Egyéb

Feljelentette az Egyenlítő blogot a szegedi egyetem

​Évek óta keringő lejárató propaganda alapján „oknyomozott” az Egyenlítő blog. A Szegedi Tudományegyetem büntetőfeljelentést tett a gazdasági és műszaki főigazgatót rágalmazó, csúsztatásokra és téves információkra alapozott irományok miatt.

Korábban az Átlátszó Oktatáshoz is eljutott az az ábra, amivel az Egyenlítő a szegedi egyetemről szóló cikksorozatát kezdte, de mivel nem találtunk visszaélésre utaló nyomot, ezért mi nem foglalkoztunk a témával. A régóta keringtetett grafika azt próbálja sugallni, hogy Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató barátait és üzlettársait ülteti az egyetem vezető pozícióiba. Az ábra időről időre külön erre létrehozott lejárató blogokon is felbukkan, és értesüléseink szerint nagyobb portáloknál is megpróbálták elérni, hogy foglalkozzanak a témával.

Végül csak az Egyenlítő blog volt hajlandó teret adni ennek, és helyből bele is szaladtak a pofonba. Majó „nepotizmusára” többek közt Bolgár Zsoltot, az Universitas Szeged Nonprofit Kft. vezetőjét hozzák fel, csakhogy Bolgár már 2000 óta vezette a cég jogelődjét, Majó pedig 2011-ben lett gazdasági főigazgató. De ez csak egy a cikksorozat súlyos tárgyi tévedései közül, ami azzal próbálja gyanúba keverni az SZTE-n két évtizede tanuló, majd dolgozó Majót, hogy vannak barátai az egyetemen, néhány docenssel pedig közös üzleti érdekeltségeik.

Az Egyenlítő blog Horváth Luca nevű szerzője adatigényléssel is megpróbálta alátámasztani a vádakat, ehhez az Európa Oktatás- és Rendezvényszervező Kft.-vel kötött szerződéseket kérték ki, ahol állítólag Majó Tamás, Majó Zoltán testvére dolgozik. A cikkhez fűzött kommentjében ezt a cég egyik dolgozója cáfolta. Az egyetem készséggel válaszolt az adatigénylésre, az Egyenlítő pedig szörnyülködve hozta le, hogy egy konferencián a cég 40 ezer forintért biztosít kávészünetet üdítőkkel, süteményekkel, két fős személyzettel, vagy 3 ezer forintért biztosít a résztvevőknek olyan repi pendrájvot, ami boltban megvásárolva sem olcsóbb. Külön vicces, amikor a gazdasági és műszaki főigazgatóság rendszerintegrációs megbízottját veszik elő, „polihisztorságnak” beállítva azt, hogy matematikát, informatikát és közgazdaságtant is tanult, az általa alapított, egyébként rendben működő és ismert vállalkozásokat pedig konkrét állítások nélkül „furcsa cégcsoportként” minősítik.

A Szegedi Tudományegyetem büntető feljelentést tett az Egyenlítő ellen. Szabó Gábor rektor megkeresésünkre azt válaszolta, hogy az ügy jogerős lezárultáig nem kívánnak nyilatkozni. 

Az Egyenlítő blognak egyébként már nem kell féltenie hitelét – tavaly nyáron ugyanis már bebizonyosodott a médiumról, hogy a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető függetlennek. A szerkesztőségnek Oroszvári Péter, az MSZP ifjúsági tagozatának volt elnökhelyettese adott utasításokat, Török Zsolt MSZP-szóvivő témajavaslatokat küldött, a főszerkesztő, Németh Gábor pedig Budapesten Societas-alelnök volt. A Goldenblog versenyt például a pártinfrastruktúrát felhasználva akarták elnyerni civil blogok elől, a pártirodákat járták, hogy szavazatokat gyűjtsenek és vezető szocialista politikusok is az Egyenlítőre szavazásra szólították fel táborukat. A szerkesztőség tagjai fontosnak érezték azt is, hogy megpróbáljanak eltüntetni a Facebookról egy kamu Puch László-profilt, idén pedig az Index értesülései szerint azért sztrájkoltak, mert már túl soknak érezték a szocialista vezetők beleszólását munkájukba.

Megosztás