Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Egyéb

Értelmetlen pazarlást hozhat a tankönyvválaszték szűkítése

Nem a Mozaik Kiadó megy szembe a tankönyvrendelettel, hanem a tankönyvrendelet a köznevelési törvénnyel – írta az Átlátszó Oktatásnak Reményfy Tamás ügyvezető igazgató. Mint azt pénteken megírtuk, az állami közoktatási intézmények által rendelhető tankönyvek listáját jelentősen szűkítették – a kiadó ennek következményeire hívta fel a figyelmet.

Csütörtökön hozták nyilvánosságra a következő tanév hivatalos tankönyvjegyzékét, melynek kapcsán a Köznevelési Államtitkárság levelet küldött az állami fenntartású iskolák számára. Ehhez csatoltak egy listát, amin az intézmények számára megrendelésre „javasolt” kiadványok vannak. Hoffmannrózsáról magyar nyelvre lefordítva a „javasolt” azt jelenti, hogy a fenntartó az állami intézményekben csak azoknak a tankönyveknek a megrendeléséhez járul hozzá, amik ezen a listán megtalálhatóak.

A Mozaik úgy véli, hogy nem csak a törvénnyel, hanem szakmai szempontokkal is szembemegy ez az intézkedés. Könnyen rávághatjuk, hogy a cég az üzleti érdekeiért aggódik, de azért tudunk pedagógusokról is, akik ki vannak akadva amiatt, hogy kidobhatják az eddig elkészített tanmeneteiket, kiegészítő anyagaikat a kényszerű tankönyvváltás miatt. Legnagyobb részben az állami tulajdonba került kiadók, a Nemzedékek Tudása és az Apáczai kiadványaira kell váltani, de ezek egyáltalán nem biztos, hogy a legolcsóbbak és a legjobbak.

A köznevelési törvény (2011. évi CXC. tv.) 63. §-a a pedagógusoknak szabad tankönyvválasztási jogot biztosít, a nemzeti tankönyvellátásról szóló törvény (2013. évi CCXXXII. tv.) 3. §-a pedig azt mondja ki, hogy az iskolának a tankönyvjegyzékből kell választani, ugyancsak a pedagógus tankönyvválasztási jogának figyelembe vételével. Ezekkel a jogszabályokkal megy szembe a tankönyvrendelet, illetve az EMMI és a KLIK fenntartói utasítása azzal, hogy az iskolák tankönyvrendelését fenntartói egyetértéshez köti, a fenntartói egyetértés megadását pedig ahhoz, hogy a szűkített listáról kell választani.

Az egyes tankönyvcsaládok be- és kivezetése még csak nem is felmenő rendszerben történik, azaz könnyen előfordulhat az, hogy a diákoknak szeptembertől teljesen más szempontok alapján összeállított könyvből kell tanulniuk, mint amit eddig megszoktak. Sovány vigasz, hogy az érettségi előtt álló tizenkettedikeseket nem szívatják meg, ott még a teljes rendelési listából lehet választani.

Az államtitkárságnak nincsenek szakmai indokai az intézkedésre. A cél az állami kiadók helyzetbe hozása lehet. A Krónika Nova kiadó „Színes irodalom” tankönyvcsaládját eddig évfolyamonként 50-60 ezer példányban használták a középiskolák, de ehelyett a 9. és a 10. évfolyamon ezentúl a Nemzedékek Tudása Kiadó irodalomkönyvét kell választani. A kilencedikeseknél a Nemzedékek Tudása Kiadó két kötetes könyve a szöveggyűjteménnyel együtt 3740 forintba kerül, míg a Krónika Nova tankönyve a szöveggyűjteménnyel csak 2680 forint lenne. Tizedik osztályban a Nemzedékek Tudása könyvei és szöveggyűjteménye 3670 forintba, a Krónika Nova kiadványai 2680 forintba kerülnek, tehát tíz híján ezer forinttal drágább a kizárólagosan rendelhető könyv. A korlátozás így nem indokolható árcsökkentéssel.

Többszörösen díjazott tankönyvek is kimaradtak a „javasolt” listából, ilyen a „Környezetünk titkai” című mozaikos kiadvány, ami az Európai Tankönyvkiadók Szövetségének elismerését is megkapta. De említhetjük a „Sokszínű matematika” című, mind a tizenkét évfolyamot lefedő és egymásra épülő sorozatot is, ami ezentúl csak a tizedik évfolyamtól rendelhető. Azzal se nagyon lehet mit kezdeni, hogy a Műszaki Kiadó 1.-4. osztályos matematika tankönyvsorozatából a második osztályosoknak szóló kiadvány kimaradt. Ellenben továbbra is lehet rendelni a sok kritikával illetett és meglehetősen elfogult Bánhegyi Ferenc által szerkesztett történelemkönyveket.

Az iskolákat három év alatt három tankönyvváltásba kényszerítik bele. Tavaly az új kerettanterv, idén a megrendelhető könyvek korlátozása, jövőre pedig az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kidolgozott „új generációs” tankönyvek bevezetése miatt. Az iskolákban több milliárd forint értékben található tartós tankönyvi állomány is, amit gyakorlatilag ki is lehet dobni, mert pótlás már nem rendelhető hozzájuk.

Ha a minisztérium szándéka valóban a tankönyvek olcsóságának biztosítása lenne, azt más eszközzel érhetné el. A tankönyvek ármaximumát ugyanis miniszteri rendelet szabályozza, elég lett volna ehhez hozzányúlni. Azzal ráadásul, hogy idén is és jövőre is le kell cserélni a tartós tankönyveket, az egész művelet rengeteg anyagi veszteséggel jár.

A Mozaik vezetője arra biztatja a szülőket, hogy érdeklődjenek az iskolák szakmai munkaközösségénél arról, hogy megfelelőnek tartják-e a szűkített listában szereplő könyveket. A teljes tankönyvforgalom közel fele, hétmilliárd forint a szülőket terheli, így Reményfy Tamás is arra hívja fel a figyelmet, hogy jogukban áll tiltakozni az iskola fenntartójánál, ha úgy vélik, hogy gyermekük számára nem a lehető legjobb tankönyvet biztosítják.

Megosztás