Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Egyéb

Titoksértés az NKE-n?

A Nemzeti Közszolgálati egyetem véleményünk szerint titkos, minősítéssel ellátott anyagot osztott meg honlapján. A Magyar Tudományos Akadémiát kérdeztük, hogy a Belügyminisztérium feloldotta-e Bukovics István munkáinak titkosítását. Nem. Mi lesz most?

Miután megírtuk Bukovics Istán, az NKE KTK Doktori Iskolája vezetőjének szövevényes tudományos életútját, az egyetem már-már nevetséges helyreigazítási kérelmet fogalmazott meg a cikkel szemben,hazugsággal tarkítva. A helyreigazítási kérelemben összefoglalva az állt, hogy soha nem voltak ilyen minősítéssel ellátva Bukovics dolgozatai. Párhuzamosan közzétették a honlapjuk Bukovics dolgozatait, aminek titkosítását korábban az MTA és a Belügyminisztérium is megerősítette. A Belügyminisztérium az NKE fenntartója.

Megkerestük az MTA-t és a BM-et a helyreigazítási kérelem után, hogy történt-e változás a dolgozatok minősítését illetően, vagyis a cikk óta megpróbálták-e gyorsan feloldani a minősítést. A BM nem válaszolt azóta sem, az adatkezelő MTA viszont igen.

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Megkeresésére válaszolva az alábbi információkkal segíthetjük munkáját.

A Belügyminisztérium – mint minősítő – részéről nem érkezett tájékoztatás a Magyar Tudományos Akadémia Titkárságára a Bukovics Istvánra vonatkozó iratok minősítésének megszüntetésére vonatkozóan. Erre tekintettel az MTA Titkárság a minősített adatok kezelésére vonatkozó követelményeknek megfelelően kezeli továbbra is a hivatkozott dokumentumokat.

A minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény 8. szakasz értelmében a minősítő hatáskörébe tartozik a minősítés megszüntetése, fenntartása, a minősítési szint csökkentése, illetve az érvényességi idő módosítása. E tekintetben tehát az MTA Titkárságnak (és az érintett személynek) nincs rendelkezési jogosultsága.

Üdvözlettel:

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA TITKÁRSÁGA

KOMMUNIKÁCIÓS FÕOSZTÁLY
(2014. június 24.)

Tehát még nincs hivatalos tájékoztatás arról, hogy feloldották-e a titkosítást. Ehhez képest a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján még mindig ott díszelegnek a dolgozatok. Minősített adattal történő visszaélés esetén a minősítő, tehát a Belügyminisztérium tehet feljelentést, igen súlyos bűncselekményről lehet szó.

Megtörténhet az is, hogy a Belügyminisztérium feljelenti az általa fenntartott egyetemet. Igencsak kínos lenne, hiszen az NKE működése pont ezen szabályok betartásán nyugszik. A titkosítás megléte vagy megszüntetése azonban nem tisztázza azt, hogy Bukovics miként lehetett a korábbi cikkünkben vázolt körülmények között a doktori iskola vezetője.

U.Gy.

Megosztás