Állami milliárdok, keleti nyitás: Lezsák Lakiteleki Népfőiskolája

kurultaj2

A 2015-ös költségvetés szerint a Fidesz frakcióvezető-helyettesi és az Országgyűlés alelnöki posztját is betöltő Lezsák Sándor által alapított Lakiteleki Népfőiskola 300 milliónyi működési támogatásra számíthat, valamint kétmilliárd forintot kap épületeinek rekonstrukciójára és fejlesztésére. Legutóbb tavaly év közepén kapott egy 170 milliós épületfejlesztési támogatást a Népfőiskola, de 2013 nyarán is megszavazott másfél milliárdot az Országgyűlés különféle fejlesztésekre.

A Népfőiskola felülnézetből (lakitelek.hu)

A közpénzzel alaposan kitömött Lakiteleki Népfőiskola 2013 márciusában indította el a Keleti Nyitás Kollégiuma (KNYK) elnevezésű képzést, amely 35 éven alatti fiataloknak kínált kétéves, negyedévente egy – összesen tehát 8, noha ezt már most túllépték – hétvégi foglalkozást. A leírás szerint „a képzés célja egy olyan átfogó szaktudás átadása, amely révén a hallgatók képessé válnak a Keleti Nyitás stratégia megvalósulásának hathatós támogatására.”

A birtokunkba jutott részletes programok szerint a felhívásban szereplő, a diákok által térítendő tandíj, amely 4500 forint / alkalom volt a költségek egyharmadát fedezi. A szokásosnál hosszabb nyári szabadegyetem 6500 forintjába került a hallgatóknak. A hallgatók száma mintegy ötvenre tehető (bár bizonyosan volt lemorzsolódás, ld. lejjebb), és a 2014 decemberi hétvége volt a tizenegyedik alkalom, így a Népfőiskolának a KNYK-ra fordított közvetlen kiadásai elérhetik a hatmillió forintot is.

A KNYK témái közül beszédesek például a „Keleti Nyitás közvetlen előzményei és indokoltsága,” a „több lábon állás és a szövetségkötések versenye,” vagy éppen a „stratégia célkitűzései és kulcselemei, a feladatok és az eszközrendszer.” Látnivaló, hogy a keleti nyitás állítólagos indokoltságának elméleti megalapozása mellett a gyakorlati kérdésekre is figyelmet fordítottak a szervezők. Noha az előadásokról kevés információ található meg az intézmény honlapján, az általunk megszerzett részletes programok és a hivatalos beszámolók alapján már több minden kiderül a KNYK-ról.

A részletes programokból kitűnik, hogy a fenti témakörök helyett inkább egy-egy ország bemutatása dominált a hétvégéken, kiegészítve egy sor lazán kapcsolódó programmal. A második foglalkozáson például Stier Gábor újságíró Országkapuk és kulcsok a keleti nyitáshoz című előadásával indult, majd másnap következett Bába Iván, a Külügyminisztérium államtitkára Nemzet és politika, nemzetpolitika valamint Szájer József EP képviselő Nemzetpolitika az Európai Parlamentben előadása. A hétévégén szerepett kapott még Csallóközi Zoltán, a miniszterelnök-helyettesi titkárság kabinetfőnöke, aki keleti egyházakról adott elő, illetve Tóth Norbert, a százmilliós állami megrendeléshez jutó Forrás Galéria igazgatója, aki Világhírű lehet-e a magyar művészet? – A kortárs magyar művészet lehetőségei, erősségei, gyengeségei Közép- és Kelet-Ázsiában címmel tartott előadást. A sort az antropológusként aposztrofált Bíró András Zsolt, a Kurultaj főszervezője zárta  Ázsiai körkép című előadásával.

A fentiek mellett a KNYK második hétvégéjén előadott Vilajat Gulijev azerbajdzsáni nagykövet is. Noha az eseményről nem került fel beszámoló a Népfőiskola honlapjára, egy azeri híroldal beszámolója szerint a Hejdar Alijev volt azeri elnök születésének 90. évfordulóján előadó nagykövet magasztalta a KGB-vezérből diktátorrá avanzsált Alijevnek az államépítés terén elért eredményeit illetve felszólalt az „örmény agresszió” ellen. Az OCCRP oknyomozó szervezet egyébként 2013-ban az év legkorruptabb emberének választotta Ilham Alijev azeri elnököt, Hejdar Alijev fiát. Idén Putyin mögött Orbán Viktor végzett a megosztott második helyen.

