Egyéb

Az igazságügyminisztérium is a tüntetőké – Ukrajna percről percre

​Ukrajna-szerte folytatódtak a tüntetések. A rendőrök kormánypárti verőemberekkel működnek együtt. A belügyminisztérium szerint a nyugati megyékből provokátorokat ejtőernyőztetnek az ország többi részébe. Hétfőn is percről percre követjük az eseményeket.

Tüntetők foglalták el az igazságügyminisztériumot. Fotó: EuroMaidan

  • ​Janukovics elnök felajánlotta az ellenzéknek, hogy kormányt alakíthat. Az ajánlatot nem fogadták el, de készek tovább tárgyalni. Többek közt a január 16-i, szabadságjogokat korlátozó törvények visszavonását és az alkotmány 2004-es állapotának visszaállítását szeretnék elérni, ami az elnökkel szemben a parlamentet ruházza fel több joggal.
  • Holnap ülésezik az ukrán parlament, erről az ellenzék „ítéletnapként” beszél. Sokan szükségállapot bevezetésétől tartanak, ami a demonstrációk leveréséhez vezetnek.
  • A kormány szeretné megosztani a békés és harcias tüntetőket, de úgy tűnik, nem jár sikerrel. A tüntetők szerint nem igaz, hogy a radikális akciók a szélsőségesek miatt történnek, demokrata nézeteket valló tüntetők is radikalizálódtak, mert nem látnak más eszközt a szabadságjogok helyreállítására és az ország függetlenségének megvédésére.

Január 22. óta minden nap követjük az ukrán eseményeket – kattints ide az összes hírösszefoglalónkért!

Helyszíni stream:

Az eseményeket budapesti időzóna szerint tüntetjük fel, Kijevben egy órával több van.

Január 27., hétfő

Közvetítésünk szünetel éjszaka, reggel jelentkezünk a fejleményekkel. Figyelmetekbe ajánljuk a Mandiner közvetítését is. Holnap különösen fontos nap lesz, a parlament rendkívüli ülést tart. Ennek kimenetelétől függően akár súlyosbodhat a helyzet, az ellenzék a rendkívüli állapot kihirdetésétől tart. Nyugodt éjszakát kívánunk.

22.15

  • A kormánypárt egy képviselője szerint holnap a parlament rendkívüli ülésén nem lesz napirenden Azarov miniszterelnök lemondása. Az elnök leválthat néhány minisztert, de a parlament nem fog a miniszterelnökről dönteni – mondta Mihajlo Csecsetov. Pénteken Janukovics már kilátásba helyezte a keddi kormányátalakítást. (KyivPost)
  • A rivnei rendőrfőnök kijelentette: „a néppel vannak”. (EuroMaidan)
  • Viktor Baloha, aki korábban a rendkívüli helyzetek minisztere volt Kijevben: „Viktor Janukovicshoz szeretnék szólni. Elnök úr, én mondhatom, hogy jobban ismerem önt, mint a legtöbb politikus az országban. Tudom, kicsoda ön, mit gondol és a mostani viselkedése egyetlen dologra irányul – az ukrán nép vérbe fojtására. Tárgyal az ellenzékkel, de bohócnak tartja vezetőit, akiket újra át tud verni. Romlásba dönti az országot, ami igazán sose volt önnek kedves. Ön lett a fejlődés legnagyobb akadálya, Ukrajnában senki nem élhet és dolgozhat normálisan a maga körein kívül. És most a „testvérnemzetünktől” vár segítséget, a különleges erőiktől, verőembereitől, provokátoraitól. Elnök úr, készítsen elő egy törvényt, amivel garantálhatja a saját biztonságát. Adja az ellenzéknek a teljes kormányt és ne vegyen részt az ország politikai életében. Tegye lehetővé a visszatérést a parlamentális rendszerhez és írja ki erre az évre az elnökválasztást. Ha erősnek tartja magát, akkor hozza meg most a politikai döntést, engedje el a tüntetőket és támogassa az ellenzék követeléseit. Ha megteszi ezeket a lépéseket, megőrizheti az ország integritását, az emberek életét és a gyermekeink jövőjét. Boldog ember lehet, és nem az ország és saját népe ellensége.” (EuroMaidan)
  • Útakadály Kijevben. (KyivPost / AFP)​
  • Az Egyesült Államok, az EU és Kanada nagykövetei meglátogatták a Majdan főhadiszállását a Szakszervezetek Házában. (EuroMaidan)

