Egyéb

Janukovics elfogadta az ukrán miniszterelnök lemondását

Rendkívüli ülést tartott az ukrán parlament, holnap folytatják. Lemondott a kormányfő, távozik a kormány és visszavonták a január 16-i jogfosztó törvényeket, de az elnök távozása nem került szóba.  Kedden is követtük az eseményeket.

Barikád Lviv-ben. (Fotó: AFP)

Január 22. óta minden nap követjük az ukrán eseményeket – kattints ide az összes hírösszefoglalónkért!

Helyszíni stream:

Az eseményeket budapesti időzóna szerint tüntetjük fel, Kijevben egy órával több van.

Reméljük, az éjszaka összecsapások nélkül telik, és a következő napokban inkább a politikai döntések szolgáltatnak izgalmat. Holnap budapesti idő szerint tíz órakor folytatódik az ukrán parlament ülése, az eseményekről természetesen beszámolunk. Nyugodt éjszakát kívánunk.

Január 28., kedd

20.45

​Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése felfüggeszti Ukrajna szavazati jogát, ha folytatódnak az erőszakos cselekmények és az emberi jogok megsértése a hatóságok által. (LB.ua)

Kanada megtiltja Ukrajna vezetőinek, hogy az országba beutazzanak, mivel felelősek az ellenzéki hangok elhallgattatásáért – mondta Chris Alexander bevándorlási miniszter. John Baird külügyminiszter szerint nem ez az utolsó szankció Kanada részéről. (iPolitics)

Oroszország az ukrán ellenzék győzelme esetén sem szándékozik felülvizsgálni a meglévő gazdasági és energetikai megállapodásokat – mondta Vlagyimir Putyin elnök a mai EU-Oroszország találkozó után Brüsszelben. Az orosz elnök szerint az ukrán emberek képesek beavatkozás nélkül is megoldani a problémáikat, és Oroszország csak akkor avatkozik be, ha ezt Ukrajna kifejezetten kéri. (LB.ua)

19.00

Oroszország nem akar belefolyni Ukrajna belügyeibe, és úgy látják, hogy túl sok közvetítő jelenléte csak megsokszorozza a problémákat, amikkel az országnak szembe kell nézni – mondta Vlagyimir Putyin, miután az EU-val tárgyalt Brüsszelben. Elmondta azt is, hogy Ukrajna ismét kérte a tavaly őszi földgázszállítások fizetési határidejének eltolását. Ukrajna 2,7 milliárd dollárral tartozik a Gazpromnak. (KyivPost / Interfax)

Eugenia Tyimosenko, Julia Tyimosenko bebörtönzött volt miniszterelnök lánya sajtótájékoztatót tart a tüntetők sajtóközpontjában. Elmondta, hogy a miniszterelnök mai lemondása csak az első lépés volt, nem lehet itt megállni, különben minden elvész. Arra kéri az ukránokat, hogy tiltakozzanak a diktatúra végső bukásáig. (EuroMaidan)

Lviv-ben a tüntetők részben felszabadítják a megyeházát. (KyivPost / Interfax)

Kilépett az egyik különleges rendőri alakulat, a Griffon tisztje. Mikola Kovbasza elmondta, döntésének az volt az oka, hogy nem akar a tüntetésekben részt vevő apjára lőni. A Griffont eredetileg a bíróságok védelmére hozták létre, de miután a múlt héten összecsapások kezdődtek a Hrusevszkij utcán, őket is odairányították. Az utolsó csepp a pohárban az volt Mikola számára, amikor látta azt a videót, amin Berkutosok egy meztelen férfit bántalmaznak. „Nincs keresnivalóm a rendfenntartó szervezetekben, igazából szégyellem magam, hogy a belügynek dolgoztam” – mondta a lviv-i Zik televíziónak. Négy évet szolgált a Griffonnál. (KyivPost)

A TVi csatorna bemutatott egy múlt szerdai felvételt a Berkut munkájáról, amit valószínűleg az egyik rohamrendőr készíthetett. Több tüntetőt lelőttek aznap, sokan megsebesültek.