Alekszander Tolkacs orosz nagykövet 2013 októberében adott elő a KNYK-ban. Mintegy előrevetítve a krími és donbasszi orosz agressziót, Tolkacs párhuzamot vont Orbán „nemzetegyesítő” politikája és Putyin hasonló törekvései között. Tolkacs az Eurázsiai Unió előnyeit hangsúlyozta azzal az EU-val szemben, amelyben „a magyaroknak már ahhoz is engedélyt kell kérniük, hogy a mellékhelyiségbe kimehessenek” – ahogy a nagykövet fogalmazott.

Alekszander Tolkacs (lakitelek.hu)

Már a Krím annektálása és a donbasszi konfliktus kitörése után látta vendégül a KNYK a kollégium egyik főszervezőjét, Keskeny Ernő Külügyminisztériumi főosztályvezetőt, egykori moszkvai, jelenlegi kijevi nagykövetet, aki évek óta egyengeti a Fidesz orosz kapcsolatait. A beszámoló szerint Keskeny kijelentette, hogy azért támogatjuk Ukrajnát, mert a legnagyobb szomszédunk és jelentős gazdasági kapcsolatok kötik Magyarországhoz. Orbán Viktor pár nappal korábbi szavait visszhangozva Keskeny utalt arra is, hogy a kormány szívesen látná Kárpátalja autonómiáját. Arról nem szól a hír, hogy mindemellett kiállt-e Ukrajna területi integritása mellett.

Tavaly márciusban Lezsák meghívására a belarusz nagykövet látogatott el a Népfőiskolára, hogy előadást tartson a KNYK hallgatóinak Európa utolsó diktatúrájának „Magyarországgal való kapcsolatáról, ami nem csak gazdasági, de politikai értelemben is egyre teljesebbé válik.” Ez a kijelentés szöges ellentétben áll a kormány állításával, miszerint viccelt volna Lukasenka, amikor 2012-ben kétes értékű dícséretet fogalmazott meg Magyarországgal kapcsolatban, kijelentve, hogy a magyaroknak „végül elegük lett a demokráciából és a piacgazdaságból és kijózanodtak.”

Aljakszandr Hajnouszki belarusz nagykövet és Lezsák Sándor (lakitelek.hu)

Októberben adott elő a KNYK-ban Jurij Poljakov orosz író, a Lityeraturnaja Gazeta (Irodalmi Újság) főszerkesztője, aki Lezsák szerint „érzi a rendszerváltó valóságot.” A valóságot érző Poljakov előadásában többek között kifejtette, hogy az orosz-ukrán konfliktus gyakorlatilag egy „megfordított Trianon,” és kifejezte támogatását Putyin politikája iránt, mondván, hogy „ebben a történelmi helyzetben Putyinnak van igaza.” Az előadás fényét emelte még a mintegy 360 millió forint állami támogatással induló Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (RETÖRKI) főigazgatója, az MSZMP-ből az MDF-be, majd Pozsgay Nemzeti Demokrata Szövetségébe igazoló Bíró Zoltán is. A pártállam és az állampárt átmentését harcosan pártoló Bíró erkölcsi romlásként írta le a rendszerváltás óta eltelt 25 évet, hozzátéve, hogy „kétségbeejtő cirkusz alakult ki a társadalomban politika címén.”

Amikor ma a publicista (a „közíró”) a kétharmados kormányt védi, ahelyett, hogy hagyományosabb szerepében inkább talán ellenzéki sáncokat védene, akkor a hazáját és a nemzeti kultúráját védelmezi, mert belülről és kívülről is azt támadják eszelősen és minden méltányosságot nélkülözve.