20.45

  • Luckban csak a kormánypárti tévéadásokat lehet fogni. (EuroMaidan)
  • Ukrán Pravda: a Kijev megyei Brovariban az aktivisták kiűzték a „tituskákat” a városházáról. (EuroMaidan)
  • Szergej Miscsenko parlamenti képviselő törvényjavaslatot nyújtott be, ami ellehetetlenítené a kézfeltartásos szavazást. (EuroMaidan)
  • A bebörtönzött Julia Tyimosenko ex-miniszterelnök arról ír, hogy az ellenzék utasítsa el Janukovics elnök ajánlatát. „Az emberek gyökeresen szeretnék megváltoztatni az életüket, igazságot teremteni Ukrajnában és az európai értékek felé mozdulni” – írta levelében. (KyivPost)
  • Leonyid Kucsma volt ukrán elnök: a szükségállapot vérengzéshez vezet. (EuroMaidan)
  • Vlagyiszlav Lukjanov, a kormányzó Régiók Pártja képviselője: hiba volt a január 16-i törvények elfogadása. (EuroMaidan)
  • 19 órai térkép – Ukrán címer: a hatalom népi tanács kezében van. Fekete verőember-szimbólum: a rendőrök kormánypárti verőemberekkel támadnak fegyvertelen tüntetőkre. Kék-sárga terület: tüntetők által elfoglalt. Kék terület: a kormánypárt ellenőrzése alatt áll. Rózsaszín terület: tömegtüntetések. Piros terület: hatalomátvételi kísérlet. Zöld terület: a kormánypárt visszaszerezte az irányítást. Áthúzott sarló-kalapács: a kormánypárt és a Kommunista Párt tevékenységét és szimbólumait betiltották. Régiók Pártja logo: kormánypárti tüntetések. Régiók Pártja logo áthúzva: a kormánypárt helyi szervezete feloszlott. (Szergej Gorbacsov)
  • „Ez egy tömény és szürreális valóság. Maszkos fickókat látok magam körül nagy botokkal, és azt érzem, megbízom bennük, biztonságban vagyok köztük. Jól szervezett, fegyelmezett fociszurkolók védenek, akik magukra vállalták a rend és törvényesség betartásának felelősségét. Azt érzem, Isten is vigyáz rám, amikor látom,  hogy egész nap gyülekeznek az emberek az imasátrak előtt. Sokan nagyon különböznek tőlem, de tudom, hogy mind tisztességesek és kedvesek. Látok nőket drága bundában havat és jeget gyűjteni a barikádokra. Látok férfiakat, akik tegnap gyengének tűntek, ma tiszteletre méltó harcosok. Ez az én komfortzónám” – írta Olena Kuligina a Majdanról. (EuroMaidan)
  • Tüntetődivat: snowboard-sisak. (EuroMaidan)

