Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Egyéb

Ungváry Krisztián is a tankönyvlista ellen tiltakozók között

Prominens történészek, köztük az egyáltalán nem örök aláíró Ungváry Krisztián is tiltakoznak az állami tankönyvlistákra felkerült gyenge minőségű tankönyvek ellen.

Korábban posztoltunk arról, hogy az állam a teljes tankönyvpiac lenyúlására készül. Miközben megszerezték az Apáczai Kiadót és a Nemzedékek Tudása (volt Nemzeti) Tankönyvkiadót és felmpumpálták a Nemzeti Közszolgálati Kiadót, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet berkein belül dömpingáras úgynevezett kísérleti tankönyveket készítenek a piac letarolására. Ezek a kísérleti, akkreditálatlan tankönyvek prominens helyet foglalnak el a KLIK-hez tartozó iskolák számára engedélyezett tankönyvek között. Közben más tankönyvek akkreditációja leállt. Itt, itt és itt olvashatod korábbi cikkeinket.

Több jeles történész és társadalomtudós (pl. Ungváry Krisztián vagy Karsai László) írt petíciót a kormánynak a tankönyvlista ellen. Az aláírók egyrészről azt kifogásolják, hogy csak limitált számú tankönyvet engedélyeznek, erre ők egy Pokorni idézettel reagálnak:

Sokféle gyerek van, sokféle tanulási út, nem fedi le a két tankönyv ezt a sokféleséget, személyre szabott oktatásra van szükség, ehhez a két tankönyv kevés

A történészek szerint vagy az ajánlott könyvek tartalma vagy vállalhatlan vagy a szerzőik máshol tettek közzé vállalhatatlan munkákat.

Az ajánlottak között szerepel Bánhegyi Ferenc tankönyvsorozata is, amely évek óta számos szakmai bírálatot kapott. Hitlerről szóló életrajzi ismertetése alapján a diákok akár szimpa­tizálhatnak is a náci vezérrel, de idealizálja a szerző Horthy szerepét is. Mivel a tankönyv szerzője és a kiadó korábban a megalapozott szakmai bírálatokat sem volt hajlandó tudomásul venni, és még a legdurvább ténybeli hibákat sem javították ki, a kézirat felkért lektora, Faze­kas Csaba 2000 októberében kénytelen volt nyílt levélben elhatárolódni a tankönyvtől, és kérte nevének törlését a lektorok közül. (http://www.uni-miskolc.hu/~bolfazek/banhegyi.htm). Bánhegyi később finomított egyres állításain, ám munkája továbbra is tartalmaz kifogásolható részeket: „Azokhoz képest [tankönyve újabb kiadása] jóval visszafogottabb. Ennek a tan­könyvnek a megközelítése, szövege nemegyszer igen leegyszerűsítő, adott esetekben torzító. A sorok közötti üzenet számos esetben aggályos, sőt, véleményem szerint esetenként elfogad­hatatlan.” – írta a könyvet 2013-ban véleményező szakértő, Miklósi László (http://tankonyvbazis.hu/hir.php?id=164). A leggyakrabban bírált témákon (zsidóság, antiszemitizmus) túl a kötet másutt is egyoldalú szemlélettel, hiányosan tárgyalja a különböző történelmi jelenségeket (pl. az első világháború utáni békerendszert és ezen belül Trianont, a globalizációt, Magyarország ötvenes évekbeli eseményeit stb.).

írják Bánhegyi Ferenc könyvéről. Bánhegyi munkájával korábban mi is foglalkoztunk, itt és itt.

A másik ajánlott könyv szerzőjéről, Helméczy Mátyásról pedig ezt gondolják az aláírók: 

tankönyveihez nem kapcsolódnak ilyen kifogások, de a szerző másutt kifejtett, összeesküvés-elméleteket tartalmazó, és a szakmaiságot nélkülöző megközelítései adnak okot aggodalomra (ld. Fél évszázad eltitkolt történelme)

Közben sikerült megszereznünk az EMMI által a KLIK-es iskolák számára engedélyezett tankönyvek listáját. A lista, Hoffmann Rózsa távozó közoktatási államtitkár levelével együtt innen letölthető. A listáról látható, hogy sok választásuk már nem maradt a tanároknak.

Megosztás