Leszja Orobjec, az ellenzéki Batykivscsina képviselője golyóálló mellényben jelent meg a mai parlamenti ülésen. (AFP)

Az ukrán papok a barikádokhoz is követik híveiket – nem egyszer álltak a tüntetők és a rendőrök közé. Reggelente közös imára hívják az embereket a Majdanon. A nagy egyházak képviselői mind jelen vannak a tiltakozók közt. (AP)

17.30

Vitalij Klicsko, az ellenzéki UDAR vezetője szerint a legsürgősebb most az amnesztia kérdése. „A terror akkor kezdődött az országban, amikor ok nélkül kezdték bebörtönözni az embereket. Ki kell őket szabadítani” – mondta. Szerinte a problémákat lépésről lépésre kell megoldani. Az ellenzéki vezetők nem látnak arra lehetőséget, hogy Viktor Janukovics elnöksége alatt kormányozzanak. (KyivPost)

Mihajlo Csecsetov kormánypárti képviselő szerint bátor és felelősségteljes lépés volt Azarov miniszterelnök lemondása. Az ellenzék lehetőséget kapott a kormányalakításra, de nem merték elfogadni azt, tette hozzá. (KyivPost)

A tüntetők üdvözölték Azarov lemondását, de azt mondták, ez még nem elégséges. A barikádoknál egy negyven éves sofőr, Petro azt mondta, kész az utcán maradni akár addig is, amíg Janukovics nem távozik. „Továbbra is követeljük az elnök lemondását, parlamenti választásokat és új alkotmányt” – fejtette ki. (KyivPost)

Orosz kormányzati források szerint Oroszország nem ad több hitelt Ukrajnának, de legalábbis mindenképp felülvizsgálja a hitelmegállapodásokat az Azarov-kormány leváltása miatt. (LB.ua)

A krími tatárok tanácsa üdvözölte a jogfosztó törvények visszavonását. A letartóztatott tüntetők szabadon bocsátása mellett a kisebbségi jogok helyreállítását is szorgalmazzák, továbbá követelik, hogy a megyei igazgatásban legalább 15 százalékban legyenek krími tatárok és tartsanak időközi választást. A Batykivscsina és az UDAR helyi szervezetei is csatlakoztak a tatárok tüntetéséhez. (KyivPost / Interfax / UNIAN)

Jurij Lucenko volt külügyminiszter szerint az Azarov-kormány távozása kevés, a tüntetők fő követelése Janukovics hatalmának megállítása, a 2004-es alkotmány visszaállítása, új választási bizottság felállítása és az előrehozott elnökválasztás. (EuroMaidan PR)

Julija Tyimosenko volt miniszterelnök levelet küldött a harkivi börtönből. Azt írta, hogy a miniszterelnök lemondása és néhány törvény visszavonása még nem elég, csak a teljes győzelem fogja igazolni az eddigi áldozatokat. (KyivPost)

A szevasztopoli városi tanács polgárőrséget állít fel a közrend védelméért. A város polgáraiból toborzott szerv kiképzést, eszközöket, székházat kap, és együttműködik a rendfenntartókkal, állami és önkormányzati szervekkel. (KyivPost)

Tolvajokat fogtak a Majdanon, a homlokukra írták és a kameráknak is megmutatták őket a tüntetők. (hromadske.tv)

A Herszon megyei közigazgatási hivatal ablakaira rácsot szerelnek. (EuroMaidan)

Viktor Janukovics elnök rezidenciája Kijev északi részén az állami korrupció jelképe. A tüntetők autós csoportja, az AutoMajdan előszeretettel vonult fel itt, ezzel kiváltva a hatóságok dühét. A ma visszavont törvények azt is kikötötték, hogy öt autónál több nem vonulhat egy konvojban. Az AutoMajdan egy csoportját a múlt héten rendőrök összeverték és letartóztatták, a csoport vezetője eltűnt. (Kép: OpenDemocracy)

