Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Egyéb

Szembemegy a tankönyvrendelettel az egyik kiadó

Diszkriminatív és jogellenes a szegedi Mozaik Tankönyvkiadó szerint az, hogy a KLIK fenntartásában lévő iskolák egy szűkített listáról rendelhetnek tankönyvet a következő tanévre. Nem csak a kiadót, a pedagógusokat is hátrányosan érinti a rendelkezés, van, aki az egész óravázlatát dobhatja a kukába, mert nem taníthat a megszokott tankönyvből.

A kiadó szerint a hivatalos tankönyvjegyzék a nemzeti köznevelésről szóló törvénnyel is szembemegy, ami kimondja, hogy a pedagógust megilleti az alkalmazott tankönyv megválasztásának joga. A tankönyvrendelet, vagy a fenntartó KLIK levele ezt nem írhatja felül. Szintén problémás, hogy az iskolákban több milliárd forint értékben van olyan tartós tankönyvi állomány, ami még több évig használható lenne, de ennek nagy részét azért kell kidobni, mert nem biztosítható a sérült, elveszett példányok pótlása.

A választék hirtelen szűkítése a kiadó szerint mellőzi a szakmai szempontokat, sérti az oktató-nevelő munka folyamatosságát és a felmenő rendszert – írja a Mozaik közleményében. A kiadó arra is kitér, hogy lehetőséget biztosít a tankönyvek közvetlen megrendelésére.

(Fotó innen)

Megosztás