Egyéb

Ostromállapot Kelet-Ukrajnában – frissítjük

(Fotó: Index.hu/AFP)

Ma magyar idő szerint hajnali 6-kor az ukrán hadsereg újabb katonai akciót indított az orosz szeparatisták ellen a Donyecki régióban. A szakadárok által teljes mértékben ellenőrzött Szlovjanszk városban ostromállapot alakult ki, a fegyveres összetűzések állandósultak. Közben az eddig többnyire békés Odessza központját is szakadárok foglalták el, a rendőrökkel való összecsapásban eddig az orosz fél szerint egy ember halt meg. Összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, Ukrajna pedig visszaállítja az általános sorkötelezettséget. Az elrabolt EBESZ-megfigyelőket ismeretlen helyre szállították a szeparatisták. Percről percre.

Élő közvetítésünk véget ért. A továbbiakban csak akkor jelentkezünk, ha rendkívüli esemény történik.

 

Az eseményeket budapesti időzóna szerint tüntetjük föl, Ukrajnában egy órával több van.

 

Az ENSZ BT ülése (élő)

 

 

01.02

Howard Amos odesszai tudósító szerint mindkét oldal használt botokat, köveket, molotov koktélokat, házi készítésű gránátokat és légfegyvereket a tegnapi összecsapások során.

 

00.37

Egy videó az odesszai tüntetésekről, ahol a orosz-párti aktivisták áttörik a rohamrendőrség sorfalát, és üldözőbe veszik az majdan-párti tüntetőket. A szeparatisták légfegyverekkel is támadták a  kb. 1000 fős helyi Majdan-felvonulást, az események ezután durvultak el. (Kyiv Post)

 

00.05

A kramatorszki összecsapások tesközelből. (inforesist.org)

 

23.43

Egy szlovjanszki lakos az ablakából filmezte le a távolból látszó és odahallatszó harcokat. (inforesist.org)

 

23.35

Egyes szóbeszédekkel ellentétben Szlovjanszk polgármesterét nem ölték meg, ellenben az ukrán hadsereg és az oroszpárti fegyveresek kramatorszki összecsapásában 20-an haltak meg, további 20 ember pedig megsebesült (Muhammad Lila/ABC News)

A pravda.com.ua információi szerint május 2-án 161 ember került kórházba a kelet-ukrajnai összecsapások során.

23.23

Howard Amos beszámolója szerint még nem tisztázott, hogy Odesszában melyik tüntető csoportnál vannak éles lőfegyverek. A korábban kiégett Szakszervezetek Házát a rendőrség elkerítette és bent még dolgoznak a tűzoltók. Száz méterre az épülettől rendőrök és orvosok vizsgálnak 8 holttestet.

23.07

Az orosz külügyminisztérium közleményben reagált a mai ukrajnai eseményekre. Ahogy írják:

Moszkva úgy látja, hogy Kijev újra bizonyítékát adta felelőtlen bűnőzői hozzállásának, és folyamatos szélsőjobboldali provokációkat hajt végre, a Jobb Szektor bevonásával, akik terrorhadjáratot folytatnak azok ellen akik a föderalizációt és a valódi ukrán alkotmányos reformot támogatják. Mi elítéljük mind a bünöző kijevi kormány szlovjanszki büntetőhadjáratát, mind pedig az odesszai tragédiát.

Zaklatottan fogadtuk a kijevi kormány odesszai bűneiről érkező információkat itt Oroszországban és felhívjuk Kijevet és nyugati szponzoraikat, hogy vessenek véget a törvénytelenségeknek, és cselekedjen az ukrán néppel szembeni felelősségük tudatában.

(Guardian)

23.00

Közzétették Barack Obama sajtótájékoztatójának átiratát, amely szerint ezt mondta ma az ukrajnai helyzetről:

Ahogy az ukrán haderő most bevonul, hogy helyreállítsa a rendet Kelet-Ukrajnában, mindinkább kézenfekvővé válik, hogy ezek az oroszpárti tüntetők egyáltalán nem békések, hanem felfegyverzett militáns csoportok, akik jelentős támogatást kapnak Oroszországból. Az ukrán kormánynak joga és felelőssége az, hogy a törvényes rendet ezen a területen fenntartsa, és Oroszországnak mindenképpen le kell fegyvereznie milcistáit, és be kell fejeznie az erőszakos provokációkat.