16.00

Mára véget ért a parlament rendkívüli ülése. Holnap 11 órakor (budapesti idő szerint 10 órakor) folytatják. A házelnök jelezte, hogy a tüntetőket felmentő amnesztiatörvény előkészítése további egyeztetéseket igényel. (EuroMaidan)

Szerhij Arbuzov miniszterelnök-helyettes látja el a miniszterelnöki teendőket az új kormány megalakulásáig. (Interfax) 

Andrij Parubij ellenzéki képviselő, a Majdan egyik vezetője elmondta, hogy a tüntetők akkor fogják elhagyni a kormányzati épületeket, ha a Régiók Pártja is így tesz, miután ma leváltották a kormányt. Hozzátette, hogy azok, akik az elnöki hivatalból és a miniszteri kabinetből önként távoznak, amnesztiát kapnak. (EuroMaidan PR)

A kommunista párt az államelnöki pozíció megszüntetését szorgalmazza – mondta a párt vezetője, Petro Szimonyenko. Szerinte nem kell visszatérni a 2004-es alkotmányhoz, de meg kell szüntetni, vagy hatalom nélkülivé kell tenni az elnöki szerepet. (KyivPost / Interfax) 

 A „Jobb Szektor” nevű radikális csoport tegnap azt mondta, felfüggeszti akcióit, ha a kormány megállapodásra jut az ellenzékkel. A csoport követelte a vérengzések leállítását, a január 16-i jogfosztó törvények visszavonását és teljes amnesztiát a tüntetőknek, a büntetőügyek lezárásával. Követelik továbbá az alkotmány reformját az elnöki jogkörök elvételével, a kormány felelősségre vonását, a választási bizottság reformját, a Berkut helyett alapjaiban új rendfenntartó egység létrehozását és azoknak a rendfenntartóknak a példás megbüntetését, akik a tüntetők megveréséért és megöléséért felelősek. Felszólítják a rendfenntartó erőket, hogy működjenek együtt a tiltakozókkal az eltűnt aktivisták megtalálásáért. A csoport vezetője elmondta, hogy nincsenek felfegyverezve, az Egyesült Királyság, Kanada és az Egyesült Államok nagykövetei számára is lehetőséget adtak, hogy meggyőződjenek erről. (EuroMaidan PR)

Barkács rovat: krumpliágyút fejlesztenek a kijevi tüntetők.

15.10 BREAKING

Janukovics elfogadta Azarov kormányfő lemondását, ami maga után vonja a teljes miniszteri kabinet távozását. A miniszterek hivatalban maradnak az új kormány megalakulásáig.​ (EuroMaidan PR)

15.00

Petro Porosenko független parlamenti képviselő, akit a miniszterelnöki szék várományosaként is emlegetnek, Facebook oldalán közölte, hogy helyre kell állítani minden állampolgár biztonságát, szabadon kell engedni a letartóztatott tüntetőket, vissza kell térni a 2004-es alkotmányhoz és az új kormánynak újra kell kezdenie a csatlakozási tárgyalást az EU-val. (KyivPost)

A kórházban elhunyt egy rendőr, akit tegnap tüntetők sebesítettek meg Kerszonban. Korábbi beszámolók szerint radikálisok három rendőrt szúrtak meg. Az elkövetőket elfogták, a helyi egyetemisták tizenöt évtől életfogytig tartó büntetésre számíthatnak. (Interfax) 

A Berkut és a milícia vízzel önti el a Hrusevszkij utcát, hogy jegessé tegye az útburkolatot. A tüntetők csatornát építenek a víz elterelésére. (EuroMaidan PR / Azad Szafarov) 

