy maga nem tudja érezni ezt” – felelte az egyik tüntető. A jelenlévő emberek ovációban törtek ki.

08.59 Nyikolaj Azarov miniszterelnök szerint az elmúlt napok eseményeit államcsínyhez lehet hasonlítani, de úgy gondolja, hogy az országban nyugodt a helyzet – írja az orosz Gazeta.

08.56 A tüntetők barikádot emeltek és színpadot állítottak fel a lviv-i megyeházánál, amit tegnap foglaltak el. (KyivPost)

08.53 Rohamrendőrök sorakoznak Kijev belvárosában csütörtökön, egy korábbi összecsapás helyszínén. (AFP/KyivPost)

08.49 Péntekre virradóra tüntetők elfoglalták a mezőgazdasági minisztérium épületét Kijevben. Közben Ivano-Frankivszk és Zsitomir megyében azt követelik, hogy ne vezényeljenek rendőröket Kijevbe, és a megyei vezetés azonnal foglaljon állást az országban kialakult helyzetről. (MTI)

08.42 A belügyminisztérium azt állítja, hogy az AutoMajdan aktivistái támadtak rá a Berkutra, ezért intézkedtek az autóval járőröző tüntetők ellen. A minisztérium szerint az aktivisták autóikkal elállták három Berkut-jármű útját, majd baseball-ütőkkel verték szét azokat és a rohamrendőrökre támadtak, akiket kővel dobáltak, egyiküknek a lába is eltört. Tizennyolc tüntetőt állítottak elő, azt állítják róluk, hogy maszkokat, védőfelszereléseket, késeket, baseballütőket és láncokat vettek el tőlük, akár hat év börtönre is számíthatnak.

Beszámolók szerint a múlt éjjel a Berkut focihuligánokkal karöltve támadt AutoMajdan-aktivistákra. Az eset után tizenöt aktivista hollétéről nem tudtak, közülük hatot reggel egy rendőrségi fogdán megtaláltak. Rokonok és barátok szerint a felismerhetetlenségig összeverték a demonstrálókat. Az AutoMajdan egy autós csoport, ami a hatósági erőszak és törvénytelenségek ellen járőrözik a kijevi utcákon. Elmondásuk szerint a Berkut csapatai vadásznak rájuk, csapdákat állítanak nekik, számos aktivistájukat elvitték, autóikat szétverték. (EuroMaidan)

08.23 Több mint négy órán keresztül tárgyaltak az ellenzék vezetői – Oleh Tyahnibok, Vitalij Klicsko és Arszenij Jacenuk – Viktor Janukovics elnökkel, eredménytelenül. (KyivPost)

08.14 Öt közép- és nyugat-ukrajnai megyeházát foglaltak el a tüntetők – Lviv, Ternopil, Cserkaszi, Rivne és Hmelnickij megyékben. Később Cserkasziban a rendőrök visszafoglalták a hivatalt. (KyivPost)

08.06 Ő Mihailo Havriljuk, az a tüntető, akit szerdán meztelenre vetkőztettek a rendőrök. Azóta visszatért a barikádokhoz. (EuroMajdan)

08.02 Hétfőn “tituskák” (a kormány által felbérelt futballhuligánok) brutálisan megvertek három fiatalt, Juhim Diskant költőt, Artur Kovalcsuk közgáz-hallgatót és Dmitro Moszkalec zenészt. Kovalcsuknak az orra is eltört. A három srácot ezután a Berkut fogdába vitte, orvosi ellátást nem kaptak. Kedden már döntött is a bíróság az ügyükben, Juhimot és Dmitrot hatvan napig előzetesben tartják, Artur pedig jelenleg kórházban van. A tüntetők gyűjtenek megsegítésükre. (EuroMajdan)

07.45 A tüntetők információs oldalán arra biztatják a szimpatizánsokat, hogy nyomják fel a Berkut (rohamrendőrök) facebook oldalát. (EuroMajdan)

12.56 Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet szerint az európai országoknak politikai támogatást kellene nyújtaniuk Ukrajna számára, ahelyett, hogy szankciókkal fenyegetnek. (Interfax)

Megosztás