Azt is elmondta, hogy ezek nagyon nehéz idők, de Európának és az USA-nak „meg kell védenie közös értékeit”. (guardian)

22.45

John Baird Kanada külügyminisztere Facebook oldalán ismertette Kanada és Hollandia közös nyilatkozatát, amelyben kiállnak Ukrajna mellett és elítélik azt a viselkedést, amit Oroszország tanusít a válság ügyében. (Euromaidanpr)

22.33

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter szerint az ukrán eseméynek fényében a NATO-nak újra kell gondolnia kapcsolatait Oroszországgal, és el kell búcsúzni attól a gondolattól, hogy a hidegháború vége általános békét hozott Európába. „Hosszú távon Oroszország póbára fogja tenni katonai szövetségünk életképességét” – tette hozzá Hagel. Hagel ugyanakkor egyáltalán nem említette, hogy az amerikaiak már hetek óta jelentősen növelik jelenlétüket Kelet-Európában. (Guardian/Associated Press)

22.30

Howard Amos beszámolója szerint az odesszai összecsapások azután kezdődtek, hogy ukrán-párti tüntetőket támadtak meg orosz-párti aktivisták légpisztolyokkal. A rendőrség sokáig nem választotta szét a két csoportot, akik Molotov-koktélokkal és macskakövekkel dobálták egymást. Mindkét fél felfegyverkezett testpáncélokkal, sisakokkal, pajzsokkal, baseball ütőkkel, vasrudakkal, láncokkal és légpisztolyokkal. (Guardian)

22.09 

A harcok arcai. A BBC News képes összeállítást közölt a kelet-ukrán helyzet kulcsfiguráiról.

Vyacheslav Ponomaryov.jpg

Vjacseszlav Ponomarjov Szlovjanszk önjelölt polgármestere

Igor Strelkov.jpg

Igor Strelkov az orosz-párti fegyveres felkelők katonai vezetője.

Serhiy Taruta.jpg

Serhiy Taruta  Donyeck kinevezett kormányzója

Hennadiy Kernes.jpg

Gennagyij Kernesz, Harkov polgármestere

22.00

Szlovjanszk külvárosában az oroszpárti felkelők megtámadták az ukrán hadsereg állásait, két katona meghalt. (Guardian)

21.55

Fotó: Kijev-párti tüntető molotov koktélt dob az odesszai Szakszervezetek Házára, miután a rájuk támadó oroszpárti tüntetők azt elfoglalták. Az így keletkező tűzvészben az épületben legalább 30 ember halt meg. (Guardian/Stringer/Reuters)

21.52

A Washington Post információs térképe az Ukrajnában egymásnak feszülő katonai erők számait mutatja be:

21.40

Az odesszai oroszpárti aktivisták megelégelték az ellentmondó számokat a Szakszervezetek Házában meghalt emebrekről, ezért bementek a füstölgő romok közé, hogy maguk számolják meg a holttesteket. Videó a linken, gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott. (Guardian)

21.25

Az oroszpárti tüntetők elhagyták az Ügyészség épületét és a TV központot a kelet-ukrajnai Luganszkban. (EuroMaidan PR/New York Times)

21.17

Az ukrán kormány folyamatosan módosítgatja a halálos áldozatok számát Odesszában. Először azt közölték, az égő épületben 38 oroszpárti tüntető halt meg, néhány perce ezt a számot 27-re módosították. A valódi áldozato kszáma tehát minimum bizonytalan. (Guardian)

21:15

Moszkvai kérésre az EBESZ vezetői az ukrán kormányhoz fordulnak, hogy elérjék a Szlovjanszk elleni katonai akció mielőbbi leállítását. – Ezt közölte Andrej Kelin, az Orosz Föderáció EBESZ-nagykövete. (Oroszország Hangja)

