Egyéb

Csak szexi lányokat vártak a jogász állásbörzére

Az ELTE jogi karán csak 170 centinél magasabb lányokat alkalmaztak volna az állásbörzén, de miután rákérdeztünk, a kiírást visszavonták. Egész alakos fotó is kellett a jelentkezéshez.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán már több éve szerveznek jogász állásbörzét az egyetemen, idén március 26-27-e közt lesz. Itt speciálisan a jogászokat kereső irodák, szervezetek jönnek el, és mutatkoznak be az álláskeresők számára.

Az ELTE ÁJK egyik facebook csoportjában jelent meg az alábbi álláshirdetés:

Az álláshirdetés diszkriminatívnak és szexistának tűnt, mivel teljesen felesleges elvárásokat fogalmaz meg a potenciális jelölttel szemben.

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja, hogy valakit többek között neme, vagy egyéb tulajdonsága miatt hátrányos megkülönböztetés érjen. Egy 2008-as ügyben (pdf) például

az Egyenlő Bánásmód Hatóság hátrányos megkülönböztetésnek tartotta azt, hogy egy kórház betegfelvételi részlegére nem vettek fel egy férfit, mert ott csak nők dolgoztak és ezen nem akartak változtatni.

Ebben az ügyben a kórház meg sem vizsgálta, hogy a férfi alkalmas lenne-e az állásra, egyszerűen azért nem alkalmazták, mert férfi. Vannak olyan munkák, ahol értelemszerűen csak férfiak, vagy nők dolgozhatnak (például takarító egy női, vagy férfi öltözőben csak azonos nemű személy lehet, ugyanígy a reptéri motozást is azonos nemű személynek kell végeznie), de egy host/hostessi állás nem tűnik ilyennek. Pár éven belül ráadásul még egy olyan férfidominanciájú helynek is, mint az USA legjobb katonai alakulatának, a SEAL-nek is lehetnek női tagjai.

Egy álláshirdetés esetén két lehetőség van, hogy a különbségtétel ne minősüljön negatív diszkriminációnak. A pozitív diszkrimináció és az, ha a munka jellege miatt szükséges a megkülönböztetés. Itt egyik sem valószínű, mert egyikre sem utalt semmi az álláshirdetésben.

169 nem, 170 igen

A másik elvárás a 170 cm magasság. Itt nem is kell vizsgálni, hogy esetleg pozitív diszkrimináció-e a cél, mert semmi sem utal arra, hogy a 170 centinél magasabbak hátrányos helyzetben lennének, ezért segíteni kéne őket.

Kérdés, hogy a munka jellege indokolja-e a magasságbéli megkülönbözetést? Itt semmilyen olyan körülmény nem látszik, ami miatt egy 169 cm magas jelentkező nem alkalmas, de egy 170 cm magas igen.

Nem egy divatbemutatóra keresnek modelleket, vagy egy most szerveződő kosárcsapatba tagokat.

Egy pár napos állásbörze az egyetem aulájában szerintünk nem teremt olyan kihívásokat, amit csak egy 170 cm-nél magasabb nő tud ellátni. Az állásra való jelentkezéshez egész alakos fotót is kértek a szervezők.

Visszavonták a hirdetést

Ruff Ádám, akire hivatkozva a fenti hirdetést közzétették, így indokolta a 170 centis magasságot:

Helyreigazítalak mi azt írtuk hogy „elvárt magasság 170 cm” ami nem pontosan azt jelenti, amit te mondasz „csak 170 cm-nél magasabb lányok jelentkezését várjátok”.

​- írta nekünk Ruff, mondjuk azóta sem világos, hogy ha az elvárt magasság 170 centi, akkor az miért nem azt jelenti, hogy 170 centiméteres magasságot várnak el a jelentkezőktől. Mindenesetre a hirdetést Ruff levele szerint visszavonták és a már jelentkezettekkel is közölték ezt.

Igazából ennek [a 170 centis magasság követelményének] mi nem tulajdonítottunk akkora jelentőséget, csupán orientáló jelleggel írtunk egy számot, amit sem túl nagynak, sem túl kicsinek nem gondoltunk, mert úgy éreztük, hogy az egységes magasság jól mutathat.

Ha emiatt valakinek rossz érzése támadt, diszkriminációnak érzi, akkor legmélyebb tisztelettel kérünk tőle elnézést, hiszen a hallgatók megbántása semmiképpen sem volt célunk, és abba sem gondoltunk bele, hogy ez az elvárás sértő lehet.

– írta még Ruff.

A HÖK nem szervező, a Jogi Fórum jogászkodik

Az állásbörze honlapján az ELTE ÁJK HÖK és a Jogi Fórum jogi szaklap szerepelt szervezőként (azóta törölték). „​A Hallgatói Önkormányzat mint szervező nem vesz részt az Állásbörze szervezésében … A honlapon közzétett információ hibás” – írták, ezért nem is írtak semmit arról, hogy jónak vagy rossznak tartják a magasság, vagy nem alapján való különbségtételt a jelentkezők közt.

A másik szervező, a Jogi Fórum válasza megtestesít mindent, amiért a jogászokat utálják ezen a bolygón:

A Jogi Fórum csupán névadó szponzora a Jogerő állásbörzének, az álláshirdetéssel kapcsolatos kérdések tehát nem a mi illetékességi körünkbe tartoznak. Ami a kért álláspontot illeti: A Jogi Fórum szakmai álláspontot nem hivatott adni jogi szakmai kérdésekben, álláspontunk csupán súly nélküli személyes vélemény lenne, melyet így nem is kívánunk közzé tenni.

Javaslom kérdésével forduljon jogi szakmai vélemények adására hivatott személyhez/orgánumhoz.

Mi mondjuk megelégedtünk volna egy „súly nélküli személyes véleménnyel” ,​ hiszen arra voltunk kíváncsiak, hogy az egyik legjobb és legnagyobb jogi szakmai portál mit gondol arról, hogy a rendezvény, amihez a nevét adja, valószínűleg negatívan diszkriminált az álláshirdetésében.

Megosztás