18.45

  • A „Közös Ügy”, a tüntetők militáns szárnyának vezetője azt írta a Facebookon, hogy a vámosok drogot csempésztek terhes felesége csomagjába, és másfél éves kisfiával együtt túszként tartják fogva őket a rendfenntartók a Boriszpil repülőtéren. Azt kérte, hogy aki tud, menjen oda segíteni. (EuroMaidan)
  • A Zerkalo Nedeli című lap értesülése szerint a kormány legalizálni akarja verőlegényeit azzal, hogy civil járőrcsapatok létrehozását engedélyezné. A kormánypárt által felbérelt embereket a tüntetők „tituskának” nevezik, és fotók, videók bizonyítják, hogy a rendőrökkel együttműködve bántalmazzák a tiltakozókat. Emellett a kormány harminc utcát lezárna és fegyvereket, valamint lőszert juttatna a különleges erőknek biztonsági tartalékokból. A lap arról is beszámol, hogy a kabinet előkészítette a szükségállapot bevezetését. (KyivPost)
  • Az ukrán Pravda arról ír, hogy a kormány előkészített egy olyan törvénytervezetet, ami alapján könnyen elérhetetlenné tehetnek bármilyen weboldalt. (EuroMaidan)
  • Mintegy ötven újságíró ment a tüntetők és a rendőrök közti barikádhoz a Hrusevszkij utcában, hogy tiltakozzanak az újságírók rendőri bántalmazása ellen. Több mint negyven újságíró sérült már meg az utcában, sokakra annak ellenére támadtak, hogy jól látható „PRESS” felirat volt a ruhájukon. „Az újságírók nem célpontok”, „Mi mind egy ország polgárai vagyunk – ne lőjetek” – ilyen táblák voltak náluk. A rendőrök hangosbemondón folyamatosan felszólították őket, hogy hagyják el a barikádot. (KyivPost)
  • Térkép a 17 órai állapotról – Ukrán címer: a hatalom népi tanács kezében van. Fekete verőember-szimbólum: a rendőrök kormánypárti verőemberekkel támadnak fegyvertelen tüntetőkre. Kék-sárga terület: tüntetők által elfoglalt. Kék terület: a kormánypárt ellenőrzése alatt áll. Rózsaszín terület: tömegtüntetések. Piros terület: hatalomátvételi kísérlet. Zöld terület: a kormánypárt visszaszerezte az irányítást. Áthúzott sarló-kalapács: a kormánypárt és a Kommunista Párt tevékenységét és szimbólumait betiltották. Régiók Pártja logo: kormánypárti tüntetések. Régiók Pártja logo áthúzva: a kormánypárt helyi szervezete feloszlott. (Szergej Gorbacsov)

  • Ma is tárgyal Janukovics elnök az ellenzéki vezetőkkel. (KyivPost / Interfax)
  • A krími autonóm terület vezetői betiltották az ellenzéki szélsőjobboldali Szabadság párt tevékenységét és szimbólumait. (KyivPost / Interfax)
  • A bíróság arra kötelezte Vitalij Klicskot, az ellenzéki UDAR párt vezetőjét, hogy adjon tájékoztatást arról, van-e tartós tartózkodási engedélye Németországban és az Egyesült Államokban. (KyivPost)
  • „A jelen helyzetben úgy érezzük, hogy pártunk politikája ellentmond elveinek, és megosztja az országot” – ezzel indokolta Szergij Fedorenko képviselő, hogy miért oszlatták fel a kormánypárt lviv-i szervezetét. (KyivPost)
  • Janukovics és Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára telefonon beszéltek az országban kialakult helyzetről. Janukovics a beszélgetésben kiemelte az egyeztetések folytatásának fontosságát. A főtitkár a békés megoldás szükségességét hangsúlyozta. Ban Ki Mun minden politikai erőtől azt kérte, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a tárgyalásos megoldásért. Az ENSZ kész Ukrajnába küldeni képviselőit, hogy segítsék a folyamatot. (KyivPost)
  • Nem találják Katyerina Zsemcsuzsnyikov újságírót. Utoljára fél tizenegykor beszélt kollégáival, azt mondta nekik, hogy némi gondja akadt, de nemsoká visszamegy hozzájuk. Azóta nem tudják elérni. Eltűnt Artur Sevcov is, aki a Szabadság párt tagja. (KyivPost)
  • Az orosz interneteken ez a térkép terjed: a pirossal jelölt területeken a nép szerezte meg a hatalmat, a kékkel jelölteken Ramzan Kadirov, a fehérrel jelölt területekkel meg senki sem törődik. (EuroMaidan)