Bíró Zoltán

Megkíséreltük felvenni a kapcsolatot több KNYK-s diákkal is, azonban a legtöbben nem válaszoltak a kurzusra vonatkozó kérdéseinkre. Több olyan diákkal is beszéltünk azonban, akik néhány alkalom után otthagyták a programot. Egyikük kifejezetten a kollégiumi programok szakmaiságát kifogásolta, hozzátéve, hogy hiányoztak a kérdéseket több szempontból bemutató viták, kerekasztalok is.

Az általunk megszerzett részletes programokból kiderül, hogy a fent említett előadókon kívül további kormányközeli személyeket is felkértek az oktatásban való részvételre, így például az azóta letartóztatott Kiss Szilárd moszkvai mezőgazdasági attasét, a Magyar Nemzettől pedig a Putyinnal szemező Stier Gábort és a befuccsolt Nyirő-temetést megszervező Lukács Csabát.

Az ideológiailag megfelelő és a valóban hozzáértő előadók mellett feltűntek az elmaradhatatlan ezoterikus nézeteket valló, de a keleti nyitásban esetenként fontos szerepet kapó személyek is. Ilyen volt például a 2013-ban tisztikereszttel kitüntetett „természetgyógyász” Eőry Ajándok, a Fidesz ezoterikus jobbszárnyához közeli médiumok és rendezvények kedvelt előadója, vagy éppen Obrusánszky Borbála, aki nemrégiben a török és azeri nagykövetek jelenlétében megtartott könyvbemutatóján adta elő, hogy a magyarok Azerbajdzsánból hozták a kereszténységet.

Az ezoterikus-áltudományos vonal nem véletlenül került a programba. Lezsák csak a Függetlenség című MIÉP-közeli lapnak nyilatkozott hosszabban, a KNYK-ról, még a program elindítása előtt, 2013 februárjában. Az interjúból azonban kiderül, hogy bár Lezsák kifejezetten a kormány keleti nyitás-politikája embereanyagának felkészítését tartotta szem előtt, ebben fontos szerepet tulajdonított a turanizmusnak, melynek ő az egyik legbefolyásosabb képviselője. Ennek megfelelően Lezsák azt állította, hogy „a közép-ázsiai népekben erős rokontudat él a magyarok iránt (…) ez a ‘testvéri’, rokoni kapcsolat jó alapja lehet egy még szorosabb együttműködésnek.” Lezsák ezután egy, a Kossuth Rádió által készített interjúban is a vélt rokontudat bizalmi tőkét generáló hatását bizonygatta.

Lezsák Sándor, a Kurultaj fővédnöke a rendezvény „hun- és türktudatú vendégeit fogadja a Parlamentben 2012-ben (MTI / Soós Lajos)

Kérdéses azonban, hogy a képzés és a kulturális-vérségi megközelítés mennyiben illeszkedik az Orbán Viktor által 2014 augusztusában meghirdetett, kizárólag gazdasági alapú, elveket és ideológiai közösséget mellőző új külpolitikai irányvonalához. Egyébként ez utóbbival szöges ellentétben álló elveket fogalmazott meg a KNYK-ban 2013 májusában Szájer József fideszes EP-képviselő is, aki a kereszténység mint összetartó erő fontosságára hívta fel a figyelmet, kifogásolva, hogy e helyett a gazdaság vált a kapcsolatok mozgatórugójává – mindezt egyébként az 1968-as francia diáklázadások szellemi hatásának tulajdonította.

 

Kálmán Mihály

 • Tibor Gulyás

  azt én is igencsak hiányolom hogy a miértekről nem nagyon esik szó, az eseményeket úgy tálalja a média mint valami szappanoperát..

  • Lacz

   Azért lehetett a komoly magyar médiában (igen, azokban, akiki a pfujplutokrata összeesküvők kezében vannak) komolyabb elemzéseket is. De lehet fordulni a külföldi médiához is.

