Bezárás
Egyéb

A kevesebb több a HÖOK-nál

Izgalmas közleményt eresztett meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Navracsics Tibor EU biztosi jelölése alkalmából: Megköszönték, hogy jelentős forrásbővítéssel segítette minisztersége alatt a hazai ifjúságügyet. Most felhúzott szemöldökkel és értetlenül néz? Mi is másképp emlékszünk.

Screen-Shot-2012-09-07-at-9.06.05-PM.jpg

A közlemény:

„A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának vezetősége üdvözli, hogy Jean-Claude Juncker Navracsics Tibort az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak jelölte.
Navracsics Tibor együttműködésével támogatta a hallgatói képviseletet; minisztersége alatt jelentős forrásbővítéssel segítette a hazai ifjúságügyet, támogatva ezzel a magyar fiatalokat.
A felsőoktatás területén szakmai munkássága széles körben elismert, a hallgatók választása alapján 2007-ben az ELTE jogi karának az év oktatója volt.
Bízunk benne, hogy kinevezésével a fiatalok partnereként hasonló támogató fellépéssel segíti az európai ifjúság ügyét.[..]”

Körösparti Péter elnök
Kiss Dávid elnökhelyettes
Gulyás Tibor alelnök

Most szeretnénk bemutatni egy árulkodó anyagot a legutóbbi OECD jelentésből, amit a Portfolio.hu dolgozott fel az Elkeserítő jelentés érkezett: hanyatlóban a magyar oktatás” című cikkében.

 

oecd1-20140915.png

Valamint idézzük fel a HÖOK 2012. decemberi közleményét a tüntetések idejéből:

“Az elmúlt két és fél év kormányzati intézkedései mára tarthatatlan helyzetbe sodorták a felsőoktatást. Az alaptörvénnyel és az Európai Unió jogával is szembemenő hallgatói szerződés bevezetése, az államilag finanszírozott keretszámok folyamatos csökkentése, egyes szakterületek megbélyegzése, a drasztikus forráskivonások és az intézmények oktatási, gazdálkodási és önigazgatási autonómiájának semmibevétele méltatlanok azokhoz az értékekhez és célokhoz, amelyek nevében elkövették őket.”

A tüntetéssorozat azzal zárult, hogy zárt ajtók mögött megegyezett a HÖOK és a Navracsics Tibor képviselte kormányzat, részletek nem szivárogtak ki a tárgyalásokról, így a hallgatók nem tudják, legfeljebb csak érzékelhetik, hogy miben egyeztek meg képviselőik.

A HÖOK 2013-as tavaszi vezetőképzőjén “A felsőoktatás finanszírozásának jövője” címet viselő szekció arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogy a hallgatói létszám illetve az államilag finanszírozott helyek csökkenése, valamint a felsőoktatást érintő forráskivonások milyen irányba befolyásolják a felsőoktatás jövőjét. Későbbi beszámolókból nem derül ki, hogy milyen választ találtak (de legalább keresték), azonban ha nem is volt forráskivonás, sőt forrásbővülés volt, akkor nincsenek is kérdések, ugyebár.

U.Gy.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom