Egyéb

Még a felsőfokús diákok szerint is nehéz volt a szövegértés az érettségin

Az idei angol érettségin az egyik szövegértési feladat a diákok szerint nagyon nehezen érthető volt. Megoldották a feladatot felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezők is: szerintük is különösen nehéz volt ez a feladat.

Négy tanár töltette ki a különböző osztályokban az érettségi hallgatási tesztjeit a saját diákjaival. Összesen 49-en oldották meg, mind nyelvvizsga-közeli állapotban voltak (vagy előtte álltak, vagy már van nyelvvizsgájuk). Az első feladaton (amire azt mondják, hogy hibás volt) átlagosan 3,9, míg a másik kettőn 6,8 és 6,4 pontot szereztek a diákok.

Még a felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező diákok is átlagosan két ponttal rosszabbul teljesítettek az első feladaton. (Mind a három feladat tíz pontos volt.) Ez azért különösen furcsa, mert az érettségi középfokú nyelvvizsgát ad, tehát elvileg sokkal könnyebb, mint a felsőfokú nyelvvizsga. A felsőfokús diákok így is csak átlagosan 6 pontot szereztek.

Az eredményeket közzé tevő blog szerint ezek az eredmények is alátámasztják, hogy az idei angol érettségi miatt panaszkodó diákok jogosan háborodtak fel: nehezebb volt ez a hallgatási feladat, mint az elmúlt években megszokott. Hétfőn adatigénylést küldtünk az EMMI-nek az Átlátszó.hu Ki Mit Tud? rendszerén keresztül, a három szövegértési feladat átlagpontszámaira kérdeztünk rá.

Megosztás