   • Tibor Gulyás

    mármint hogy ‘mertazorbánaztakarja’?
    mert kb. ilyen típusú elemzésekre lehet számítani a “komoly” magyar médiában..
    ellenben a “komolytalan” magyar médiában ma végre hallottam egy korrekt érvelést Juncker mellett..(ATV újságíróklub 1.rész)..:-)

    • Lacz

     Attól tartok, hogy én nem azt nevezem komoly médiának, amit Te “komoly”-nak. Az ATV például nekem kicsit komolyabb, mint a Hírtv vagy az Echo. De koolynak az Ést-, a HVG-t, a portfolioé.hu-t, a napi.hu-t (amely elvált a Barcza kezében lévő Napi Gazdaságtól) stb. tartom. Szóval mintha egyetértenénk.
     Én egyékbént olyan elemzésekre gondoltam, amelyek nem feltétlenül Juncker mellett szólnak, hanem részletezik az erővonalakat, hogy ki miért van (vagy lett) Juncker mellett, illetve melyek a fenntartások.

     • Tibor Gulyás

      a már kialakult erővonalak tekintetében gondoltam a komolyságot, amúgy én is inkább hvg-t és atv-t fogyasztok, viszont az elemzéseknél én azt hiányolom, hogy mint szavazó lássam hogy miért jó vagy nem jó nekem Juncker..
      az erővonalak és politikusi ambíciók kevésbé érdekelnek..

 • Lacz

  Azért nem ártana tudni a különbséget az offshore és az alacsony adókulcsú országok között. Mondjon valaqki viszont még egy miniszterelnököt, aki egy mezőgazdasági és acélipari országból ilyen gazdasági erejű országot hozott létre, vagy akinek az országa ilyen szinten túlélte a válságot (a jelenlegi szigorítások arról szólnak, hogy 2020-ra ne érje el az államadósság a GDP 25%-át). VIszont Orbán Viktornak valóban nagy esélye volt Juncker megválasztásának megakadályozására. (Hallod, hogy dübörgünk? – mondta Cameronnak).

  • Zoltán Pogátsa

   Offshore az az UNCTAD, a BBC és a QUarterly Journal of Economics szerint is. Nem egyszerűen alacsony adókulcsú ország. Az mondjuk Szlovákia.

   • Lacz

    “Under no circumstances take any decision” is megszólalt? Mi lenne, ha érveket és nem abszolót tekintélyeket vonultatnánk fel? Offshorenak nem nevezhetjük azt, ajmikor a belföldiekkel azonos feltételeket élveznek a külföldi befektetők/jövedelemtulajdonosok.

    • Zoltán Pogátsa

     Adóparadicsomnak azt nevezzük, amelyik más országok adóbázisát elvonva igyekszik gazdagodni.

     • Lacz

      Adóparadicsomnak, de nem offshore-nak. Pont ezt a distinkciót hiányoltam (amúgy a definíció pontatlan, mert az igyekvés nehezen biztonyítható. A luxemburgi adókulcsok nem kiemelkedően alacsonyak, az említett cégeknek tényleges operációjuk van az országban.
      A BBC mint adóparadicsomok és offshore minősítésére szakosodott, egy folyóirat mint intézmény, és a “pártatlan” tax justice network. Én az Európai Bíróságot tudnám idézni a Cadbury ügyben.

     • Zoltán Pogátsa

      :))) Ezekben tényleg hiszel is? :)) Olvasd el léci az anyagokat. :)

     • Lacz

      Rossz hírem van: tudom, nem hiszem. Eléggé ismerem a luxemburgi gazdaságot. Aki hisz, az az, aki frázisokkal dobálózik és a BBC-t meg a Tax Justice Networkot idézi mint megdönthetetlen bizonyítékot (persze utána kiderül, hogy a BBC adóparadicsomnak nevezi, nem offshorenak, a Tax Justice Network meg ugyanúgy bizonyíték nélkül offshorozza le, illetve azok a szolgáltatások, amelyeket offshorenak nevez, a szakmai nyelvben nem azok).

    • Zoltán Pogátsa

     Ráadásul ezek nem egyszerűen abszolút tekintélyek, hanem erre szakosodott intézmények, amelyek részletesen leírják, hogy miért offshore Lux. Hozzátenném még a Tax Justice Networkot.

 • Lacz

  Ja, és Szájer József “hivatalos” indoklását nem tetszett olvasni? Luxemburgiak szóltak be legelőször a médiatörvény miatt (igaz, sikerült az illető pártállását eltéveszteni az Európa-szakértő úrnak), majd V. Reding következett (akire Junckernek már azért sincs befolyása, mert erőteljesen riválisok).