A donyecki Sahtar focicsapat ultrái arról számolnak be, hogy személyes adataik az internetre kerültek, miután megvédték a helyi tüntetőket a kormány verőembereitől. A város tele van a fotóikkal, amikre ráírták, hogy „neofasiszta”, azzal fenyegetik őket, hogy a lakásuk előtt fogják várni mindannyiukat és megverik. A tüntetésekben részt vevőket arra kérik, hogy ne mutassák arcukat és töröljék fényképeiket a közösségi oldalakról, mert vadásznak rájuk a hatóságok és a kormánypártiak. (EuroMaidan / Ukrán Pravda)

Az EuroMaidan szervezői felhívják a figyelmet arra, hogy Azarov lemondását még el kell fogadnia Janukovics elnöknek, és az új miniszterelnök személyét is neki kell elfogadnia. Az államelnök Janukovics marad, és az új miniszterelnököt akkor tudja majd leváltani, amikor csak szeretné. (EuroMaidan in English)

A békés tüntetőkre támadó rendőröknek, és az erre parancsot adó feletteseiknek vállalniuk kell a következményeket – mondta Irina Herascsenko, az ellenzéki UDAR (Ukrán Demokratikus Szövetség a Reformért) képviselője. Hozzátette, hogy a párt listát készít azokról az esetekről, amikor tüntetőket bántalmaztak vagy letartóztattak, illetve számba veszik az eltűnteket is. (KyivPost) 

A kormánypárt Donyeckből és Szimferopolból utaztatott embereket Kijevbe, hogy szimpátiamegmozdulással támogassák az ország vezetését. „Állítsuk meg a Majdant” feliratú transzparensekkel jelentek meg. Egyesek elmondása szerint 50 dollárnyi összeget ajánlottak nekik, ha eljönnek. (LB.ua) 

A kormányzó Régiók Pártja képviselői sorra kapják a fenyegető üzeneteket, miután telefonszámaik kikerültek a Facebookra. Az üzeneteket főleg ingyenes szolgáltatásokból és külföldi számokról küldik. Vitalij Kaluzsnyij képviselő elmondta, hogy ő a január 16-i törvények visszavonása ellen volt, mert azokban azt is kikötötték, hogy SIM-kártyát csak igazolvánnyal lehet vásárolni. Elmondta, hogy ilyen szabályozás a fejlett országokban is van. (KyivPost) 

Ismeretlenek támadták meg a nacionalista Szabadság párt dnyepropetrovszki irodáját ma reggel. (KyivPost / Interfax) 

Öt órás várakozás után elengedték a Közös Ügy (a tüntetők radikális szárnya) vezetőjének állapotos feleségét és másfél éves gyermekét. A vámosok kábítószergyanús anyagot találtak csomagjukban, de később kiderült, hogy az nem drog. (LB.ua)​

14.00

Vologyimir Maejenko, Kijiv 25-én kinevezett új polgármestere arról beszélt, szeretne tárgyalni a tüntetőkkel arról, hogy visszatérhessen a Városházára. (KyivPost)

A Régiók Pártja eközben bejelentette, hogy azok, akik újságírókat bántalmaztak, nem kerülhetik el az igazságszolgáltatást. A kormányó párt frakcióvezetője, Olekszandr Jefremov arról is beszélt, hogy az éppen e pillanatokban is tervezett amnesztiatörvénynek ez mindenképp részét képezi majd. (Interfax)

Meghalt a kórházban három herszoni rendőr közül egy, akiket tegnap radikális tüntetők leszúrtak a krími városban. (Interfax)

Kijev: Ez a dnyepropetrovszki rendszámú busz állt meg egy órája az Állambiztonság Malopidvalna utcai központja előtt. A szemtanúk szerint körülbelül 40, bottal felszerelkezett rendőregyenruhás szállt ki belőle. (EuroMaidan English facebook)

Ukrán „Angry Birds” élesben – a transzparenst készítő ismeretlen művész szerint ez történt az elmúlt napokban… (Lisa S. Dittlbacher – twitter)

