Egyéb

Palkovics László félrebeszél

Vasárnap este az ATV Szabad szemmel c. műsorában Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár az általunk megszerzett felsőoktatási törvénytervezetet összetévesztette a tavaly elfogadott felsőoktatási stratégiával, szerinte nem volt mit megszereznünk múlt héten, mert a stratégia december óta nyilvános. Az államtitkár ráadásul kollégánknak is azt állította korábban, hogy nyilvános volt a dokumentum, ami a rektorok egyetértésével és javaslataival készült, erről ők sem mondhatnak mást. Ezzel szemben Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke azt mondta másnap, hogy a javaslat nem az ő munkájukat tükrözi.

Múlt heti cikkünkben az Nftv. tervezetéről írtunk, melyet összhangba hoztuk az április 17-én nyilvánosságra hozott képzési jegyzékkel, amiből kiderül, hogy mely szakokat szüntetné meg vagy alakítaná át a kormány. A vasárnap esti műsorban 13:24-től látható a vonatkozó rész.

Palkovics László államtitkár jól láthatóan összetéveszti a korábban alkotott felsőoktatási stratégiát az általunk nyilvánosságra hozott törvénytervezettel – meglehet a kérdés sem volt a legpontosabb. Kollégánk azonban még az ATV-nél is pontosabban fogalmazott korábban a BME-n készült villáminterjú során, mikor hasonló kérdést tett fel a kiszivárogtatott tervezetről.

Felvételünkön az is elhangzik, hogy mi történik akkor, ha a Magyar Rektori Konferencia a következő nap másképp emlékszik a felsőoktatás átalakítását célzó egyeztetésekre. Palkovics szerint ilyen nem lesz, mert a változtatásokat ők javasolták és ebben megállapodtak a stratégia írásánál. Ez abból a szempontból elhamarkodott kijelentésnek tűnhet, hogy pont másnap Bódis József MRK elnök nyilatkozott úgy, hogy „Egyeztetett ugyan a kormány a Magyar Rektori Konferencia szakbizottságaival a felsőoktatási átalakításról, de további párbeszéd hiányában megegyezés nem született, a tervezet tehát nem a mi munkánkat tükrözi”.

Megkerestük az EMMI sajtóosztályát, hogy a felsőoktatási stratégián kívül hol találhatjuk meg az Nftv. tervezetét a honlapjukon? Válaszukban elmondták, hogy az államtitkár nem az Nftv-ről, hanem a felsőoktatási stratégiáról állította, hogy megtalálható a kormány honlapján, ez 2014. október 22-én került fel, majd módosították a kerekasztal tárgyalásokat követően december 22-én. Azt viszont kifelejtették válaszukból, hogy a kérdés nem a stratégiára irányult, azaz Palkovics egyszerűen kihátrált az érdemi válasz elől. Természetesen így az EMMI nem tudta elküldeni az Nftv. tervezetét tartalmazó linket, hiszen nem lelhető fel a weboldalukon, azaz a dokumentum továbbra is csak az Átlátszó Oktatás oldalán lelhető fel.

Az EMMI utólag jelezte, hogy április 28-án elérhetővé tették a tervezetet, hogy társadalmi vitára bocsájtsák – egy héttel a szivárogtatásunkat követően.

A tüntetéseken kivonuló hallgatók többek között azt sérelmezik, hogy több olyan anyag továbbra sem nyilvános, ami alapján érdemi társadalmi egyeztetést lehetne folytatni, az államtitkárság továbbra sem tette közzé azokat a hatástanulmányokat – amelyek nem teljesen saját kútfőből származnak -, hogy mi alapján tervezik különböző szakok megszüntetését.

 

Megosztás