  • Zoltán Pogátsa

   U r stuck in ur discourse. :)

 • ns222

  Pogi, ugyan nem tartozik ide, de talán itt olvasod azért:
  Ha lehetséges tedd már a facebook oldalad “követhetővé”. Nem ismerjük egymást személyesen, ezért nem szeretnélek bejelölni, viszont érdekes cikkeket teszel közzé és érdekes viták alakulnak ki amikre meg kíváncsi vagyok!
  Köszi! :)

  • Zoltán Pogátsa

   RSS-re gondolsz? Vagy mire?

   • Zoltán Pogátsa

    Van a PogiBLog oldal a Facebookon, az követhető.

    • ns222

     Azt tudom, de a személyes oldaladra gondoltam és nem RSS-re, hanem a Facebook féle “follow” dologra.
     Elvileg itt tudod állítani:
     https://www.facebook.com/settings?tab=followers

     • Zoltán Pogátsa

      De ha van PogiBlog, akkor miért akarná bárki is követni a személyes oldalam?

 • Lajos Incze

  felszín kapirga. a tények bizonnyal rendben vannak, de a t. szerző sajnos ott hagy föl a gondolkodással, ahol elkzdenie illenék. fekete fehér igen nem mit vettél a pénzemen, kár.

  • Zoltán Pogátsa

   MIről kéne gondolkodni, Lajos?

   • Lajos Incze

    jó kérdés, igazából azt mondanám, hogy ez itten nekem a primér felháborodás, hogy tejóég a nemzetközi tőke megpróbálja a pénzügyi lehetőségeket optimálisan kihasználni (versenyben), a nemzetközi pénzvilág megpróbálja mindennek az eszközeit megteremteni (versenyben), az egyes államok meg kultúrájuk és hagyományai szerint így-úgy résztvesznek a tökeallokációért folyó verenyben.

    szóval a primér fölháborodást, amit ilyen indulatszavak fűszereznek, hogy ofsór, ami ebből az elég sűrű és rendkívül gyorsan változó összefüggés rendszerrel megátkozott kérdéskörből kicibál egy elemet, hogy abban vélje föllelni a gonoszt meghagynám a politikusoknak, meg a politikai médiának. ezek nagyon jól ki fogják tudni választani, hogy ebben a sokszereplős képletben mi a disznóság, és ki a gonosz ízlésüknek és érdekeiknek megfelelően. ebben a cikkben pl., az adó “jó” (bárhol kell fizetni, bármekkora, és bármi címszóval), az adóelkerülés/optimalizálás “rossz”. ez egy baromság, olyan szereposztást keletkeztet a világban, amiben egyes dologk okokká kezdenek válni (szegénységé, az elnyomás sokféle formájává), holott puszta (és elkerülhetetlen) kísérőjelenségei egy rohadt komplikált rendszernek.

    • Zoltán Pogátsa

     Ehhez képest tele van tűzdelve szofisztikált elemzésekkel az erre szakosodott szervezetekkel, és érvel, hogy miért káros az, ha az egyik ország elszívja a másik adóbázisát.

     • http://alfa-kontakt.info Jani haverja

      És Magyarország miért nem szívja el más országok adóját???
      Elmondom Neked: Mert buta a népe, és igényli azt, hogy az állam bácsi gondoskodjon róla! Ezt meg csak horror adókulcsokkal lehet megoldani Orbánnak is, meg bárkinek is!
      EZÉRT nem kellene marhaságokat írni!
      Üdv egyébként Európa (de nem az EU) legalacsonyabb adókulcsokkal rendelkező, és az utóbbi 10 évben a legeslegnagyobb ütemben fejlődő (talán a két dolog mégis csak összefügg…:)) országából (Albániából).
      Én pont az ilyen butaságok miatt jöttem el családostól Magyarországról, de még az EU-ból is.
      Az EU-nak talán Juncklerrel esélye lesz a folyamatos hanyatlást elkerülni, mert a jelenlegi EU-s adópolitika csak a csőd felé vezet a Világban!

     • Zoltán Pogátsa

      Kedves Jani haverja, ha minden állam elszívná egymás adóbázisát, annak mi lenne az eredménye? :)

     • http://alfa-kontakt.info Jani haverja

      VERSENY!