Az LB.ua az első angol nelvű ukrán médium, amely megerősítette, hogy Anatoli Gricenko volt védelmi miniszter „megbízható forrásokra hivatkozva azt közölte ma hajnalban, két ejtőernyős hadosztályt irányítottak a belügyi haderőhöz. Letartóztatások történtek reggel Vinnyicában és Hlemnyickij tartományban is. (LB.ua)

Körülbelül ez történt a Hrusevszki utcai barikádoknál január 24-28 között – Fotóösszeállítás. (LB.ua)

A rendőrség elkezdte lebontani az Institutska utcán még éjszaka emelt barikádjait. (EuroMaidan PR)

A kanadai bevándorlási és állampolgársági miniszter, Chris Alexander helyi idő szerint hajnalban bejelentette, országa kész fogadni az ukrán politikai menekülteket. (LB.ua)

Anatoli Hrysztenko volt védelmi miniszter arra figyelmeztet minden tüntetőt, hogy noha az antidemokratikus tövénycsomagot ma visszavonták, addig, amíg a parlament elnöke és Janukovics ezeket alá nem írják, illetve hivatalos helyen közzé nem teszik, „őrült bírók és a rendőrség ezeket továbbra is alkalmazhatják”. (Kyiv Post)

A volt litván miniszterelnököt, Andriusz Kubiliuszt ma civilben lefotózták a a kijevi barikádokon. (ZygisPavilionis, twitter)

Maxim Doncsik pörgős zenés videót rakott fel a tüntetésekről. (EuroMaidan PR)

Az EuroMaidan összefoglalót publikált a január 27.-ig bezárólag a rendőrség és a Berkut által bántalmazott újságírókról.

13.00

Kormánypárti értesülések szerint komoly szakadás kezd kialakulni a kormányzó Régiók Pártjának frakcióján belül. A milliárdos képviselő, Rinat Ahmetov és támogatói azt ígérték, ha a kormány nem tartja be a jogi procedúrákat, egy kormánypárti előterjesztést sem hajlandóak megszavazni. (KyivPost)

Az ülésteremben aktivisták minden képviselő asztalára egy, az állami erőszak felfüggesztésére felszólító szórólapot raktak. (EuroMaidan PR)

Két kormánypárti képviselő, Vagyim Kolisznicsenko és Oleg Ciarov szavazott csak a január 16-i törvények visszavonása ellen. Összesen azonban a 416 fős testületből 361-en szavaztak a 9 törvény visszavonására. A szünet után a tüntetőkre vonatkozó amnesztia részleteit tárgyalják majd meg. (KyivPost) 

Borisz Gudziak ukrán katolikus püspök, a Lvivi (bocsánat! lembergi :)) Katolikus Egyetem elnöke a Vatikáni Rádiónak beszélt a jelenlegi ukrán helyzet történeti kontextusáról (angolul). Itt hallgatható meg.

Arzenyij Jacenyuk a szavazás után követelte, hogy Janukovics azonnal hivatalosan is fogadja el Azarov miniszterelnök lemondását. Arról is beszélt, hogy ma estére az ellenzék alkotmányozó országgyűlés összehívását tervezi. (Kyiv Post/EuroMaidan PR)

Az Ukrán Parlament (Verhovna Rada) a diktatúra-tövények visszavonása után a Régiók Pártja előterjesztésére négy törvénymódosítást fogadott el:egyet a náci és kollaboráns bűnök tagadásának tiltásáról, egyet a második világháborús sírok meggyalázásának büntetésére, módosították továbbá a az ingyenes jogi szolgáltatásokra vonatkozó szabályokat, és újra áfamentességet vezettek be az átmenő gázforgalomra. (Interfax)

12.12 BREAKING

Kárpátalja a tüntetők oldalán – a megyei tanács a tüntetésekhez való csatlakozásról szavazott. (EuroMaidan PR)​

12.00

Magyar idő szerint 15.00 óráig a parlament újabb szünetet rendelt el. (EuroMaidan PR)

