Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Egyéb

szuPERnap pénteken az Átlátszó Oktatáson!

Izgalmas péntek elé nézünk – percrőlpercrével és egyéb audiovizuális nyalánkságokkal készülünk. Nem, nem akciós a szívlapát a teszkóban, hanem bevesszük pár órára Szegedi Törvényszéket, ahová maga Török Márk, valamint a kazah konzul citált bennünket.

Mint ismeretes, néhány hét eltéréssel két idézést is kaptak blogunk szerzői. Az első megtiszteltetés Tóth Csaba Tibor szerzőnket érte egy helyreigazítási kérelem formájában. Februárban listába szedtük vezető tisztségviselők nyilvánosan elérhető önéletrajzai alapján, hogy kik tüntetik fel PhD-ként az Econovum Akadémia, valamint a Newport International University által kiadott “képesítéseket”. Köztük van a tiszteletbeli kazah konzul, Horváth László is.  A cikk megjelenését követően Horváth úr jogi képviselője helyreigazítási kérelemmel élt, de arra érdemi cáfolat hiányában nemet mondtunk. Az ügy most bírósági szakaszba ért, holnap délután 13:30-kor kezdődik a tárgyalás.

Előtte 11:15-től lesz másik pörünk, ami egy felsőoktatási celebritáshoz köthető: a dél-alföldi hallgatói képviselet gránitszilárdságú vezetője, az SZTE EHÖK örökös Elnöke, maga Török Márk ragadott illetékbélyeget és perelte be szerzőnket, Szalai Balázst. A csatolt iratok szerint a szeptemberi HÖK választásról szóló cikkünk csapta ki a biztosítékot, de ellentétben kazah rajongónkkal, Török nem a helyreigazítás rögös útját választotta. A poszt amúgy a választások során gyűjtött negatív tapasztalatainkat összegzi, amelyben külön érdekesség a közjegyző által tanúsított urnázárás. Ez évek óta húzódó probléma, a szabályozás homályba vész, a konkrét gyakorlat pedig minimum kétséges, hiszen a záráskor a közjegyző csak azt tanúsítja, amire megkérik. És a gyakorlatban többnyire csak arra kérik, hogy a HÖK Felügyelőbizottsága által elhelyezett bélyegzőt vegye jegyzőkönyvbe, amit mi fenntartásokkal fogadtunk, sőt amikor ezt egy induló szóvá tette, igen különös ellenállásba ütközött.

Hónapokkal a cikk megjelenését követően Török Márk Elnök Úr ügyvédhez fordult és helyreigazítás helyett személyiségi jogi pert indított. Sajtójogban nem jártas olvasóinknak jelezzük, hogy helyreigazítási kérelemmel csak a cikk megjelenését követő harminc napon belül lehet élni. Hősünk viszont látványos logikai ívet húzva keresétében eggyé vált a hallgatói képviselettel: mivel mi egy intézményt és annak munkavégzését kritizáltuk, ennek képviselője pedig kizárólagosan Török Márk, ezért őt magát sértettük meg! Szóval szívlapát-leárazás helyett nagy PER nap lesz pénteken, kövessetek bennünket, mert kontent az lesz, ebben biztosak vagyunk!

(illusztráció forrása: ThinkProgress.org)

Megosztás