20:55

Az odesszai rendőrség végül 4 halottról és 37 sebesültről számolt be az összecsapások során. Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök délután értékelte a donbaszi ukrán katonai akciót. Úgy látja, az előrehaladás megtört, az ellenállás továbbra is jelentős, de katonaság a súlyos veszteségek ellenére „komoly előrehaladást ért el.” A szeparatisták veszteségeiről az elnök csak annyit mondott, hogy jelentős, de számokat nem említett. (guardian/Kyiv Postvideó: EuroMaidan PR)

 

20.50

Szlovjanszkban továbbra sem nyugodtak le az események. A Guardian helyszíni tudósítói szerint kiújult az elszórt fegyveres harc, az Andrejekva-dhíd körnéykéről hallanak lövéseket, ordítozást. Odesszában eközben véget értek az összecsapások, az oroszpárti támadókat elvitte a rohamrendőrség. (Guardian)

20.25

Kijev: A ukrán kormány tagadja, hogy megszegték volna az április 27.-i genfi megállapodást katonai lépéseikkel. Csurkin orosz ENSZ-nagykövet ugyanis ezt állította. Azt is közölték, éppen az oroszok azok akik minden felhívás ellenére sem tettek semmit azért, hogy a helyzet nyugvópontra kerüljön. (Kyiv Post)

Moszkva: Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Facebookon azt írta, az ukrán kormánynak „azonnal abba kell hagynia saját állampolgárainak gyilkolását, különben súlyos következményekkel kell számolnia.” (Oroszország Hangja)

20.20

Odessza: „Az aluljáró bejáratánál baseballütős alakok állnak, minden áthaladót megkérdeznek: >> Odesszával vagy Moszkvával vagy?<< A helyes válasz: Odesszával.” – írja Howard Amos.

 

20:05

New York: Az ENSZ BT ülésén nem maradhatott el a szokásos amerikai-orosz szócsata ukrán ügyben. Samantha Powers, az USA ENSZ nagykövete azt mondta „Oroszország ezúttal Ukrajna tényleges megszállásához teremti meg az ürügyet.”, amire Vitalij Csurkin orosz követ csak annyit válaszolt, hogy ha az ukrán kormány „nem fejezi be bűnös portyáit a térségben, annak valóban súlyos következményei lesznek”. (guardian.co.uk)

Kijev:  Az EuroMaidan PR információi szerint orosz szeparatisták elrabolták Vaszil Budik grúz állampolgárt.

20.00

 Odessza: Az ukrán rohamrendőrség sorra menekíti ki és tartóztatja le a Szakszervezetek Házát megszálló fegyveres oroszpárti tüntetőket. A ház előtti téren Howard Amos tudósító legalább 7 holttestet számolt össze. A kijev-párti és oroszpárti tüntetők összecsapásait a rohamrednőrség órákon keresztül tétlenül nézte, a tűzoltóság az égő épületekből az ablakokon kimászó szeparatistákat mentettek. (Howard Amos twitter/guardian-co.uk)

Pisztollyal fenyegeti a kijev-párti tüntetőket egy odesszai szeparatista (fotó: guardian)

19:30

A nap folyamán a leghevesebb harcok Szlovjanszkban voltak. A helyi szeparatisták felszereltéségére jellemző, hogy két ukrán katonai helikoptert is lelőttek a város fölött, saját felvételeik szerint az egyik pilótáját ők mentették ki. Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár Washingtonban közös sajtótájékoztatón reagált a helyzetre. Obama újabb, keményebb szankciókat ígért ha a választás nem tud békés körülmények között lefolyni, Merkel kiemelte, továbbra is tartják magukat alapértékeikhez. Odesszában is eszkalálódi ka helyzet, a Kijev-párti tüntetők és az orosz szeparatisták közötti harcban egyre többen sérülnek meg. (guardian.co.uk/ Howard Amos, twitter)

​Szakács András – Tóth Csaba Tibor

Megosztás