Az Európai Néppárt hivatalos határozatban szólította föl Janukovics elnököt az erőszak felfügesztésére, ellenkező esetben szankciókat javasol. Közleményük szerint: „Ukrajna népe már kinyilvánította, hogy Európához akar tartozni”. A közlemény teljes, angol szövege itt. (EPP twitter)

novaukraina.org értesülései szerint Cserkasziban a rendőrség már „válogatás nélkül mindenkit ver”. (EuroMaidan PR)

Az ellenzék vezetői már reagáltak is Azarov lemondására. Arzenyij Jacenyuk azt mondta, a lemondásról kiadott dekrétum után fog részletesen nyilatkozni, A Szvoboda vezetője, Oleg Tyahnyibok szerint Azarov lemondás „annak a bizonyítéka, hogy a kormány igyekszik kibújni a felelősség alól.” Vitalij Klicsko szerint Azarov az „arcát védi” lemondásával. (EuroMaidan PR/ tsn.ua, tvi.ua, pravda.com.ua) 

11.53 BREAKING

Az ukrán Parlament visszavonta a január 16.-i törvényeket. Oleg Tyahnyibok arról számolt be, hogy a frakcióvezetők megegyeztek a parlament elnökével, Vologyimir Rybákkal a január 16-i törvények többségének visszavonásában. Ezek szerint a 12 törvényből 9-et vissza fog vonni az országgyűlés, csak 3, a költségvetésre vonatkozó rendelkezés maradna. Ugyanakkor a kormánypárt egy „elég homályos, a fasizmus bűneinek tagadásáról” szóló törvényt fogadtatna el. (EuroMaidan PR/Interfax)​

11.00

A kijevi parlamentben helyi idő szerint 12:00-ig (11:00) szünetet rendeltek el.

A kormány a helyén van: Olekszandr Brihinyec Batyivscsina-párti ellenzéki képviselő Facebook oldalán arra figyelmeztetett: „Azarov lemondása nem jelenti a kormány távozását. Ezt csak a parlamentben, a kormány lemondásáról történő szavazás jelentheti majd.” Vologyimir Olinyuk, a parlament ellenzéki tagja hangsúlyozta: Azarov lemondás csak akkor érvényes, ha ezt Janukovics ellenjegyzi. (KyivPost)

Az Ukrán Kommunista Párt parlamenti frakciója nem fogja megszavazni a január 16.-i diktatórikus törvények visszavonását. (EuroMaidan

Tarasz Berezovec politikai elemző véleménye szerint Azarov utóda valószínűleg az ellenzéki parlamenti képviselő, Petro Porosenko lehet. Hanna Herman, a kormányzó Régiók Pártja képviselője szerint az új kormányfő olyasvalaki lesz, akinek „világnézete szélesebb látókörű”. (Kyiv Post)

Egy másik kormánypárti képviselő, Mihail Csehetov úgy véli, csak azok a tüntetők kaphatnak amnesztiát, akik elhagyják az EuroMaidan területét. Ha ez a kormány hivatalos álláspontja is, a megegyezés nagyon nehéz lenne. Oleg Cariov kormánypárti honatya viszont a Berkut és a kormány által felbérelt verőemberek (tituskák) tevékenységét kritizálta, ugyanakkor figyelmeztetett hogy „Tyahnyibok fasisztái még rosszabbak”. Ezért a január 16.-i törvények helybenhagyását javasolta pártjának. (KyivPost)

Kijött a legfrissebb helyzetet ábrázoló térkép is. Kék-sárga: az ellenzék átvette a hatalmat, Kék: A Régiók Pártja van hatalomban, Rózsaszín: tömegtüntetések, Piros: kísérlet történt ellenzéki hatalomátvételre, Barna: A Régiók Pártja visszaszerezte a hatalmat, Verőember fekete körben: rendőrök és és verőemberek támadtak ellenzékiekre, Verőember fehér körben: A Régiók Pártja milíciát alakít, Ukrán címer: Ellenzéki Nemzeti Tanács (Rada) működik, Áthúzott sarló-kalapács: A Régiók Pártja és az Ukrán Kommunista Párt feloszlott, Áthúzott sas sötétkék alapon: az ukrán szélsőjobboldali Szabadság Párt betiltva, Régiók Pártja-Logó: kormánypárti tüntetések, ugyanaz áthúzva: a Régiók Pártja helyi szervezete feloszlott.