     • http://alfa-kontakt.info Jani haverja

      És nem XXI. századi szocializmus, ami már a XX. százatban is megbukott!

     • http://alfa-kontakt.info Jani haverja

      Ja és a verseny “melléktermékekén” HATALMAS GAZDASÁGI FEJLŐDÉS!

     • http://alfa-kontakt.info Jani haverja

      Mielőtt még megbántódnál: Én nagyon tisztelem a komplett Átlátszót, mivel azon hírforrások egyike, akik még a 2/3-os ellenszélben is meg merik írni a disznóságokat.
      Ezért is olvaslak Benneteket, és nem mondjuk a fidesz.hu-t. D
      De ettől függetlenül fenntartom a véleményem, hogy ebben a cikkben butaságokat írtál!
      DE: Én meggyőzhető vagyok. Mondjál EGYETLENEGY országot, bármikor a történelem során, ahol magas adókulcsok mellett nagy volt/van a gazdasági fejlődés, és a nép jórésze (az átlagember) is jól élt/él.
      Ha tudsz ilyent, akkor meggyőztél… :)

     • Zoltán Pogátsa
     • http://alfa-kontakt.info Jani haverja

      Kedves Zoltán!
      ITT van az alapvető nézetkülönbség köztünk!
      Én ugyanis NEM HISZEK a társadalmi igazságosságban, meg a fenntartható egyensúlyban!!!!
      EZEK MÉG SOHA NEM MŰKÖDTEK A VILÁGBAN (és mellesleg nem is fognak soha működni, legalábbis az emberi faj esetében biztosan nem!)
      Az ember ugyanis NEM HANGYA (a közösség érdeke mindennél fontosabb)!
      És nem is medve (jórészt egyedül él)!
      Az emberi társadalom a falkaállatokhoz hasonló gondolkodású egyedekből áll, ilyenek pl. a vaddisznók, és a FARKASOK!

      Nagyon el kellene gondolkozni sokaknak, hogy ki a boldogabb? A hangya, vagy a farkas???
      Melyiknek van több szabadideje henyélni, a kölykeivel játszani, stb., stb. !!!

      Én a kollektivista társadalmakból MENEKÜLÖK! Sajnos szocializmusban éltem le az életem első 21 évét. Aztán azt hittem, hogy majd valamikor megváltozik Magyarország. Nem így lett, és 42 éves koromban lett ELÉG a szocialista-kollektivista Magyarországból, meg a komplett EU-ból is, amelyik ugyanarra tart, mint Magyarország, csak még kicsivel hátrább jár!
      Ha rákeresel Albániára, akkor látod, hogy épp most adták meg neki az EU tagjelölti státuszt. Ennek ne dőlj be! Albánia SOHA nem fog az EU-hoz csatlakozni (legalábbis a JELENLEGI EU-hoz)! Ugyanúgy, mint pl. Svájc sem!

      Ez meg különösen tetszett:
      “a negyvenes, ötvenes és hatvanas évek jóléti államai magasabb
      újraelosztási ráta mellett nagyobb gazdasági növekedést és magasabb
      foglalkoztatást eredményeztek, mint az őket követő neoliberális korszak
      leépített államai”

      Igen, AZ USA PÉNZÉBŐL, és NEM A SAJÁT EREJÜKBŐL!!!

      Tudod én olyan országban élek, ahol néhány éve A NYUGDÍJASOK TÜNTETTEK A NYUGDÍJEMELÉS ELLEN!!!

      Merthogy ez nem valami innen-onnan előszedett “haza” fogalmú ország, hanem itt TÉNYLEGESEN CSALÁDOK VANNAK, akiknek minimális szükségük van az államra!!!

      Itt nincs se családi pótlék, se GYES, se GYED, se családi adókedvezmény, aztán mégis több gyerek van, mint az EU-ban, és főleg, mint Magyarországon!!!

      Szóval ne haragudj, de ezzel a cikkeddel nem győztél meg, SŐŐŐT!
      Még egyszer kérlek: EGYETLEN PÉLDÁT ÍRJ légyszi, hogy egy kollektivista társadalomban hol volt/van magas adókulcsok mellett gazdasági fejlődés, és még mellette jól él az átlagember!!!

