Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Egyéb

Ügyvédjén keresztül üzent nekünk a plágiumgyanús pályázó

Az Átlátszó Oktatás eddig négyszer foglalkozott Bazsáné Dr. Szabó Marianne különböző plágiumgyanús pályázataival. Először tavaly írtunk arról, hogy egy másik iskolába valaki által már beadott pályázatból vélhetően átemelt részeket, amikor a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium vezetésére pályázott a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa. Aztán kiderült, hogy idén egy nagyon hasonló pályázatot adott be egy másik iskolába. Sőt kettőbe. Miután posztjaimban részletesen dokumentáltam, hogy Bazsáné pályázatai plágiumgyanúsak és egymásból is átvettek részleteket, emailben kérte a posztok eltávolítását. Minisztériumi email-címéről írt levelében azzal vádolt, hogy posztjaim ,,adatvédelmi és személyhez fűződő jogait sértik” és,,tartalmában botrányos minőségű” munkáról van szó. Posztomban megírtam, hogy azok a személyes adatok, melyek szerepelnek a pályázatához csatolt önéletrajzában, és így közzétételre kerültek posztomban megtalálhatóak az interneten: konkrétan kormányzati honlapokon volt hozzáférhető Bazsáné lakcíme, email címe és telefonszáma. Ezt írtam az ügyről:

Abban igaza van Bazsánénak, hogy email címe, telefonszáma és lakcíme a pályázatból nem nyilvános. Viszont ezek is megtalálhatóak az interneten. Lakcímét például saját minisztériuma tette nyilvánossá ebben a dokumentumban. Egyik email címét és telefonszámát az Országos Doktori Tanács tette közzé honlapján. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elérhetővé tette ebben a táblázatban a mobilszámát, a lakcímét, a személyes email címét és anyja nevét is. Mivel ezek az adatok egyébként is mindenki számára elérhetőek az interneten, nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget, hogy benne vannak az általunk megszerzett pályázati dokumentumokban is.

Bazsáné azonban vélhetőleg nem értett velem egyet a kérdésben, ugyanis ügyvédjén keresztül újra megkeresett, és felszólított, hogy távolítsam el posztjaimat. A Dr. Kathy Szilvia debreceni ügyvédtől kapott levél itt letölhető.

Bazsáné ügyvédje több dolgot is kifogásol cikkeimben:

  • a plágiumgyanúval kapcsolatban megfogalmazott állításaim valótlanok és sértőek, ráadásul mellőzik a forrásokat
  • különösen sértő, hogy egyik cikkem címében Bazsáné ,,B-né Sz. Marianneként szerepel”, ez ugyanis Dr. Kathy szerint bűnügyekre emlékeztet
  • közzétettem ügyfele önéletrajzát és benne személyes adatait, és ezeket akkor sem távolítottam el, amikor ezt Bazsáné külön kérte
  • levéltitkot sértettem, mert Bazsáné hozzájárulása nélkül közzétettem nekem írt emailjét (egyébként azt írja, hogy az ügyvédi levelet sincsen jogom közzéteni).

Természetesen visszautasítom azt a vádat miszerint állításaim valótlanok lennének, hiszen posztjaim jól dokumentálják a plágiumgyanút. Mivel úgy tűnik, hogy hiába érhetőek el egyébként Bazsáné személyes adatai kormányzati forrásokból az interneten (ittitt és itt), valamiért annak nem örül, hogy blogunkon megjelent önéletrejzában is megtalálhatóak, önéletrajzából eltávolítottam ezeket. Végül az általunk megkérdezett jogász és az internetek szerint a levéltitok megsértésével kapcsolatban is téved Dr. Kathy Szilvia és Bazsáné Dr. Szabó Marianne.

Megosztás