Három exelnök (Leonyid Kravcsuk, Leonyid Kucsma és Viktor Juscsenkó) a parlament mai ülésén. (Vitalij Szedjuk)

Leszja Orobec ellenzéki képviselő Christiane Amanpournak a CNN műsorvezetőjének azt mondta: „Putyin kezét látjuk a tárgyalások alakulásában” (EuroMaidan PR/CNN) A teljes interjú (angolul) itt.

A kijevi parlamentben egyperces néma csenddel emlékeztek az eddigi 5 áldozatra. (EuroMaidan PR)

komersant.ua korábbi jelentése szerint az ukrán kormány külföldiek elleni rendelkezésekre készül. (EuroMaidan PR)

Az ország keleti felében az elmúlt napokban több, Janukovicsot támogató tüntetést is tartottak. Az ellenzék köreiben tegnap nagy felháborodást keltett az odesszai AntiMaidan, ahol az jelenlegi elnök képével díszített zászlók mellett orosz zászlócskákat lengetve, helyi orosz mulatósra táncoltak a résztvevők. 

10.00

    Mikola Azarov lemondását beszédében azzal indokolta, hogy ugyan kormánya „mindent megtett a rendkívül súlyos kérdés vérontás nélküli rendezéséért, azonban személye akadályozza a politikai és társadalmi kompromisszumot. Személyes döntést hoztam, amikor megkértem Ukrajna elnökét, fogadja el lemondásomat.” Azarov 2010 óta vezette az ukrán kormányt, de Leonyid Kucsma elnöksége óta az ukrán politika „erős emberének” számított. (KyivPost)

    Még hajnalban kiderült, hogy Viktor Janukovics elnök immáron a kormány felelősségének kérdését is hajlandó felvetni. Olena Lukics igazságügy-miniszter azt is közölte azonban, hogy Arzenyij Jacenyuk, az ellenzéki Baktyivscsina Párt vezetője továbbra sem fogadta el a kormányfői pozíciót (Interfax)

    Egy órával ezelőtt Vitalij Klicsko ismertette az ellenzék legfontosabb követeléseit a palrament is ülés előtt az EuroMaidanon. Ezek a következők: előrehozott elnökválasztás; általános amnesztia a lázadás minden megvádolt vagy letartóztatott résztvevőjének; a január 16.-án elfogadott antidemokratikus törvények teljes körű visszavonása; a 2004-es, a parlamentet több, az elnököt pedig kevesebb hatalommal felruházó alkotmány újbóli beiktatása. (EuroMaidan PR / KyivPost)

    Kijeven kívül nem sok nyoma van a feszültség csökkenésének: testvére információi szerint például az EuroMaidan zaporizsjei koordinátorát ma reggel letartóztatta a Berkut. (EuroMaidan PR)

    Szumiban 3 letartóztatott tüntetőt helyeztek házi őrizetbe. (EuroMaidan PR)

    Kijevben ma reggelig nem történt összetűzés. (Interfax)

    Az ellenzék után mostanra a rendőrség és a Berkut is barikádokat épített a legfontosabb középületek köré, így igyekezvén megakadályozni azok megostromlását és elfoglalását. (EuroMaidan PR). 