     • http://alfa-kontakt.info Jani haverja

      Kis kiegészítés:
      Én az ALULRÓL SZERVEZŐDŐ, ÉS ÖNKÉNTES társadalmakban hiszek.
      A farkasok “társadalma” is ilyen, meg a vaddisznóké is.
      A hangyák társadalma FELÜLRŐL SZERVEZŐDŐ, ÉS NEM ÖNKÉNTES!
      Ott az egyes hangya élete semmit nem ér, a hangyaboly élete a lényeg!
      Viszont tényleg minden hangya egyenlő, semelyik élete sem számít semmit… D

      Szóval én ebből köszönöm, de nem kérek, és főleg a gyerekemet nem akarom felnevelni ilyen társadalomban!

      EZÉRT költöztem el Magyarországról, meg a komplett jelenlegi EU-ból.

      Nem, nem vagyok gazdag, de én örülök, hogy ha gazdag embert látok, és nem akarom elvenni a vagyonát!!! Mert tudom, hogy az a gazdag ember fog a fiamnak MUNKÁT adni (vagy a másik), vagy a vállalkozásában segíteni majd egyszer, és NEM AZ ÁLLAM, AMIBŐL KÖSZÖNÖM SZÉPEN NEM KÉREK!

      Persze én is igénylem az államot, nem vagyok én anarchokapitalista, csak egy libertarian. Az állam sajnos egy szükséges rossz szerintem, mert a RENDFENNTARTÁST muszáj átadni az államnak szerintem is.

     • Zoltán Pogátsa

      Jani haverja, ez a blog nem arról szól, h te megoszd az innen onnan összeszedett véleményedet a társadalmi berendezkedésekről. Itt konkrétan Junckerről az offshore-ról és Pikettyről van szó. Ha nem olvasod el a szóban forgó anyagokat, és nem ahhoz szólsz hozzá, akkor kérlek tartózkodj.

     • Lajos Incze

      egy ilyen terjedelmű cikkben egyetlen “szofisztikált elemzés” sem fér el, vagy nagyon mást értünk a szón. a betett néhány hivatkozás is jobbára elég egyoldalú, de nem akarom erről a nézőpontról lebeszélni. mindazonáltal ez egy brutálisan szimplifikált kép (ekképpen szerintem hamis), az adózás egy faktor (általában nem is a döntő) a sok között, amelyet a tőke-, gyártás allokációnál elemeznek és tekintetbe vesznek.

     • Zoltán Pogátsa

      A szofisztikált elemzés, Lajos, az a linkekben van. Egy blogbejegyzésben ez nem fér el. Amit a linkekben olvashat, az mindmen, de nem szimplifikált. Jó olvasást!

 • lajkofelix

  Volt a 90es évek végén, a 2000es évek elején egy gátlástalanul feltörekvő fiatal, akiről annak idején a transindex forumán a disputában külön topik volt elnevezve.
  Magasra ért, ő lett Hargita megye tanácsának elnöke .
  Érdekelne ez az élettút. Mertek róla írni ? :)

 • Gábor Patonai

  nem is tudom mit kell tenni,abszurd,ennyi pénzből hány falusi isit lehetne rendbe tenni,vagy a fűtést megoldani,ja biztos készül a kisvasút ,indul felcsút következő-végállomás- lakitelek.tegnap írtam a n.bandónak ,ha lehet nem írok csúnyát,de a jó kurvanyjukat(Petőfi-vel élve……….

 • karamiki

  Jaj Istenem! Az első képen Lezsák úgy néz ki, mintha Németh Sándort látnám az ATV-ben. Hova jutottunk? Csak a szöveg, és eldugul a fülünk.

 • Erzsebet Borodi

  Megint gazdagabbak lettünk egy rövidítéssel: KNYK … nagy átverés, mint mindig, az irányvonal cikk-cakkjait már követni sem lehet. (Mellesleg a RETÖRKI sem rossz :( )

 • István Tamasi

  Téglákból épült fel a fideszes polgári rendszer.

