Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Egyéb

ELTE: a legsúlyosabb felelősségre vonásra lehet számítani

Reggel fél kilencre hívott össze sajtótájékoztatót a gólyatáborok kapcsán az ELTE rektora, dr. Mezey Barna. Az egyetem képviseletében részt vett az eseményen dr. Fábri György kommunikációs igazgató, Zaránd Péter az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke, valamint a Tanító- és Óvóképző Kar dékánja, Dr. Mikonya György. A sajtóban megjelent információk birtokában az ELTE fegyelmi eljárást indított a nemi erőszakkal gyanúsított hallgatóval szemben, ami a rendőrségi nyomozás lezárultáig tart. Az erőszakot egy elsőéves hallgatóval szemben követték el a TÓK gólyatáborában múlt hét szombaton Fonyódligeten. Felfüggesztették a TÓK HÖK elnökének, Galántai Tamásnak a státuszát, vele szemben is fegyelmi eljárást indítottak. Felfüggesztésben részesültek az egyetem egy másik, ÁJK gólyatáborának szervezői, illetve a kar HÖK elnöke is.

10352196_10204395020386390_4181769790160354583_n.jpg

Az egyetemi vezetés nagyjából megismételte korábbi közleményét, valamint megerősítette, hogy az elkövető az egyetem hallgatója, a gólyatábor egyik szervezője volt, de nem a TÓK-é, hanem a BTK könyvtáros szakára jár. A vezetés köszönetét fejezte ki a sajtónak, hogy az információk és tények gyors feltárásával az egyetem is tájékozódni tudott, hiszen a nyomozás miatt a rendőrség csak korlátozottan informálhatta őket. Egy lánytól kapott, más forrásból is megerősített értesüléseink szerint Galántai tudhatott K.S.SZ. büntetett előéletéről, azonban ezeket a jelzéseket figyelmen kívül hagyta, így engedhette, hogy a fotós szervezőként is részt vegyen a táborban.

Mezey elmondta, hogy amint tudomást szereztek a történtekről, azonnal összehívták az egyetemi vezetést. Megítélésük szerint a szervezők nem tudtak élni a rájuk háruló felelősséggel, a történtek fényében az egyetemtől való eltanácsolásukat sem zárták ki, péntekre ígérték a vizsgálatok eredményét.

Határozatképtelen a két érintett kar tanácsa

Kihangsúlyozták, hogy nem szabad összemosni a nemi erőszak ügyét az Állam- és Jogtudományi Kar gólyatáborában történtekkel, ahol a hallgatók obszcén és alpári viselkedése és énekeik az ELTE jó hírében okoztak kárt, szembementek a normákkal. Az ÁJK HÖK elnök tevékenységét is felfüggesztették és vizsgálják felelősségét, csakúgy mint a gólyatábor lebonyolításában részt vevő instruktorokét is, akik munkáját szintén felfüggesztették. Kérdésünkre Mezey Barna és Zaránd Péter elmondta hogy a beiratkozások és a félév kezdete miatt intézkednek az érintettek ideiglenes pótlásáról, hogy a beiratkozott és idősebb hallgatókat segíteni és informálni tudják a tanulmányi ügyekben. Az eddigi képviselők nem használhatják az egyetem különböző fórumait sem. A két egyetemi kar tanácsa a HÖK elnökök státusza miatt határozatképtelen, ezért is foglalkoznak gyors eljárásban, péntekre ígérték a belső vizsgálatok befejezését. Nincs szó a HÖK feloszlatásáról vagy felszámolásáról, ez nem szándéka és nincs is joga ehhez a vezetésnek. Gólyatáborokat a jövőben csak az egyetemi vezetéssel közösen elfogadott szempontok és biztosítékok alapján lehet majd szervezni, ennek a rendszernek a kidolgozása a HÖK-kel közös egyeztetéseken történne.

Erkölcsi bizonyítvány a felvételihez?

Mezey elmondása szerint felvették a kapcsolatot a miniszterrel, javaslatuk szerint a jövőben legyen lehetősége az egyetemeknek a  felvételinél erkölcsi bizonyítványt kérni. Ez a régebbi felvételi eljárások során gyakorlat volt, de nem szabad a felsőoktatási részvétel feltételének szabni, csak tájékozódásra lehetne használni, hogy elkerülhetőek legyenek a hasonló estek. Az egyetem vezetése nem tudott a gyanúsított hallgató múltjáról, bár a bűntettei mára egyébként is elévültek. Zaránd Péter is elmondta, hogy az EHÖK nem tudott a gyanúsított hallgató előéletéről. A karokon a vizsgálat végén derül ki, hogy ki tudott a tábori fotós múltjáról.

Felháborodtak a Class FM Morning Showján

Fábry György közölte, hogy a hallgatók és vezetők többségét felháborította a Class FM reggeli műsora, a rádió meg nem nevezett vezetője levélben elnézést kért a műsorban elhangzottak miatt.

Megosztás