17.00

  • A tüntetők elhagyták az igazságügyi minisztérium épületét, de blokád alatt tartják a bejáratát és visszafoglalják, ha a parlament holnapi ülésén nem teljesülnek az ellenzéki követelések. Az ellenzék nem támogatja a kormányzati épületek elfoglalását, mert ez okot adhat a kormánynak a szükségállapot bevezetésére. Később a tüntetők militáns szárnyának, a Közös Ügynek a vezetője azt írta Facebook-oldalán, hogy nem az ő minisztériumfoglalásuk a provokáció, hanem az, hogy tüntetőket vernek és rabolnak a kormány emberei. (KyivPost)
  • Lviv megyei tanácsában feloszlott a kormányzó Régiók Pártjának frakciója. (KyivPost / Interfax)
  • Kijev szélén a rendőrök mindkét irányban megállítják az autósokat, és átvizsgálnak minden teherautót, kisbuszt és olyan autót, amiben kettőnél többen utaznak. (KyivPost / EuroMaidan)
  • Viktor Janukovics a holokauszt emléknapjának alkalmából közleményt adott ki. „A modern világ nagyon sokszínű a nemzetek, kultúrák és vallások tekintetében, de különösen napjainkban hiányzik belőle a kölcsönös tisztelet és elfogadás. A mi felelősségünk, hogy a jövő generációk békében éljenek egymás mellett.” (Interfax)
  • A Liga.net értesülése szerint a kormány hatszorosára növelné a Berkut létszámát, 30 ezer emberrel növelve a létszámot, és kiterjesztené jogaikat. (EuroMaidan)
  • A szombaton elhunyt Roman Szenyiket 12 milliméteres vadásztölténnyel lőtték meg szerdán, mondta a kijevi 17. számú kórház főorvosa. Pénteken több mint kétszázan adtak vért a megmentéséért a tüntetők felhívására. (KyivPost)
  • „Twitter-vihar” – a Twittert üzenetekkel árasztják el a netezők, amikben beavatkozást kérnek az erőszak megállításáért (EuroMaidan)
  • Térkép: címer jelöli azokat a megyéket, ahol népi tanács alakult. A fekete körben lévő szimbólum azt jelöli, hol támadtak a rendőrök és verőemberek fegyvertelen tüntetőkre. Az áthúzott sarló-kalapáccsal jelölt megyében betiltották a Régiók Pártja és a Kommunista Párt tevékenységét. A sárga körrel jelölt városokban fociszurkolók csatlakoztak a tüntetőkhöz. Öt megyében látható a Régiók Pártjának logója, itt kormánypárti tüntetések voltak.
    Kék-sárga színűek azok a megyék, amiket a tüntetők irányítanak, kékek azok, amiket a Régiók Pártja kézben tart. A piros megyékben blokád alá vonták a közigazgatást, a zöldekben a Régiók Pártja visszaszerezte azt, a rózsaszínekben tömegtüntetések zajlanak. (Szergej Gorbacsov)

  • Folyamatosan romlik az ukrán hrivnya árfolyama. (EuroMaidan)
  • Sebészeti és orvosi pontot hoztak létre az Ukrán Házban is a tüntetők. (EuroMaidan)​
  • „Vitya! Nincs hova menekülnöd – Moszkván kívül :-)” – írják a tüntetők. (EuroMaidan)​

14.05

  • Akasztott holttestet találtak a tüntetések központjában, a kijevi Függetlenség téren felállított műfenyőn. Az 55 éves férfi valószínűleg öngyilkos lett. A kép december 5-én készült a fáról. (KyivPost / Interfax)
  • Elhagyták a tüntetők az igazságügyi minisztérium épületét Kijevben. (KyivPost / Interfax)
  • Az ellenzéki Batykivscsina párt képviselője, Sztyepan Kubiv, aki egyben az elfoglalt Szakszervezetek Házának biztonságát felügyeli, elmondta, hogy az ellenzék és az EuroMaidan Nemzeti Tanács elítéli a kormányzati épületek, köztük a mezőgazdasági, energiaügyi és igazságügyi minisztérium elfoglalását. Provokatívnak minősítette a hasonló cselekedeteket, amik ürügyet adhatnak a szükségállapot elrendeléséhez. Elmondta, hogy személyesen ügyel arra, hogy minden tüntető meleg ételhez, ruhához, tűzifához jusson, felesleges újabb, stratégiai fontosságú épületek megszállása. (KyivPost)
  • Leonyid Kravcsuk, Ukrajna első elnöke kerekasztal-beszélgetést hívott össze ma délutánra, ahol a politikai válságból való kilábalásról lesz szó. A meghívottak között parlamenti képviselők, egyházfők és kulturális szervezetek vannak. (KyivPost)
  • Kijevben ezeket a területeket tartják ellenőrzésük alatt a tüntetők:

13.00 A Lengyelországban működő, de Fehéroroszországba sugárzó Belsat televízió riporterei arról számoltak be, hogy tegnap, miközben a cserkaszi tüntetésen forgattak, a rendőrök ütni kezdték őket, majd betuszkolták egy szállítójárműbe, ahol tovább ütötték őket. Miután folyamatosan kiabálták, hogy újságírók, végül elengedték őket. Kamerájukat elkobozták, később a rendőrök azt mondták, hogy ismeretlenek elvitték. Az egyik riporter fejét 11 öltéssel kellett összevarrni, másikuk orrtörést szenvedett. (KyivPost)

12.30

  • Az Európai Unió képviselői nyomon követik a tüntetők elleni jogi eljárásokat, a tárgyalások nyilvánosságát kérik. (KyivPost / Interfax)
  • A bíróság zárolta az EuroMaidan vezetőinek vagyonát, és arra kötelezi őket, hogy 8 millió hrivnyás (210 millió forint) kártérítést fizessenek a Szakszervezetek Szövetségének a székházukban okozott károkért. (KyivPost / Interfax)
  • Eugenia Tyimosenko, a bebörtönzött volt miniszterelnök, Julia Tyimosenko lánya szerint az ellenzék továbbra is szeretné békésen lezárni a válságot, de anyja szerint a tüntetőknek nem maradt más választásuk, mint küzdeni a szabadságért. (BBC / AFP)
  • A tüntetők a szocsi téli olimpia bojkottjára szólítják fel a világot, miután az orosz törekvések állnak az események elfajulásának hátterében, és Janukovics Putyin támogatásával fojtaná vérbe a felkelést. A rendezvényt „véres olimpiaként” említik. (EuroMaidan)
  • Az ukrán külügyminisztérium tagadja, hogy szükségállapot bevezetéséről tájékoztatta volna a külföldi követségeket. (KyivPost / Interfax)

11.35 Félti biztonságát, ezért elmenekült Ukrajnából az a Berkut-tiszt, aki a múlt héten kiszivárogtatta azt a felvételt, amin társai egy meztelenre vetkőztetett tüntetőt bántalmaznak. (KyivPost / TSN)

11.24 A kormányzó Régiók Pártja szerint a független Ukrajna létezése van veszélyben. A megyei közigazgatási hivatalok elfoglalását puccskísérletnek minősítették. Szerintük a három ellenzéki vezető, Jacenyuk, Klicsko és Tyahnyibok felelőtlen uszítása miatt jutott idáig a helyzet, és most gyáva kísérletet tesznek arra, hogy elkerüljék a felelősségre vonást azzal, hogy azt mondják, nincs ráhatásuk a kormányzati épületek elfoglalására és támogatóik cselekedeteire. A tiltakozókat a kormánypárt terroristáknak és szélsőségeseknek nevezte. (KyivPost / Régiók Pártja)

11.11 Janukovics kész amnesztiát adni a letartóztatott tüntetőknek, ha visszaadják az elfoglalt kormányzati épületeket. (KyivPost / Interfax)

11.08 Az orosz külügyminisztérium emberi jogokért, demokráciáért és jogállamért felelős biztosa, Konsztantyin Dolgov szerint az ukrajnai „emberi jogi harcosok” cselekményei, a rendőrök Molotov-koktéllal való megdobálása és mások megverése elfogadhatatlan és nemzetközi beavatkozást sürget. (KyivPost / Interfax)