 • lényeglátó

  De a legszebb az, hogy a népet,
  melynek ők a képviselői, oly éretlennek, butának tartják. Végső argumentumok
  mindenre az, hogy, hja, a nép még ilyen olyan éretlen. Köszönd meg ezt
  képviselőidnek, nép. Én megvallom, egészen másformának ismerem a népet, s éret-lenségének legföljebb egy példáját tudom, azt, hogy ilyen képviselőket választott.

  Szomorú, szomorú. És pedig így lesz, ha a nemzet minél előbb föl nem serken, s ki nem
  ragadja kormánya és képviselői kezéből azon hatalmat, melyet nekik jóhiszeműen
  átadott, s mellyel azok részint nem tudnak élni, részint rútul visszaélnek.
  1848. 08. 11.

 • Antoni Rita

  Olyan jó, hogy egy új női blog erőszakbagatellizálással nyit! Még több ilyen posztot, hajrá, nyaljatok be még jobban a patriarchátusnak!

 • Horváth László

  és egyébként is, miért aludt az a lány a sátorban olyan rövid szoknyában. és biztos ivott ő is. és ki volt festve a szeme. szinte provokálta szegény férfitársunkat, hát ne csodálkozzon.

  basszus, ti azok a fajta vidéki csajok vagytok, akik bóknak veszik ha az építőmunkás utánatok fütyül az állványzatról? hihetetlen

 • JamesTKirk

  na ez az, ami nem fér el az óriásplakáton, és az egész oldalas uszító reklámokon a habonymédiában. és nem is lehet jól, érthetően kommunikálni.

 • aser

  Ha el is von az EU 50-70 MD eurót a 420 MD-ból,akkor is marad elég lopni való a diktátor haverjainak!

 • Pál Viktor

  A lényegen ez nem változtat: ez a cikk felesleges marhaság.

 • Pál Viktor

  Luxemburg gdp-je fele akkora mint a magyar. hoppá.

 • Szabó Béla István

  PV: off shore lélek

 • Fox Mulder

  Ehhez egységesíteni kéne az adóterheket az EU-n belül. Vagy legalábbis olyan adóterheket kivetni minden országban, ami racionális az államháztartás szempontjából (tehát értelmes mértékű állami bevétel), ugyanakkor a nagy és főleg a kisvállalkozásoknak is hagy annyit meg, amelyből fejlődni és terjeszkedni tudnak.

 • rtlosz

  “Mama! Ha ebren van, ne almodjon!”

  Hofi utan szabadon. 😉

 • Lacz

  Ebből a szempontból Luxemburg nem rossz példa (fentebb megírtam, hogy az alacsony adókulcs nem azonos az offshore-ral). A tények pedig úgy szólnak, hogy Luxemburg beadta a derekát automatikus adatcsere ügyben, az elektronikus szolgáltatások ÁFÁ-ja ügyében pedig az EU intézkedése nyomán automatikusan megszűnik az eddigi rendszer, ahol a székhely szerinti ÁFA-kulcsot kellett alkalmazni. Arra sem árt emlékezni, hogy Orbán volt az, aki leghatározottabban kikelt az adókulcsok egységesítése ellen, mondván, hogy Magyarország nyerni akar az adóversenyben (majd bevezette a világ legmagasabb ÁFA-kulcsát).

 • Kneppel Alexander

  Ettől lett az EU-legjobbja, ( meg a hoppá…) nos azt is illet volna ide írnia, hogy és miként, mi módon lett belőle bukott politikus otthon? Csak azért mert -“azorbán ” nem szereti és mi sem a – zorbánt -, még nem kell feltétlen Juncker hívőnek lennünk.

 • Ferenc333

  lényeglátó, te valóságos “zsidószakértő” lehetsz, az ám. Aztán a saját családfádnak utána néztél-e már? Csak hogy nehogy meglepődjél!

 • lényeglátó

  Garamvölgyi tótócskák, magyar nem ment a vasgyárba dolgozni! Meg lúcskai vasgyárból, ők gyártották Széchényi Lánchíd láncszemeit, Mára az űrkemencét alkotta 1 falubeli leszármazott, nem magyarosított!

  2015. március 11. 13:35 Disqus írta, :