    Az elmúlt órákban két markáns nyugati támogató akcióról is érkeztek hírek, mindkettő Észak Amerikából: Joe Biden amerikai alelnök határozottan követelte, hogy az ukrán különleges erők azonnal hagyják el Kijevet, a kanadai Szövetségi Parlament pedig az ukrán ellenzéket támogató nyilatkozatot fogalmazott meg. (EuroMaidan PR)

    09.33 BREAKING

    A parlament ülésének elején lemondott Azarov ukrán miniszterelnök. „Azért, hogy újabb lehetőséget teremtsek a társadalmi és politikai megegyezésre és a konfliktus békés rendezésére, azt a személyes döntést hoztam, hogy benyújtom lemondásomat.” (Interfax / EuroMaidan

    09.00

    Tegnap ismét tárgyalt az államfő az ellenzéki vezetőkkel. A kormány jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartják a radikális cselekményeket. Megállapodtak arról, hogy a letartóztatott tüntetők akkor kaphatnak amnesztiát, ha a tiltakozók elhagyják az elfoglalt épületeket és feloldják az útzárakat. Megállapodtak arról, hogy visszavonják a január 16-i alapvető jogokat korlátozó törvényt, ami az egyik fő oka volt a tüntetések súlyosbodásának. Ugyanakkor a törvény azon részéről, ami nem váltott ki vitákat, a parlament ma újra szavazni fog. A kormányoldal és az ellenzék részt vesz az alkotmány reformjában, és európai szervezetekkel is együttműködik ebben. Napirendre veszik a kormány felelősségének megvitatását. Arzenij Jacenyuk, az ellenzéki Batykivscsina vezetője nem fogadta el a miniszterelnöki széket, amit Janukovics elnök már korábban felajánlott. A tárgyalások tovább folytatódnak. (KyivPost / Interfax)

    Rendkívüli ülést tart ma a parlament. A tegnapi egyeztetéseknek megfelelően napirenden lesz a diktatorikus törvények visszavonása és a kormány felelősségének megvitatása, a visszatérés az alkotmány 2004-es állapotához és az amnesztiatörvény elfogadása. Egyes források szerint viszont szóba fog kerülni ellenzéki képviselők mentelmi jogának visszavonása. A Régiók Pártjának egy volt képviselője a szükségállapot bevezetésének megszavazását is elképzelhetőnek tartja. A tüntetők közölték, hogy ha a parlament nem támogatja az ellenzéket, a frontvonalat közelebb tolják a Rada (országgyűlés) épületéhez. Az ellenzéki Leszja Horobec elmondta, hogy nem vesz részt az ülésen, mert attól tart, hogy börtönbe kerülne onnan. Délben az ellenzéki vezetők tájékoztatót tartanak a tüntetőknek a Majdanon. (EuroMaidan)

    Kirovográdban tegnap kormánypárti tüntetés volt. Az összetűzések elkerülése miatt a kormányellenes tüntetők átvonultak ahhoz a belügyi épülethez, ahol aktivistákat tartanak fogva. (EuroMaidan)

    Előfordulhat, hogy összetörik egy tudósító kamerája – mondta Mihajlo Dobkin, Harkiv megye kormányzója, miután újságírók az őket ért atrocitásokról tettek fel kérdést. „Ha az események közepére merészkednek az újságírók, legyenek felkészülve arra, hogy baj érheti a felszerelésüket” – mondta, hozzátéve, hogy ez nem azért van, mert bárki újságírókra akarna támadni, egyszerűen a cselekmények hevében az emberek sokszor nem fogják fel, ki áll előttük. (EuroMaidan)

    Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke felszólította Viktor Janukovics kormányát, hogy ne hirdessenek szükségállapotot és működjenek együtt az ellenzékkel a békés megoldásért. Az alelnök a rohamrendőrök visszahívását is kérte a feszültségek csökkentésének érdekében. (Reuters)

    Lista a megmozdulások áldozatairól – a tüntetők folyamatosan gyűjtik, kiket tartóztattak le, kik sérültek meg, kik tűntek el és kik veszítették életüket. Szembetűnően sok 18 év alattit vettek őrizetbe. A lista itt olvasható. (EuroMaidan)

    Videó: békés járókelőket visznek el a rendőrök Kijevben. (EuroMaidan)

    Az összeállítást készítette: Tóth Csaba Tibor, Medvegy Gábor

    Megosztás