11.04 A krími tatárok szervezete is megmozdulást tart holnap a szimferopoli Lenin téren, amin a vérengzés megállítását és a diktatorikus törekvések megfékezését, az ország egységének és függetlenségének megőrzését, a jogfosztó törvények visszavonását és a krími tatárok kisebbségi jogainak visszaállítását követelik. (KyivPost / Interfax)

11.00 A Régiók Pártja közleményében azt írja, hogy az események Ukrajna integritását fenyegetik, és felszólítják a főügyészt, hogy vizsgálja felül a tüntetők által egyes megyékben létrehozott népi tanácsok működését. (KyivPost / Interfax)

10.57 Az ukrán biztonsági szolgálat szerint névtelen fenyegetők kilátásba helyezték víz- és atomerőművek felrobbantását. (KyivPost / Interfax)

10.34 Szevasztopoli oroszpárti szervezetek Malorosszija (Kis-Oroszország) néven szövetségi állam létrehozását szorgalmazzák, ezzel kapcsolatos tervezetüket a keleti, déli és közép-ukrajnai területek törvényhozó szerveinek is elküldték. (KyivPost / Interfax)

10.15 Kijevben -15 °C körüli a hőmérséklet, de a héten -25°C is lehet. Az Ukrán Házban ruhaadományokat gyűjtenek és meleg ételt osztanak a tüntetők számára. A hideg miatt sok tüntető keres pihenési lehetőséget az épületben. Korábban a más városokból felrendelt rohamrendőröket szállásolták itt el, őket most a Druzsba szállodába költöztették. (KyivPost)

10.09 Zaporizsjában a hatóságok ötven tüntetőt idéztek be kihallgatásra. (EuroMaidan)

10.08 Dnyepropetrovszkban 15 tüntetőt két hónapra őrizetbe vettek. Három fiatal aktivistát szüleik felelősségére bíztak. (EuroMaidan)

10.06 Kremencsukban reggelre a milícia elkordonozta a megyeházát, ahol a megyei vezetés ülésezik. (EuroMaidan)

10.01 Cserkasziban megsebesült a Belsat TV két tudósítója. A televíziócsatorna Lengyelországban működik, de Fehéroroszországot célozza meg, hogy független tájékoztatást adjon a szigorúan cenzúrázott belföldi médiával szemben. A csatorna attól tart, hogy az oknyomozó munkájukról ismert, fehérorosz állampolgárságú munkatársaikat Fehéroroszországba fogják toloncolni.

A városban újra megpróbálták elfoglalni a tüntetők a megyeházát, de a rendőrök felbérelt verőemberekkel együtt visszaverték a támadást. (EuroMaidan)

09.58 Szumiban éjjel a belügyi erők visszafoglalták a megyeházát a tüntetőktől. Kijevi idő szerint ma 14 órára újra tiltakozó megmozdulást hirdettek a város központjában. (EuroMaidan)

09.48 A kárpátaljai Magyar Kulturális Intézet közleményben fejezte ki ellenérzését a január 16-i diktatorikus törvények miatt, alkotmányellenesnek és a magyar közösségre nézve fenyegetőnek nevezve azokat. A külföldi támogatást kapó szervezetek működését a törvény szerint az állam automatikusan ügynöki tevékenységnek tekinti és a működést ellehetetlenítő ellenőrzés alá vonja. A magyar nyelvű sajtót is kemény ellenőrzés alá vonják.

Az EuroMaidan kommentárja szerint az ukrajnai magyarok eddig inkább a kormányzó Régiók Pártjára szavaztak, a parlamentbe is a Régiók Pártjának listáján jutott be magyar képviselő, Gajdos István. (EuroMaidan)

09.41 Rosztiszlav Melnik autós aktivistát a berkutosok kirángatták járművéből és brutálisan összeverték. Sikerült elmenekülnie, de társai börtönben vannak. Melnik hollétét nem árulják el, hogy a rendfenntartók ne rabolják el a kórházból, ahol kartöréssel, nyílt sebekkel és leszakadt tüdőlebeny miatt ápolják, tüdejét műteni kell. (EuroMaidan)

09.35 Éjjel a tüntetők elfoglalták azigazságügyi minisztériumot Kijevben. Olena Lukas miniszter felszólította a tüntetőket, hogy hagyják el az épületet, ellenkező esetben szükségállapot bevezetését és az ellenzékkel való tárgyalás befejezését fogja kérni. 

Olekszandr Danyiljuk, az épületet elfoglaló Spilna Sprava (Közös Ügy) csoport vezetője azt mondta, a minisztériumi dolgozókat beengedik, de csak azokat, akik az országért akarnak dolgozni és nem szükségállapottal fenyegetőznek. (EuroMaidan)

09.31 Cserkasziban AutoMaidan-aktivistákat és újságírókat támadtak meg. A megyei közigazgatási hivatalnál mintegy száz autós aktivista és száz helyi tüntető találkozott. A tüntetés közben az épületre Molotov-koktélokat dobtak, ezután mintegy 300 rohamrendőr és milicista rontott rá a tüntetőkre. Sokakat brutálisan megvertek és letartóztattak, az autós aktivisták járműveit szétverték, gumiabroncsaikat szétvágták. Több mint ötven embert letartóztattak. Újságírók is megsérültek, az 5-ös csatorna autóját szétverték, az Inter TV-csatorna újságíróját megsebesítették, a helyi Vikka TV-állomás felszerelését összetörték. A rendőrök minden autót megállítottak a belvárosban, a taxikat is, és bántalmazták a bennük ülőket. Az AutoMaidan egyik aktivistája belső szervi sérülésekkel van kórházban. (Roman Csornomaz)

09.18 Az EU ukrajnai küldöttsége üdvözli a kormány és az ellenzék közti tárgyalásokat. Felszólítják a kormányt, hogy tartsa magát az ígéreteihez, és kérik a feleket a tárgyalások folytatására. Az emberi jogok megsértése miatt aggodalmukat fejezték ki, elfogadhatatlannak tartják a sérültek letartóztatását a kórházakban, az eltűnéseket és kínzásokat. Ezek beszüntetése elengedhetetlen az állam és a társadalom közti bizalom helyreállításához. Az ellenzéket békés tiltakozásra és az erőszakot alkalmazó csoportoktól való elhatárolódásra kérik. Felszólítanak a január 16-i jogkorlátozó törvények visszavonására. Az EU fokozott figyelemmel kíséri az ukrajnai helyzetet és továbbra is elkötelezett az ország gazdasági integrációja és a szövetség iránt. (Az Európai Unió ukrajnai küldöttsége)

08.38 Még egy videó a dnyepropetrovszki összecsapásokról. (EuroMaidan)

08.33 Durva videó egy tegnapi dnyepropetrovszki összecsapásról. A kormány verőemberei tüntetőkre támadtak. Karjukon fehér szalaggal jelzik hovatartozásukat, hogy a rendőrök ne vegzálják őket. (EuroMaidan)

08.24 Szerhij Kocsetet, a dnyepropetrovszki 34-es csatorna tudósítóját is meglőtték. (Ukrainszka Pravda)

08.22 Földön fekvő tüntetőt ütlegel egy verőember a rendőrök közreműködésével Dnyepropetrovszkban. (EuroMaidan)

08.10 Címer jelöli azokat a megyéket, ahol népi tanács alakult. A fekete körben lévő szimbólum azt jelöli, hol támadtak a rendőrök és verőemberek fegyvertelen tüntetőkre. Az áthúzott sarló-kalapáccsal jelölt megyében betiltották a Régiók Pártja és a Kommunista Párt tevékenységét. A sárga körrel jelölt városokban fociszurkolók csatlakoztak a tüntetőkhöz. Öt megyében látható a Régiók Pártjának logója, itt kormánypárti tüntetések voltak. 

Kék-sárga színűek azok a megyék, amiket a tüntetők irányítanak, kékek azok, amiket a Régiók Pártja kézben tart. A piros megyékben blokád alá vonták a közigazgatást, a zöldekben a Régiók Pártja visszaszerezte azt, a rózsaszínekben tömegtüntetések zajlanak. (Szergej Gorbacsov)

Megosztás